Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Unde va fi relocat Colegiul Șincai dacă instanța decide că trebuie evacuat?

7631893-mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, înconjurat de protestatari la Colegiul Gheorghe Șincai din Capitală, vineri 12 februarie 2021
Image source: 
Alexandru Dobre/ Mediafax Foto

O parte dintre profesorii de la Colegiul Gheorghe Șincai i-au scris din nou șefului statului cerându-i un răspuns după ce luna trecută l-au rugat pe Klaus Iohannis să salveze colegiul de la „asaltul” pregătit de Primăria Sector 4. Va fi sau nu relocat liceul? Vom afla marți când judecătorii analizează cererea depusă în acest sens de edilul de sector, potrivit căruia colegiul ar avea un risc seismic de gradul II așa că trebuie reabilitat. Părinții și profesorii îl contrazic. Noua directoare, numită acum o săptămână, contestată de profesori, spune că a nimerit într-un conflict și că ea nu-și dorește, deocamdată, relocarea colegiului.

Elevii și profesorii de la Colegiul Gheorghe Șincai din capitală află mâine dacă instituția de învățământ va fi sau nu evacuată. Instanța analizează acțiunea depusă în acest sens de primăria sectorului 4. Săptămâna trecută părinți, elevi și profesori au protestat față de intenția de relocare a școlii. Ei acuză autoritățile locale că nu au toate actele în regulă și pun la îndoială expertiza potrivit căreia clădirea de patrimoniu în care se află liceul ar avea un risc seismic de gradul II.
În scandal au intervenit atunci ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi primarul Daniel Băluţă care au promis că relocarea nu va avea loc în acest an şcolar deși decizia instanței este executorie.
George Mocanu, vicepreședinte al Consiliului reprezentativ al părinților de la Colegiul Șincai, speră că judecătorii vor repinge cererea de evacuare și acuză primăria de lipsă de transparență:

Școală online în loc de relocare?

George Mocanu: Sunt convins că nu ar fi corect să fie evacuat Colegiul Șincai, mai ales că nu există în acest moment un loc în care să își desfășoare activitatea. Și la întâlnirea de vineri și la toate celelalte încercări de dialog anterioare Primăria Sectorului 4 a refuzat să ne spună unde urmează să fie mutat Colegiul Șincai. Avem două răspunsuri de la AUI, direcția de administrare a unităților de învățământ din cadrul Primăriei Sector 4, dar sunt răspunsuri la mișto. În scris le-am solicitat să ne informeze unde și când va fi mutat Colegiul Șincai. În decembrie 2020 am primit un răspuns. Primul răspuns spunea că vom fi mutați la Colegiul Petru Rareș, unde deja se găsește Colegiul mihai Eminescu. După vreo săptămână și-au dat seama că sunt în aer cu răspunsurile și ne-au trimis un alt răspuns prin care ne-au informat că vom afla unde și când va fi mutat Liceul Șincai la o dată ulterioară.
Reporter: Primăria speră să facă școală online copiii? A fost discutată și această variantă?
G.M: Primarul Sectorului 4 are un discurs articulat pe inducerea fricii. Nu comunică nimic altceva în afara acestui discurs. Primarul Sectorului 4 spune că ce face este să pună în siguranță școlile din sector. Însă modul în care face acest lucru este absolut abuziv, lipsit de transparență decizională. Nu comunică cu cei care sunt afectați de aceste decizii. Nu îmi este clar ce plan are. La nivel de zvon, se pare că planul ar fi să îi trimită pe copii în online. Apoi nu știu ce vrea să facă. Este vorba de o renovare, o zugravire și o înlocuire a ferestrelor și ușilor. Nu e nici vorbă de consolidare. În toate documentele referitoare la această intervenție asupra clădirii Șincai este vorba doar de amenajări interioare și exterioare, de zugrăvire și de înlocuiri a tocurilor de uși, a ușilor și a gemurilor. Nu e niciun fel de consolidare.

Principalele nemulțumiri ale părinților

G.M: Din punctul de vedere al părinților este foarte important unde ajung copiii. O școală de elită precum Șincai este un ecosistem. Un sistem în care toate componentele sunt egale ca importanță. Dacă scoți una din aceste componente se dărâmă întregul sistem. Ai nevoie de un corp profesoral de vârf, de elevi cu o pregătire anterioară foarte bună și de un loc unde aceste două tabere să se întâlnească. Într-un oraș ca Bucureștiul locul este fundamental, rutele de transport, siguranța locului unde se găsește unitatea de învățământ. Sunt foarte multe criterii într-o astfel de decizie și pentru un părinte și pentru un copil. Ori, schimbarea locului unde se găsește Șincai, fără o comunicare clară din partea Primăriei este de natură să îi scoată din sărite foarte tare pe toți părinții. La asta adăugați și atitudinea agresivă și arogantă a primarului Băluță și aveți rețeta protestelor de săptămâna trecută.

