Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderul PNL nu exclude introducerea obligativității vaccinării anti-covid

orban_guvern_facebook_guvernul_romaniei.jpg

Președintele PNL, Ludovic Orban
Sursa imaginii: 
Facebook

Imunizarea în cazul COVID-19 se face prin vaccinare sau prin îmbolnăvire, explică liderul liberal și președintele Camerei Deputeților, Ludovic Orban. Cum e de dorit să fie cât mai puțini bolnavi, el amintește că un proiect de lege privind vaccinarea, aflat în dezbaterea Legislativului, ar putea fi modificat încât să se refere și la coronavirus.

Președintele PNL, Ludovic Orban, nu exclude posibilitatea introducerii prin lege a vaccinării anti-COVID-19, precizând că există un proiect în Parlament care poate fi îmbunătățit.

Este în dezbaterea Parlamentului un proiect de lege privind vaccinarea, care prevede pentru anumite situații și posibilitatea de a se institui obligativitatea. Forma trebuie îmbunătățită. Vom discuta asupra aceastui subiect”, spune Ludovic Orban.

Liderul PNL spune că imunizarea în cazul COVID-19 se face prin vaccinare sau prin îmbolnăvire.

Doamne ferește, îmi doresc să fie cât mai puțini oameni care să se îmbolnăvească. (...) Trebuie atenție, o tratare responsabilă a atitudinii față de acest virus”, adaugă liderul PNL.

El precizează că proiectul de lege nu se referă strict la pandemia generată de virusul SARS-COV-2.

Vă dați seama că practic se dezbate din legislatura trecută. Noi am suspendat, prin decizia coaliției, proiectele pentru a primi punct de vedere de la Guvern. Ea se va redezbate. Când a fost înaintat proiectul nu era confuntarea cu COVID-19”, conchide Ludovic Orban.

Să amintim că o hotărâre CEDO publicată joi prevede că vaccinarea obligatorie este 'necesară într-o societate democratică'. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost sesizată de părinţii unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniţă în Republica Cehă pentru că nu erau vaccinaţi.

'Această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19', a comentat pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind 'marja de apreciere lăsată de Curte statelor în politica lor de vaccinare'.

Orban, despre închiderea magazinelor la 18.00

Guvernul ar trebui să reflecteze asupra măsurii de închidere a magazinelor de la ora 18.00 dacă rata de incidență depășește 7,5 la mie, spune președintele PNL, Ludovic Orban, care critică absența unei argumentații când a fost introdusă această măsură.

Cu siguranță trebuia să existe o argumentație făcută pe baza unei fundamentări”, spune Ludovic Orban referitor la închiderea magazinelor la ora 18.00 când rata de incidență e mai mare de 7,5 la mie.

El a reamintit situația când Guvernul pe care l-a condus a interzis organizarea de evenimente.

A fost pe baza analizelor pe care le-am avut din anchetele epidemiologice care stabileau că prima cauză pentru răspândirea virusului era la aceste evenimente. (...) Trebuie să existe o fundamentare. Știu cine a propus măsura, dar nu m văzut în spate fundamentarea. Evident că până la urmă Guvernul decide, dar trebuie să reflecteze cel puțin asupra acestei măsuri”, conchide Orban.