Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum le răspunde un doctor protestatarilor care-i acuză pe medici că sunt asasini

cristian_oancea.jpg

Medicul Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.
Medicul Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara
Image source: 
Facebook/Cristian Oancea

"Am avut un singur pacient care mi-a mulțumit că i-am salvat viața, dar el nu crede că a avut covid și nu mă dă în judecată că știe că am făcut ce-i bine pentru el. A fost un gest care m-a lăsat așa perplex, năuc, dar mi-am dat seama că în societatea noastră, și așa fragilă și dezbinată, există o categorie de oameni care cred că acest virus nu există, care cred că noi suntem în oculta mondială, dar și dânșii trebuie tratați. Important este ca fiecare să luptăm pentru fiecare viață pe care putem să o salvăm" spune doctorul Cristian Oancea, managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara.

La aproape o săptămână de la introducerea noilor restricții, șeful guvernului a explicat de ce au fost luate. Sunt măsuri care ne ajută la încetinirea răspândirii coronavirusului pe termen scurt, în lunile martie şi aprilie, ca să putem accelera campania de vaccinare. După aceea veţi vedea că lucrurile se vor schimba”, a promis premierul. Florin Cîțu a precizat că deciziile au fost luate după consultări cu prefecţii, preşedinţii consiliilor judeţene şi cu specialiştii. Propunerile au fost mult mai dure, dar s-a ales această variantă. Nu este avută în vedere în niciun caz închiderea economiei. România are cele mai relaxate măsuri din UE, a reamintit premierul. El a mai spus că nu are nimic împotriva protestatarilor, dar le-a cerut să respecte legea.

Tot despre lege vorbește și doctorul Cristian Oancea, managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara. În opinia sa, injuriile la adresa cadrelor medicale ar trebui anchetate. El admite că unii dintre colegii săi se simt dezamăgiți după ce protestarii anti-restricții i-au acuzat pe medici că sunt asasini:

Cristian Oancea: "Gândiți-vă că breasla noastră, tot timpul după '90, am fost făcuți șpăgari, hoți, criminali. Am avut și noi 2 luni, cred, dacă nu mă înșel, în care am fost făcuți eroi, și am fost mândri și le mulțumim acelor oameni. Și le mulțumim și acuma celor care cred că suntem unde suntem, în spitale, zi și noapte, ca să veghem ca ei să rămână sănătoși, sau măcar să facem cât putem noi, din știința noastră, cât putem noi de mult ca să le salvăm viața. Față de ceilalți care cred despre noi că suntem asasini sau că suntem conspiraționiști sau plătiți de un domn Soroș, sunt organele statului care, teoretic, ar trebui să-și facă datoria. Orice injurie sau agresarea, inclusiv verbală, a unui cadru medical se poate traduce printr-un gen de infracțiune.
Rep: Așteptați așa ceva din partea statului?
C.O Știți cum? Eu dacă fac o declarație nefericită, sau colegii mei, imediat vine DSP-ul, Poliția, Criminalistica, când am raportat morți, și ne verifică până în măduva oaselor. Așteptăm ca legea să fie la fel: cât și pentru noi, la fel și la domniile lor. Legea trebuie aplicată. Ne place, nu ne place, este o lege care trebuie aplicată. Cât despre colegii care sunt în spitale, sunt de atâta timp, sunt la capătul puterilor, cum suntem și noi toți, le cer să mai aibă o ultimă forțare pentru că sperăm ca din vară, sau cel puțin din toamnă, să ne revenim la un stil de viață înainte de covid, asemănător. Bineînțeles, asta numai dacă vom aborda problema vaccinării la modul cel mai serios.
Rep: Câți dintre pacienții de care v-ați ocupat, pe care i-ați îngrijit, câți dintre ei au fost precum acești protestatri care spun că nu se moare de covid, că virusul nu există, că nu e nevoie să purtăm mască?
C.O Am avut un singur pacient, și am tratat ceva pacienți în acest an de zile, vorbind doar de covid, care mi-a mulțumit că i-am salvat viața, dar el nu crede că a avut covid, dar nu mă dă în judecată că știe că am făcut ce-i bine pentru el. Am tratat, nu câteva mii de pacienți cum a tratat colega noastră de la Oradea, dar câteva sute tot am tratat. A fost un gest care m-a lăsat așa perplex, năuc, dar mi-am dat seama că în societatea noastră, și așa fragilă și dezbinată, există o categorie de oameni care cred că acest virus nu există, care cred că noi suntem în oculta mondială, dar și dânșii trebuie tratați. Important este ca fiecare să luptăm pentru fiecare viață pe care putem să o salvăm."