Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elevii și profesorii vulnerabili pot continua învățământul online și după redeschiderea școlilor

Elevii și profesorii cu „vulnerabilităţi certificate medical” vor putea învăța, respectiv preda online în continuare, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Pe 2 februarie urmează să fie luată o decizie privind redeschiderea școlilor în format fizic, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că elevii care au vulnerabilităţi, în baza unui certificat medical, pot face școală online, la fel şi cadrele didactice cu vulnerabilităţi pot preda online, dacă au certificat medical. El a fost întrebat despre faptul că unii părinţi solicită şcolile să fie deschise din luna februarie în sistem hibrid, atât online cât şi cu prezenţă fizică în clasă, în contextul noii tulpini de coronavirus apărută şi în România.

În primul rând, cu toţii ne dorim revenirea la normalitate. Normalitate înseamnă şcoală cu prezenţă fizică, componente de online în perioada ce va urma. Elevii care au vulnerabilităţi, certificatul medical, cu siguranţă vor avea acces la învăţarea online. Elevii care au vulnerabilităţi şi care au certificate medicale vor putea învăţa online. Mai mult decât atât, aparţinătorii, părinţi şi bunici ai acestor copii care au vulnerabilităţi generate de boli cronice, certificatul medical şi ei vor avea acces la învăţământul online. Cadrele didactice pot avea vulnerabilităţi şi cu certificat medical vor putea să predea online, asta în cazul în care nu vor exista şi în cea mai mare parte nu există cadre didactice care să înlocuiască aceşti colegi care au vulnerabilităţi medicale. În acest fel vom asigura accesul la învăţământ online oricui are o motivare solidă, o certificare medicală”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

El a adăugat că riscul nu poate fi eliminat, ci gestionat, iar dacă specialiştii vor spune pe 2 februarie că riscul poate fi gestionat, atunci şcolile pot fi deschise cu prezenţă fizică.

„Teama este un lucru normal, riscul nu poate fi eliminat, riscul poate să fie gestionat. Dacă cei cu compentenţă în domeniul medical ne vor spune pe data de 2 februarie că acest risc, din perspectivă sanitară, poate fi gestionat, atunci şcolile se vor deschide cu prezenţă fizică. Prezenţa fizică în scenariul verde, rata de infectare sub 1 la mie, toate şcolile deschise, prezenţă fizică pentru grădiniţe, învăţământ primar, clase terminale, la rata de infectare între 1 şi 3 la mie, şi prezenţă fizică doar în grădiniţe şi în învământ primar în scenariul roşu, rată de infectare de peste 3 la mie, dar nu mai mult de 6 la mie, caz în care întreaga localitate intră în carantină Acolo unde există prezenţă fizică se poate spune că ne-am întors la normalitate. Întoarcerea la normalitate înseamnă întoarcere la regulile care nu dădeau posibilitatea de a alege fără motiv dacă vrei sau dacă nu vrei să mergi la şcoală. Această alegere nu exista nici pentru elevi, nici pentru cadre didactice”, a completat Cîmpeanu.