Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România a început demersurile pentru certificatul verde de vaccinare la nivel european

andrei_baciu_valeriu_gheorghita_govro.jpg

Secretarul de stat în ministerul Sănătății, Andrei Baciu, și coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid, Valeriu Gheorghiță
Sursa imaginii: 
gov.ro

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a fost zgârcit în detalii, însă și el și Valeriu Gheorghiță au confirmat că este vorba despre certificatul verde de vaccinare agreat la nivelul Uniunii Europene. Cei doi au spus că nu s-a discutat și despre un certificat folosit pe plan intern.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu spune că este vorba despre un demers comun al mai multor instituții, precum Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INSP și STS.

Este un demers european și România a început de mai mult timp. E un proces de pregătire mai amplu și chestiuni tehnice”, afirmă Baciu.

Andrei Baciu și Valeriu Gheorghiță au confirmat că este vorba despre certificatul verde de vaccinare agreat la nivelul Uniunii Europene și au spus că nu s-a discutat și despre un certificat folosit pe plan intern.

Întrebat în cât timp trebuie să fie gata certificatul verde de vaccinare, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat că este vorba despre luna iunie, acesta fiind deadline-ul dat la nivel european.

Este într-adevăr la începutul lunii iunie, dar au fost câteva state care au solicitat șase săptămâni ca să poată armoniza sistemele pe care le au în momentul de față cu sistemul european”, a adăugat și reprezentantul STS.