Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reducerea programului magazinelor și extinderea carantinei de noapte, printre posibilele noi restricții

masca-restrictii-magazin-mall-pixabay.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Comitetul Național pentru Situații de Urgență se reunește mâine și ar urma să decidă noi restricții între care reducerea programului magazinelor și mall-urilor. Primarul Cristian Popescu Piedone le-a luat-o înainte și a anunțat că, în sectorul 5, agenții economici vor trage obloanele la ora 19 în timpul săptămânii și la ora 15 în weekend. Prefectura îi transmite edilului că încalcă legea și îi cere să revoce de urgență decizia.

România continuă să înregistreze peste 6.000 de noi cazuri de covid pe zi, potrivit ultimelor date transmise de autorități. Pentru prima dată în acest an, numărul testelor PCR și antigen a depășit pragul de 40 de mii. Astfel, rata de pozitivare a fost de 15.2%. Atât numărul deceselor (137), cât și internările la ATI (1.351) rămân la valori ridicate.
La presiunea din aceste secții s-a referit și șeful statului. Fără să pomenească numele ministrului Sănătății, Klaus Iohannis a subliniat că autoritățile competente nu s-au preocupat să mărească numărul locurilor la Terapie Intensivă, astfel că acum, în fiecare zi, se ajunge la limită:

"Numărul de locuri de Terapie Intensivă este limitat şi s-a creat în ianuarie, februarie impresia că pandemia cumva a trecut, o impresie din păcate greşită. Autorităţile competente nu s-au preocupat să extindă numărul locurilor de Terapie Intensivă pentru pacienţii COVID şi suntem în această situaţie când practic în fiecare zi se ajunge la limită. Doar cu restricţii suplimentare, cu respectarea lor evident putem să facem faţă acestui val trei", a precizat șeful statului. . 

Președintele se declară îngrijorat de valul 3 al pandemiei din România și face un nou apel ca oamenii să respecte regulile sanitare și să se programeze pentru vaccinarea anti-covid. Situația din București e descrisă de Klaus Iohannis drept complicată însă, deși capitala are acum o rată de infectare de 6.37 la mie, în creștere față de ziua precedentă, președintele respinge carantinarea orașului și face apel la înțelepciunea membrilor comitetului municipal pentru situații de urgență:

"Pentru România nu dorim o carantină naţională pentru că nu rezolvă problema şi nu e aceeaşi situaţie în fiecare localitate. Restricţiile actuale rămân în vigoare, iar unde rata de infectare creşte se vor lua alte suplimenta măsuri şi se vor impune restricţii cum probabil vor fi cele care probabil vor fi luate pentru Bucureşti cu limitarea circulaţiei într-un fel în weekend. Sper ca cei din Comitetul Bucureştean să fie înţelepţi şi să înţeleagă acest lucru, restricţii probabil sunt necesare acolo unde se formează aglomeraţii şi probabil este nevoie de a reduce aceste aglomeraţii în special în weekend, probabil vor trebui schimbate orele de deschidere şi pentru magazine şi pentru mall-uri. Pe scurt, trebuie eliminate aglomerările şi este în interesul nostru al tuturor, în fond, dacă respectăm restricţiile îi ajutăm pe cei din prima linie, medicii, personalul medical şi ajutăm pe cei mai puţini norocoşi dintre noi care fac o formă mai gravă de boală”, a spus Iohannis.

Legat de sărbătoarea Paștelui, șeful statului a subliniat că își dorește ca pandemia să fie ținută sub control, astfel încât oamenii să poata merge la biserică și să se întâlnească cu familia, în cerc restrâns.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență se reunește mâine și ar urma să decidă noi restricții care vor fi impuse la nivel național, în contextul creșterii numărului de infectări și al presiunii din secțiile ATI.  Conform unor surse oficiale citate de HotNews.ro, sunt luate în calcul restricții pentru weekend, precum închiderea magazinelor, inclusiv a mall-urilor, după ora 18.00 și carantina de noapte de la ora 20.00, față de 22.00, cum este acum. Propunerile CNSU ar urma să fie aprobate de Guvern, ședinta Executivului este programată pentru mâine, de la ora 17.

În așteptarea noilor măsuri pe plan național, edilul Cristian Popescu Piedone, a anunțat o serie de restricții pe plan local pentru a preveni intrarea în carantină a orașului, după cum scrie el pe Facebook. Primăria Sectorului 5 a redus programul tuturor agenților economici inclusiv malluri, magazine sau terase care ar urma să se închidă la ora 19 în timpul săptămânii şi la ora 15, în weekend.

 

❗️PRIMĂRIA SECTORULUI 5 IA UNELE MĂSURI PENTRU A PREVENI CARANTINAREA TOTALĂ În urma întâlnirii pe care Primarul...

Posted by Primaria Sectorului 5 on Wednesday, 24 March 2021

 

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, i-a transmis edilului că încalcă legea stabilind un alt interval orar decât cel decis prin hotărâre de Guvern. Deocamdată agenții economici își desfășoară activitatea între orele 5-21, precizează Stoica, așa că îi cere primarului Piedone să revoce de urgență dispoziția cu pricina reamintindu-i și de principiul subordonării ierarhice.

În ceea ce privește deciziile ce urmează să fie luate la nivelul Capitalei, în contextul ratei de infectare în creștere, prefectul anunță că şedinţa Comitetului municipal pentru Situaţii de Urgenţă va fi convocată după cea a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. "Noi aşteptăm în cursul zilei de mâine să se ia decizii la nivel guvernamental, prin hotărâre de Guvern şi la nivel de CNSU, nişte decizii pe care noi le vom implementa imediat", a precizat Alin Stoica.