Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Asociației Agențiilor de Turism: Statul vrea să țină românii în țară pentru protejarea turismului intern și a economiei

meteora_grecia.jpg

Meteora, una dintre cele mai populare destinații turistice din Grecia
Sursa imaginii: 
Eduard Vasilică/ RFI România

Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Dumitru Luca, acuză că România a inclus pe lista galbenă majoritatea destinațiilor europene, în condițiile în care la noi numărul de teste covid este cu mult mai mic, raportat la populație. Aparent avem mai puține cazuri, însă rata de pozitivare a testelor este cu mult mai mare. Se încearcă protejarea turismului autohton, susține șeful ANAT. Grecia e pe lista galbenă de risc epidemiologic ridicat, dar India nu este, deși are peste 300.000 de cazuri noi pe zi, acuză el.

Grecia a fost introdusă pe lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Asta înseamnă că toți cei care se întorc de acolo în România intră în carantină, cu excepția persoanelor vaccinate sau a celor care au avut COVID în ultimele 3 luni. În total, sunt circa 60 de state pe lista galbenă printre acestea figurează Cipru, Turcia, Franța, Italia, Maldiv, Croația, Belgia sau Bulgaria. Majoritatea sunt destinații de vacanță pentru români care acum se văd puși în situația de a-și anula pachetele turistice cumpărate pentru a nu sta, după concediu, 14 zile în izolare, acasă.

Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Dumitru Luca, acuză că România a inclus pe lista galbenă majoritatea destinațiilor europene, în condițiile în care la noi numărul de teste covid este cu mult mai mic, raportat la populație. Aparent avem mai puține cazuri, însă rata de pozitivare a testelor este cu mult mai mare. Astfel se încearcă protejarea turismului authton, susține șeful ANAT.

Dumitru Luca: Paștele este o dată pe an. Nu este ca un concediu oarecare. Fiecare și-a făcut niște planuri din timp. Cei care au stat în expectativă au așteptat să se clarifice povestea asta despre care se tot vorbea de o lună, acordul dintre Grecia și România. Grecii și-au respectat partea lor de obligații. Au deschis în condițiile anunțate anterior. La câteva zile după asta noi anunțăm că putem merge în Grecia, dar la întoarcere stăm în carantină. Iar chestia asta să se întâmple cu fix o săptămână înaintea plecării turiștilor. Nu vreau să fiu în pielea lor. Nu vreau să mă gândesc. Deja ne-am obișnuit cu ce urmează. De un an și ceva tot facem reprogramări și ducem muncă de lămurire să amânăm, să nu dispere că nu își pierd banii.

Reporter: Agențiile de turism se așteptau la această decizie? Totuși, Grecia, până pe 26 aprilie, inclusiv, este în lockdown și nu se știe ce măsură se va lua după aceea.

DL: A fost o asumare a ministrului grec al turismului când a venit în urmă cu o lună în România. A spus că undeva la mijlocul lunii aprilie se vor deschide granițele pentru turiștii din Uniunea Europeană în anumite condiții, fie vaccinați, fie cu test. Data anunțată ca fiind certă a fost 19 aprilie. Pot să spun că ei și-au respectat partea asumată. Mai departe, faptul că a venit și ne-a lovit precum măciuca în cap povestea cu includerea pe lista galbenă, aici am putea face o discuție separată vis-a-vis de cum se face această listă galbenă și care sunt interesele. Pe de altă parte, ne întrebăm de ce guvernul român nu a semnat acel memorandum care i s-a propus. De ce nu a acceptat acea mână întinsă care a venit și din partea Greciei și din partea Israelului pentru redeschiderea turismului? Am intrat într-un război politic, care nu este al nostru și care nu face altceva decât să distrugă ce a mai rămas din potențialul turistic.

România testează puțin, așa că găsește puține cazuri covid, dar rata de pozitivare e foarte mare. În cazul altor state europene lucrurile stau fix pe dos, dar statistic ele stau mai rău decât noi

Rep: Includerea pe acea listă galbenă se face în funcție de rata incidenței infectărilor din anumite state. De asta Grecia a fost introdusă pe această listă. Ce fel de interese acuzați dumneavoastră?

DL: Să ne uităm puțin la cum se calculează acea rată a incidenței. Raportează numărul de cazuri la populația țării respective. În ultimele zile și România și Grecia au avut circa 3.000 de cazuri depistate pe zi în condițiile în care Grecia are populația puțin mai mare decât jumătate din România. Până aici de acord. Dar să ne uităm și ce teste s-au făcut. Tot în ultima perioadă în Grecia s-au făcut 70.000 – 90.000 de teste, comparativ cu România, unde s-au făcut în medie 30.000. La o populație pe jumătate din cea a României, grecii au făcut cam de două ori și jumătate mai multe teste. Rata de pozitivare, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie elementul principal pentru că testezi găsești, nu testezi, nu găsești. La noi rata de pozitiva a fost de undeva la 10%, pe când în Grecia a fost cam de 3%.

