Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce se întâmplă cu românii vaccinați cu prima doză, dacă se oprește vaccinarea cu AstraZeneca

gheorghita_gov_ro.jpg

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-covid
Sursa imaginii: 
gov.ro

Statistic, la un milion de persoane vaccinate cu serul anti-covid de la AstraZeneca s-a înregistrat un caz de tromboză, dar nu există o dovadă că această problemă a fost cauzată de vaccin. În ultimele 24 de ore 33.000 de români au renunțat la programarea pentru imunizarea cu AstraZeneca. Dacă România va supenda utilizarea acestu vaccin, încă nu există o reglementare clară legată persoanele care au primit deja prima doză. 

Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombotice, ceea ce înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate, spune, marți, dr. Valeriu Gheorghiță. Cu toate acestea, 33.000 de români au renunțat la programare în ultimele 24 de ore din totalul de 446.896 de programări pentru vaccinare cu AstraZeneca, potrivit platformei informatice.

La acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.387 de locuri libere din peste 100.000 câte erau la sfârșitul acestui weekend. Ca atare, deși și-au anulat programări un număr mare de persoane, în același timp, un număr mai mare de persoane și-a făcut programare în aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza 1 și aproximativ 419.000 pentru doza a doua de vaccin produs de AstraZeneca”, a spus dr. Gheorghiță.

România a decis continuarea vaccinării cu vaccin de la AstraZeneca, autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care Agenția și-a menținut același nivel de recomandare.

Ce se întâmplă dacă deja ați primit prima doză, și se oprește vaccinarea cu AstraZeneca?

În situația în care se va decide suspendarea vaccinării cu serul de la AstraZeneca, încă nu există o reglementare clară legată de persoanele care au primit deja prima doză. „Se vor face precizări pentru a asigura schema de vaccinare”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță care consideră însă că deocamdată discuția este prematură..

Este o decizie medicală care sunt convins că o vom detalia mai mult în momentul în care Agenția de reglementare Europeană va recomanda acest lucru. Categoric se vor face precizări și în acest sens de a asigura schema de vaccinare și beneficiile persoanelor care au făcut prima doză de la AstraZeneca, însă în acest moment sunt discuții premature, dar este categoric faptul că este nevoie de completarea schemei de vaccinare”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă continuarea vaccinării cu AstraZeneca, deşi tot mai multe ţări au decis să suspende imunizările cu serul britanic.