Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Educației despre noua tulpină descoperită la o școală din capitală: Interesul major rămâne deschiderea școlilor

sorin_cimpeanu.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

Chiar dacă este focar de COVID-19 la o școală din Capitală, posibil cu tulpină nouă, înalt contagioasă, din Marea Britanie, ministrul Educației spune că interesul major rămâne deschiderea școlilor în 8 februarie. „Specialiștii din DSP, INSP și Ministerul Sănătății au în atenție această situație, care este fără îndoială îngrijorătoare", afirmă Sorin Cîmpeanu. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că specialiştii DSP, INSP şi ai Ministerului Sănătăţii au în atenţie situaţia de la Şcoala 28 din Bucureşti, unde un profesor a fost confirmat cu noua tulpină de coronavirus, 9 din cei 10 contacţi ai săi fiind pozitivi la testul TR-PCR. ”Interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează”, afirmă ministrul, precizând că o decizie privind şcolile va fi luată în 2 februarie.

 ”Specialiştii din DSP, INSP şi Ministerul Sănătăţii au în atenţie această situaţie, care este fără îndoială îngrijorătoare. Sunt convins că se va întruni şi Grupul tehnico-ştiinţific de pe lângă CNSU. S-a luat deja decizia închiderii şcolii. Partea de secvenţierea genomică pentru a avea sau nu confirmarea infectării cu noua tulpină va dura câteva zile, o săptămână. Până atunci, DSP are în atenţie cu prioritate această situaţie din Şcoala Gimnazială 28 din Sectorul 2”, a declarat, duminică, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie la Digi 24. 

Întrebat ce se întâmplă cu deschiderea şcolilor, ministrul a precizat că ”interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează”.  
Aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză permanentă care se va încheia cu o decizie în data de 2 februarie. Interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează, cei întreptăţiţi cu competenţă în domeniul sanitar fiind foarte atenţi la aceste evoluţii”, a mai declarat ministrul. 
 
Sorin Cîmpeanu a precizat că nu se ia în calcul un scenariu hibrid pentru redeschiderea şcolilor, întrucât acesta a fost ineficient.  
Scenariile anunţate exclud această posibilitate a scenariului hibrid. Acest scenariu hibrid s-a dovedit ineficient din perspectivă educaţională. Scenariile anunţate rămân aceleaşi, sub rezerva analizei evoluţiei epidemiologice, mai ales cu privire la această nouă tulpină”, a mai precizat ministrul. 
 
Acesta a transmis şi un mesaj părinţilor îngrijoraţi de apariţia noii tulpini în condiţiile redeschiderii şcolilor: ”Îngrijorarea este normală şi sunt absolut convins că analiza (...) va risipi aceste întrebări fireşti pe care le are fiecare părinte”.  

Ministrul educaţiei s-a arătat convins că rata de infectare va fi apreciată într-o manieră foarte responsabilă, în momentul în care se va lua decizia finală cu privire la deschiderea şcolilor. 

Ministerul Sănătăţii a transmis, sâmbătă seară, că nouă dintre cei zece contacţi ai unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină de coronavirus au fost depistaţi pozitiv la testul RT-PCR. Pacientul lucrează la o şcaolă din Bucureşti, iar unitatea a fost închisă şi va fi dezinfectată în cursul zilei de luni.