Un alt lot de AstraZeneca, suspendat într-o regiune din Italia, e folosit în România

astrazeneca.jpg

AstraZeneca
Sursa imaginii: 
Reuters

Regiunea Piemont, din nordul Italiei, a suspendat utilizarea dozelor AstraZeneca din lotul ABV5811 după decesul unei persoane. Avem şi noi acest lot în România, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Autorităţile din ţara noastră aşteaptă concluziile Agenţiei Europene a Medicamentului în legătură cu acest vaccin, precizează el.

Un nou lot de vaccinuri anti-covid produse de AstraZeneca, ABV5811, a fost suspendat de la utilizare în Italia. De această dată o singură regiune a luat această decizie, Piemnont, din nordul țării, după decesul unui profesor vaccinat sâmbătă.

Italia a oprit joi administrarea dozelor dintr-un alt lot de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca, în urma temerilor privind posibile formări de cheaguri de sânge, după decesul a doi bărbaţi din Sicilia care au fost vaccinaţi recent cu acest ser. Agenţia italiană pentru medicamente (AIFA) a declarat că oprirea vaccinării cu seruri din acel lot este o măsură de precauţie şi că nu a fost stabilită vreo legătură între vaccin şi eventualele ''efecte adverse serioase''.

Austria suspendase anterior şi ea administrarea vaccinurilor dintr-un lot diferit produs de AstraZeneca, după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă.

Între timp, în urma unor temeri similare privind posibile formări de cheaguri de sânge, mai multe ţări europene au decis suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca, respectiv Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria şi Irlanda.

Dar Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ''continuarea administrării'' vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, conform constatărilor instituţiei europene numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nefiind superior celui observat pe ansamblul populaţiei, punct de vedere împărtăşit vineri şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Lotul ABV5811 este și în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, spune că autoritățile române au nevoie de mai multe detali, subliniind că nu înțelege de ce s-adecis suspendarea doar într-o anumită regiune a Italiei.

Avem şi noi acest lot în România. Avem nevoie de mai multe detalii, nu înţeleg de ce, de pildă, s-a luat această decizie doar într-o anumită regiune a Italiei, probabil că aici există diferenţe din punct de vedere al lanţului de distribuţie. Practic, în înţelegerea mea atunci când se ridică o suspiciune asupra unui lot se sistează vaccinarea cu acel lot la nivel naţional şi nu doar într-o anumită regiune. Astăzi există o şedinţă extraordinară a şefilor agenţilor naţionale a medicamentului la nivel european şi vom avea acces la nişte concluzii ale acestei şedinţe pentru că până la urmă este firesc să existe un demers comun, european şi o decizie comună a statelor membre europene”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat luni, la Digi 24, dacă disponibilitatea de vaccinare cu AstraZeneca este în scădere în ţara noastră.

Zilele astea s-au programat chiar de ieri aproximativ 17.000 de persoane noi în centrele de vaccinare cu AstraZeneca. Practic dorinţa de vaccinare este una bună, având în vedere că sunt în continuare persoane care se programează. Noi aşteptăm punctul de vedere şi precizările, concluziile Agenţiei Europene a Medicamentului.  Până la această dată recomandarea este una de a continua vaccinarea cu acest tip de vaccin. Toate măsurile care au fost luate, atât la nivelul ţărilor europene, cât şi în România sunt unele de maximă precauţie până se clarifică toate acele semnale legate de posibilele situaţii în care după vaccinare se declanşează acele evenimente trombocite, cu toate că analiza efectuată la cazurile raportate arată o frecvenţă similară ba chiar mai scăzută decât frecvenţa anticipată în populaţia generală nevaccinată”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.