Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestul a fost suspendat, dar metroul va circula abia de sâmbătă

metrou.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Metrorex

Circulația metroului, paralizată vineri de protestul angajaților de la Metrorex, va fi reluată sâmbătă. Anunțul a fost făcut de sindicaliști la finalul discuțiilor cu prefectul Capitalei. Săptămâna viitoare vor continua discuțiile dintre protestatari și autorități.

Prefectura Capitalei a anunţat că, în urma discuţiilor de vineri cu reprezentanţii sindicatelor la metrou, a fost convenită reluarea activităţii la metrou. Un reprezentant al sindicatului liber metrou a afirmat că circulaţia va reîncepe de sâmbătă, deoarece pentru o jumătate de oră nu are rost să mai fie consumată energie pentru a efectua verificări înainte de repunerea în circulaţie, transmite News.ro.

Instituţia Prefectului -  Municipiul Bucureşti informează că astăzi, 26 martie 2021, la sediul Instituţiei din Piaţa Presei Libere  a avut loc întâlnirea de dialog social  cu reprezentanţii sindicali  (Sindicatul Liber Metrou – USLM din  METROREX S.A. şi  Confederaţia Naţională  a Sindicatelor Libere din România- Frăţia - CNSLR Frăţia ), conducerea METROREX S.A. şi reprezentanţii lucrătorilor  din subteran. Menţionăm că această  întâlnire  de dialog social  a fost determinată de situaţia de la staţia de metrou Piaţa Unirii. Părţile invitate  au convenit reluarea activităţii la metrou”, arată un comunicat de presă al Prefecturii Capitalei.

Sindicalistul a precizat că a fost stabilită continuarea discuţiilor săptămâna viitoare, iar printre revendicările celor de la metrou este ca salariile să nu fie micşorate. Acesta a adăugat că premierul Florin Cîţu şi ministrul Transporturilor Cătălin Drulă au făcut o lege a bugetului care blochează activitatea Metrorex.

În primul rând e regretabil că a trebuit ca salariaţii metroului să facă o formă de protest de un asemenea nivel ca să putem regăsi în cadrul Minisrerului o formă de dialog social normal. Vom mai merge la Piaţa Unirii vom anunţa salariaţii de ce am obţinut aici şi imediat vom elibera. Nu cred că se va mai lua pentru că trebuiesc verificări şi nu are rost să consumăm energie degeaba. În sfârşit domnul Drulă a recunoscut că negocierile trebuie făcute cu liderul sindicatului de metrou. Am stabilit ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi. Deficitul a ajuns numai săptămana asta la 1.200 de oameni, înseamnă deficit de 25%. Ajunsesem în poziţia în care să ne fie frică să ne mai facem treaba din  lipsa fondurilor sau personalului şi să nu ajungem, Doamne fereşte, la puşcărie sau să suferim vreun accident. Domnii Cîţu şi Drulă au făcut o lege a bugetului care blochează activitatea Metrorex. Revendicările sunt să nu ni se mai micşoreze salariile, pentru că este dreptul nostru salarial. Noi nu vrem să ni se ia banii".

Chestionat dacă protestul are legătură cu încasarea banilor de către sindicalişti din chiriile pentru acele spaţii comerciale de la metrou, sindicalistul a răspuns: „Vreau să lămurim un lucru, ca să fie foarte clar. Contractul de asociere dintre firma sindicatului şi Metrorex se află pe rolul instanţei la Bucureşti şi aşteptăm pronunţarea instanţei. Ne vom supune instanţei prin hotărâre definitivă şi irevocabilă”.

Un alt reprezentant al sindicaliştilor la metrou a adăugat că nu va fi începută nicio acţiune administrativă la adresa protestatarilor de la metrou pe perioada în care vor fi negocierile cu Ministerul Transporturilor şi cu alte autorităţi

Am stabilit un calendar de negociere pentru săptămâna viitoare. Nu vom începe nicio acţiune administrativă împotriva celor care au participat pe toată perioada negocierilor”, a explicat el.

Bucureştiul a fost vineri paralizat de greva de la Metrou. Peste 250.000 de călători au rămas dimineaţă fără transport, după ce sindicaliştii din Metrorex au decis să facă un protest spontan.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus că protestul este ilegal.

„Legea este lege pentru toți. În condițiile în care îți asumi să declanșezi să provoci un protest, fie el și spontan, trebuie să știi că în stare de alertă acest lucrru este ilegal. Când declanșezi un conflict de muncă în ceea ce privește transportul public cu metroul, trebuie să știi că ai obligația legală să asiguri minim o treime din transport. Din păcate, aceste lucruri au fost desconsiderate, iar în consecință vor suporta prevederile legale în vigoare. Înțeleg că există o solicitare Metrorex care a ajuns la noi și am trimis-o de urgență la DIICOT. (...) A venit o plângere din partea Metrorex în care îi acuză pe cei care participă la acest protest de sabotaj, de terorism”, a declarat ministrul de Interne.