Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cresc infectările cu 18%. Cîțu: Tulpina britanică este oarecum sub control

coronavirus-4957673_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Epidemia de covid din România a intrat în faza de creștere accelerată din cauza răspândirii tulpinii britanice, care e cu mult mai contagioasă. Cel mai rău din cele trei scenarii făcute de Institutul Național de Sănătate Publică (9.000 de infectări în martie) nu este pesimist ci realist, spune medicul Octavian Jurma. Premierul Florin Cîțu declară că, deocamdată, în România tulpina britanică este oarecum sub control.

Aproape 4.000 de cazuri noi de infectare în ultimele 24 de ore, cu circa 18% mai multe decât ieri. Alți 81 de români bolnavi de covid și-au pierdut viața. La terapie intensivă 985 de pacienți sunt stare gravă.
Am intrat în faza de creștere accelerată, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma în opinia căruia, în martie, numărul de cazuri va urca la 9 mii. Cifra coincide cu cel mai pesimist scenariu prezentat de Institutul Național de Sănătate Publică, însă doctorul Jurma subliniază că prognoza INSP este realistă, nu pesimistă. El avertizează că România intră în noul val al epidemiei cu resurse mult diminuate, capacitatea la terapie intensivă fiind aproape de maxim:

Octavian Jurma: Lucrurile vor merge în continuare în sus. Este inevitabil pentru că, din păcate, campania de vaccinare nu poate atinge pragul necesar să aibă un impact semnificativ pe curbă, chiar dacă va avea un impact semnificativ, sperăm noi, pe curba deceselor. Curba cazurilor va continua să crească. Cu cel puțin 5% se va accelera în fiecare săptămână, până când fie se va ajunge la vârf, fie se vor lua măsuri.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) estimează o creştere constantă a numărului de cazuri în perioada. Dintre cele 3 scenarii prezentate, cel mai rău prognozează o creştere cu 4% pe zi a cazurilor, ajungându-se la 8.900 de îmbolnăviri zilnic, în 20 martie.

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, referitor la scenariile de evoluţie a pandemiei anunţate de INSP, că acestea trebuie corelate cu realitatea. ”Aceste scenarii se fac de câteva luni de zile şi realitatea a fost de fiecare dată mai bună decât scenariile”, afirmă Cîţu. El a precizat că ”Deocamdată în România vedem că tulpina britanică este oarecum sub control, nu vedem efectele devastatoare”.

Medicul Octavian Jurma este de  părere că estimarea INSP este foarte realistă, nu pesimistă.  "Această prognoză, de 9 mii de cazuri în luna martie, pot să o confirm și eu că este foarte realistă, nici măcar nu este pesimistă".
Pe de altă parte, spre deosebire de anul trecut, capacitatea de la ATI, acum, este aproape de maxim. "Intrăm cu resurse mult diminuate și acesta e un factor care poate să crească mortalitatea" subliniază cercetătorul.
Responsabilă pentru creșterea infectărilor este tulpina britanică. "Aceasta are această abilitatea: să infecteze mai repede decât tulpina clasică din valul 2", explică doctorul Jurma. "Este o competiție între cele două tulpini pe care o va câștiga, inevitabil, pe la mijlocul lunii martie tulpina britanică și se va reveni, din păcate, la numerele cu care am fost obișnuiți în perioada octombrie-noimebie".


Specialiștii INSP anticipează trei scenarii, iar în cel mai rău, în 20 martie se va ajunge la o medie de 8.900 de infectări zilnice.
Sursa imaginii: 
cnscbt.ro