Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raed Arafat publică imagini dintr-un spital pentru a arăta situația reală din sistemul medical

captura_imagine_dsu_2.png

Unitatea de Primiri Urgențe, Spitalul Județean Târgu Mureș
Sursa imaginii: 
captura imagine DSU

În imaginile publicate de șeful DSU, Raed Arafat, din Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Tîrgu Mureș, nu dintr-o secție ATI, apar foarte mulți pacienți care nu reușesc să respire singuri. Demersul vine în ziua cu record absolut de bolnavi covid la ATI: aproape 1.500. Alte 4.989 de infectări noi și 172 de decese au fost raportate în ultimele 24 de ore.

Șeful DSU, Raed Arafat, publică imagini din Spitalul Clinic de Urgență Târgu-Mureș pentru a arăta situația reală din sistemul medical.

Acest scurt film vă arată situația reală din interiorul sistemului medical, la nivelul unităților de primiri urgențe. Poate îl distribuiți la cât mai mulți prieteni ca să înțeleagă care este realitatea și ca să facă parte din marea echipă care încearcă să ajungă la normalitate cât mai repede. Când vorbesc de <marea>, aceasta ne include pe toți, cetățeni, societate civilă și autorități locale și centrale”, este mesajul lui Raed Arafat.

În imagini apar foarte mulți pacienți care nu reușesc să respire singuri:

 

 

Dr. Emilia Turucz, specialist medicină de urgență, spune că situația „începe să fie tot mai grea”.

Situația actuală în spital, vorbesc despre serviciu de urgență, începe să fie tot mai grea, tot mai aglomerat, atât în zona de pacienți infectați cu COVID, la fel și în zona non-COVID. Avem tot mai mulți pacienți în stare gravă. (...) Impresia noastră este că sunt cazuri mult mai grave. Avem foarte mulți pacienți desaturați care ajung la spital în stare gravă, mulți tineri avem, fără multe comorbidități. E foarte greu pentru personalul medical să digere, să prelucreze aceste tragedii ale paciențiilor”, afirmă Turucz.

La rândul său, Maria Salanța, medic coordonator UPU-SMURD Tg. Mureș, precizează că numărul de pacienți a crescut exponențial de la începutul lunii aprilie.

Pe lângă numărul crescut de pacienți, care de la începutul lunii aprilie a crescut exponențial, ne frapează și gravitatea cazurilor. Avem de-a face cu forme medii și severe în cea mai mare a cazurilor. În ultimele zile am ajuns la maximum pe care-l putem suporta ca și compartiment Covid UPU Tg. Mureș”, menționează Salanța.

Joi erau internați 13.859 de pacienți cu COVID-19. Dintre aceștia, 1.495 sunt internați la ATI.