Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis: Nu există motive să nu folosim toate vaccinurile aprobate la nivel european

iohannis-administrare_vaccin_anti_covid-19_15_ian_2021_34.jpg

Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat anti-covid în prima parte a acestui an
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis spune că numărul cazurilor noi de infectare este în creștere, lucru care pune presune pe secțiile de anestezie și terape intensivă. Șeful statului subliniază că singurele metode, dovedite științific că pot opri pandemia, sunt restricțiile și vaccinarea unui număr semnificativ din populație. În contextul scandalului privind utilizarea vaccinului produs de AstraZeneca, Klaus Iohannis precizează că până în acest moment, nu există motive care să ne determine să nu folosim toate vaccinurile aprobate la nivel european. 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că, din păcate, suntem într-un nou val de creştere a numărului de infectări zilnice cu noul coronavirus, dar acest al treilea val al poate fi ultimul.

Situaţia este încă sub control, dar lucrurile pot evolua rapid în sens negativ”, a afirmat şeful statului, adâugând că ”şansa de a scăpa de pandemie este cu fiecare zi mai aproape şi nu putem renunţa la prudenţă chiar acum”. Iohannis a afirmat că nu există în acest moment niciun motiv pentru a nu folosi toate vaccinurile aprobate la nivel european, scrie News.ro. El a vorbit și despre situaţia epidemiologică actuală:

”Ne confruntăm din nou, din păcate, cu o etapă de creştere, vizibilă în numărul de infectări raportate zilnic şi în presiunea din ce în ce mai mare pe secţiile de terapie intensivă. Acest nou val poate fi chiar ultimul, având în vedere că procesul de vaccinare este în plină desfăşurare, iar numărul persoanelor vaccinate creşte de la o zi la alta. Situaţia este încă sub control, dar lucrurile pot evolua rapid în sens negativ. Este nevoie de responsabilitate şi de un nou efort naţional acum. Şansa de a scăpa de pandemie este cu fiecare zi mai aproape şi nu putem renunţa la prudenţă chiar acum”, a afirmat preşedinteole.

Potrivit acestuia, ”singurele metode care au fost dovedite ştiinţific că pot stopa pandemia sunt măsurile restrictive şi imunizarea unui număr semnificativ din populaţie”.

Trebuie să luăm decizii informate, care au la bază recomandările specialiştilor şi, până în acest moment, nu există motive care să ne determine să nu folosim toate vaccinurile aprobate la nivel european. Până când vom atinge imunitate de grup prin vaccinare, va trebui să luăm măsuri punctuale, măsuri aplicate acolo unde situaţia epidemiologică o impune, pentru a slăbi presiunea de pe spitale”, a adăugat şeful statului.

În final, preşedintele a făcut din nu apel la români ”Dragi români, haideţi să rămânem vigilenţi şi prudenţi, iar în felul acesta să îi ajutăm, de fapt, pe cei dragi! Vă mulţumesc şi vă doresc tuturor multă sănătate”.

Pentru a doua zi consecutiv, România a raportat peste 6.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.