Profesorii de la Șincai așteaptă un răspuns de la Klaus Iohannis

Luna trecută 26 de profesori au trimis o scrisoare deschisă șefului statului în care îi cereau acestuia să salveze colegiul de la „asaltul” pregătit de Primăria Sector 4. Petiţionarii îi scriu din nou președintelui Iohannis cerându-i un răspuns.
Noua directoare a colegiului, Luminița Gheorghiu, spune că există două tabere în rândul profesorilor și că, deși e acuzată că ar fi de partea primăriei, ea nu-și dorește, deocamdată, relocarea colegiului. Totuși, subliniază directoarea, e nevoie de o reabilitare a clădirii:

Luminița Gheorghiu: Am descoperit că sunt în mijlocul unui conflict personal, după părerea mea, care trenează de aproximativ doi ani. Este un conflict în care nu vreau să intervin, numai că trebuie să apăr școala. Ceea ce îmi doresc este, în primul rând, binele elevilor și al profesorilor. Ce sper să se întâmple? Să nu plecăm. Să nu ne relocăm cel puțin deocamdată. Vom vedea ce mai urmează.
Reporter: Dacă instanța va decide altfel, v-a comunicat Primăria Sectorului 4 unde va fi relocat Colegiul Gheorghe Șincai?
L.G: Deocamdată nu, dar înțeleg că sunt mai multe variante.
Rep: Am discutat ceva mai devreme un un reprezentat al consiliului reprezentativ al părinților de la colegiu. Dumnealor sunt îngrijorați tocmai de acest aspect, că nu știu unde vor învăța copiii în cazul în care liceul va trebui, totuși, evacuat.
L.G: Rămâne de văzut. La momentul actual nu știm decât că există variante.
Rep: Care ar fi acele variante?
L.G: Nu știu, nu ni s-au comunicat. Colegiul a refuzat, când nu eram eu director, prin consiliul de administrație, undeva prin iulie, august, Liceul Petru Rareș, care este foarte aproape, la o stație de tramvai de noi, la stația Timpuri Noi.
Rep: Dar acolo mai fusese relocat un alt liceu. Asta e ceea ce mi-au spus mai devreme părinții.
L.G: Nu, nu fusese relocat nimeni. Noi refuzând, acel liceu s-a oferit ca loc de relocare pentru Mihai Eminescu, liceu care intră și el în reabilitare. Eminescu a fost plasat acolo în urma refuzului nostru.

 Ce se întâmplă dacă instanța decide evacuarea liceului?

L.G: Nu știe nimeni ce urmează să se întâmple. Ceea ce sperăm este să se obțină măcar o amânare.
Rep: Chiar și în aceste condiții de pandemie, cu capitala în scenariul galben, câți copii învață acum la colegiu?
L.G: Avem clasele a XII-a. Sunt 270 de copii. Aceștia vin la școală. Clasele a IX-a, a X-a și a XI-a învață online.
Rep: Printre variantele pe care le-ar putea lua în calcul autoritățile credeți că ar fi și posibila trecere a colegiului în sistem online pentru perioada desfășurării lucrărilor?
L.G: Asta nu pot să v-o spun eu. Nu știu dacă este o variantă pe care să o stabilesc eu.
Rep: Ați simțit din partea autorităților că există o consultare cu conducerea colegiului?
L.G: Da, în ultimul timp eu am încercat să colaborez cu toate instituțiile, cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu Ministerul Educației, cu Primăria. Sunt conștientă că școala este parte din acest careu de instituții abilitate să facă școala să meargă înainte, să funcționeze.
Rep: Colegii dumneavoastră de la colegiu cum văd situația?
L.G: Există tabăra profesorilor protestatari care au afirmat că nu doresc relocarea. Au protestat patru zile, de marți până vineri în acest sens, apreciind că eu aș fi de o părere contrară și că aș urmări să îndeplinesc acest deziderat al Primăriei de a ne reloca. Lucrul acesta este foarte sensibil. Este de discutat. Deocamdată nu este posibil din mai multe motive. Era o părere de bun-simț înainte să fiu în această funcție, dar în momentul da față am cercetat documente, am cercetat tot ceea ce vizează acest dosar, astfel încât mă uit cu alți ochi la tot acest proces.

Nu e clar ce fel de lucrări vrea să facă primăria de sector la Șincai și nici cât ar dura acestea

Rep: Pe baza acestor documente, pentru ce anume vrea Primăria să evacueze liceul?  Este vorba despre o renovarea a liceului sau de o reconsolidare?
L.G: În acte nu se specifică reconsolidare sau consolidare. E adevărat că a mai fost în 1994 o consolidare. Din câte înțeleg nu presupune reconsolidarea sau consolidarea. Într-adevăr, colegiul trebuie reabilitat. Sunt foarte multe lucruri în neregulă aici.  
Rep: Puteți enumera câteva, cele mai importante?
L.G: Sunt foarte multe ziduri crăpate. Tavanul de la sala de festivități cade. A căzut la un moment dat la o repetiție sau la un spectacol. Avem o trupă de teatru care face repetiții. Tot tabloul electric, instalația electrică, dacă o vedeți, arată ca de acum 50 de ani.
Rep: Cei de la Primăria Sectorului 4 au făcut și o estimare? Practic, cât ar dura lucrările?
L.G: Din câte am înțeles cât durează, cât a durat și pentru alte licee, un an, doi.
Rep: În perioada verii s-a făcut ceva?     
L.G: În perioada verii nu s-a lucrat.
Rep: Școala a început abia acum în 8 februarie. Până în 8 februarie au lucrat ceva?
L.G: Nu.
Rep:Vi s-a spus de ce?
L.G: Nu, ei nu au demarat nimic aici.
Rep: De ce au așteptat până acum ca să ceară evacuarea liceului? Cine i-a împiedicat să lucreze până acum?
L.G: Nu știu ce să vă spun. În timpul verii nu s-a lucrat, iar în timpul cât am fost online nu știu ce să vă spun. Eu nu am fost director în acea perioadă. Eu sunt director de lunea trecută.