Rep: Dumneavoastră spuneți că România dă mai bine în cifre pentru că nu testează. De asta pare că stă mai bine, epidemiologic vorbind, decât Grecia.

DL: La fel acuzăm că județul Timiș sau județul Cluj stau mult mai rău decât Teleorman sau Botoșani, tot din aceleași motive. Testezi găsești. Nu testezi, umblă oamenii liberi pe stradă. Nu îi întreabă nimeni de sănătate. Dacă ne uităm pe lista aceea o să găsim foarte multe state europene. Se tot discută și săptămâna viitoare se ia în considerare adoptarea în Parlamentul European a regulilor viitorului certificat verde. În condițiile în care este iminentă relaxarea la nivel european, noi suntem printre foarte puținii care o sabotăm, incluzând pe lista galbenă majoritatea statelor europene. În majoritatea statelor europene treburile stau cam la fel ca în Grecia. Faptul că se testează masiv înseamnă că evident și numărul de cazuri depistate este mai mare. Dar să ne uităm și la mortalitate. Să ne uităm și la rata de pozitivare.

Grecia, Italia, Belgia, Germania, Franța, Maldive sunt pe lista galbenă, dar India, cu peste 300.000 de cazuri, nu. Dar cine se duce în India?

Rep: Interesul care ar fi? Statul să țină românii în țară pentru a-și consuma banii aici?

DL: O parte cred că este și un sabotaj politic. Ministrul nostru a făcut niște demersuri în vederea relaxării circulației turistice, dar se pare că mai sus de el alții nu au fost de acord. Pe de altă parte, se încearcă iar, marea greșeală care s-a făcut anul trecut, să se țină oamenii cu forța în țară. Dar, până la urmă, fiecare este liber să aleagă unde dorește să își petreacă vacanța. Nu trebuie să îi ținem cu forța. Din contră, trebuie să le arătăm că au și în România oportunități. Dacă le vor, bine, dacă nu, iar este bine. Trebuie să respectăm decizia fiecăruia. Așa cum am respectat decizia celor care nu au dorit să se vaccineze, să fie obligați să facă test. Până aici foarte bine. Să ne uităm cine nu este pe lista galbenă. Vă dau exemplul Indiei. India la ora actuală are cam 40% din numărul total la nivel mondial al cazurilor în fiecare zi. Situația e dramatică acolo. Și este dramatică cu cât mai mult, raportat la populația acestei țări, se testează foarte puțin. Mă uitam că în ultimele zile au fost circa 300.000 de cazuri identificate zilnic la un milion și un pic de teste. Undeva la unul din patru se pozitivează. Revenind la Grecia, acolo cam 3% se pozitivează. În India unul din patru se pozitivează. India nu este pe lista galbenă. Dacă vin indieni acum în România îi primim cu brațele deschise, sau pe turiștii care s-ar duce acolo. Dar cine se duce văzând cifrele din India?

Rep: Pe lista galbenă sunt în total vreo 60 de state, printre care Cipru, Turcia, Franța, Italia, Maldive, Croația, Belgia sau Bulgaria. Cum au fost afectați turiștii români de această decizie?

DL: Situația era oarecum previzibilă. Se știa mai de mult că în Bulgaria până pe 30 aprilie inclusiv este obligatorie testarea înainte de a pleca. Nu existau alte variante cu vaccin sau dovada că ai trecut prin boală. Pentru o vacanță de trei zile de Paști pentru care ai plătit în jur de 100 de euro, nu mulți mai erau dispuși să mai dea încă 70 de euro pentru un test. Acolo situația era oarecum previzibilă. Am avut mai de mult un val de anulări și s-au reorientat către alte destinații. Unii s-au reorientat chiar către Grecia știind că urmează să se relaxeze condițiile pentru Grecia. Nu aș vrea să fiu în piele celor care au optat din start pentru Grecia sau s-au mutat de pe Bulgaria pe Grecia pentru că acum vor sta acasă.

Rep: Aveți niște cifre? Cam despre câte astfel de anulări sau pachete turistice cumpărate este vorba?

DL: Vorbim despre niște chartere de avion pe două insule populare, Creta și Rhodos, care au fost deja anulate. O parte din turiști au ales sau vor alege alte destinații. Alții vor rămâne acasă și își vor cere banii sau vor aștepta reprogramări. Vorbim despre niște grupuri de autocar către nordul Greciei, Thassos, Halkidiki care cu siguranță se vor anula pentru că vor mai rămâne foarte puțini care îndeplinesc condițiile de a nu sta în carantină la întoarcere. De asemenea, vorbim despre foarte mulți turiști pe cont propriu, nimeni nu știe, care și-au rezervat vacanța de Paști urmând să plece cu mașina. Aceștia sunt în special cei mai afectați. Vorbim despre populația activă care nu a avut încă acces la vaccinare. Cu siguranță nu își vor permite ca după câteva zile de vacanță să mai stea două săptămâni acasă în carantină. Vorbim și despre niște condiții caraghioase la noi în România. Chiar dacă vii cu testul făcut, tot te obligă să stai 10 zile în carantină în loc de 14, la noi ca la nimeni.