Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Cîțu: Fără mască la plajă, dar cu distanțare între șezlonguri

citu_gov_ro_3.jpg

Premierul Florin Cîțu
Sursa imaginii: 
gov.ro

Începând cu 1 iunie se elimină obligativitatea purtatului măștilor de protecție pe plajele de pe litoral, însă măsura va fi codiționată de distanțarea șezlongurilor, iar sezonul estival va fi deschis în două etape, transmite premierul Florin Cîțu. Evenimentele mari, de genul Untold sau Neversea, nu vor putea fi organizate de la 1 iunie, ci doar „mai aproape de 1 august sau după 1 august” a precizat șeful Guvernului.

Șeful Guvernului a anunţat că de la 1 iunie se va sta fără mască pe plajă, cu condiţia distanţării între şezlonguri. După o întâlnire cu reprezentanţii HoReCa desfăşurată la Constanţa, Florin Cîțu a declarat că aceştia au înţeles că nu se va putea renunţa la toate restricţiile din 1 iunie, o a doua etapă de relaxare urmând să aibă loc la 1 august.

Să putem să fim pe litoral, pe plajă, fără mască, să putem să fim la restaurant la capacitate maximă în anumite condiții, la hotel la fel. Am discutat mai multe măsuri. Di partea industriei (Horeca - n.r.) am primit mai multe propuneri și soluții foarte bune pe care le vom pune mâine (vineri - n.r.) pe agenda comitetului interministerial. Promisiunea mea e că vom avea aceste soluții la timp aprobate, ca să putem să începem de la 1 iunie o primă etapă de relaxare, apoi de la 1 august o altă etapă. Toată lumea a înțeles că nu putem să redeschidem total de la 1 iunie”, spune Florin Cîțu citat de Mediafax.

El spune că reprezentanții industriei Horeca susțin campania de vaccinare.

Cred că pentru 1 iunie putem să vorbim deja de eliminarea purtatului măștii pe plajă. Însă aici este un cosens, am venit cu o condiție - o distanțare pe plajă între șezlonguri, cu care industria e de acord”, conchide premierul.

Untold și Neversea - mai aproape de 1 august sau după 1 august

Potrivit premierului, evenimentele mari, de genul Untold sau Neversea nu vor putea fi organizate de la 1 iunie, ci doar „mai aproape de 1 august sau după 1 august”.

Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie. Putem să vorbim de o fază ulterioară. Eu cred că, atunci când vorbim de aceste evenimente mari, va trebui să ne gândim că nu se vor întâmpla de la 1 iunie, ele vor avea loc mai aproape de 1 august sau după 1 august”, a spus Cîțu.

Acesta a spus că o decizie privind organizarea de nunți și botezuri va fi luată vineri.

Este o propunere pe care am făcut-o pentru comitetul interministerial, va fi discutată mâine, am anunțat-o și astăzi aici pe litoral pentru evenimentele private. Vedem după discuțiile cu INPS și Ministerul Sănătății cum va arăta forma finală, dar este ceea ce eu propun”, a spus premierul.

Întrebat când vor reîncepe petrecerile private, nunțile și ceremoniile de botez. „Când ne vom vaccina”, a răspuns Florin Cîțu. Premierul a mai spus că în cel mai bun caz acest lucru se va întâmpla după 1 iunie, data propusă de șeful Guvernului pentru atingerea pragului de 5 milioane de persoane vaccinate.

Cîţu: Nu avem nicio scuză să nu ne vaccinăm şi să nu putem să ne reluăm viaţa de dinainte de pandemie

Premierul Florin Cîţu a fost întrebat din nou, joi, despre eventuale discriminări în cazul în care s-ar aplica facilităţi doar pentru persoanele vaccinate şi a afirmat că nu există nicio scuză pentru cineva să nu se vaccineze, iar scopul urmărit este revenirea la o viaţă normală, scrie News.ro.

Nu cred că vor exista distriminări în  acest sens. Propunerile pe care le facem noi sunt propuneri pe cre le-am văzut şi în alte ţări cre au o rată avansată de vaccinare. În Istrael erau şi cu penalităţi, noi nu facem aşa cva. Aş vrea să înţelegem propunerile noastre  în contextul campaniei e vaccinare, în contextul soluţiilor pe care le  oferim. Este singura soluţie vaccinarea, nu există altă soluţie”.

Florin Cîţu a explicat că, în acest moment, există suficient vaccin, nu se mai stă la coadă şi oricine se poate vaccina: ”Nu avem nicio scuză să nu ne vaccinăm şi să nu putem să ne reluăm viaţa de dinainte de pandemie”.

Întrebat despre oferirea e bani pentru vaccinare, cum fac alte ţări, premierul a afirmat: "Am văzut că există soluţii cam  pste tot în lume. Eu cred că cea mai bună soluţie este ceea ce oferim noi: refenirea la o viaţă normală. Asta vrem cu toşii. Este uşor să aloci bani de la buget. Am alocat bani de la buget pentru a impulsiona medicii de familie şi nu a funcţionat foarte bine până acum. Nu cred că astfel d măsuri funcţionează”.

Potrivit premierului, ”cea mai bună motivaţie este să avem o viaţă normală”.

Putem să facem un efort bugetar , dar nu cred că este nevoie. În România, cred că putem să învingem pandemia”.

Euro 2020: Pe stadion vor fi doar persoane vaccinate

Premierul Florin Cîțu a anunțat că la meciurile din cadrul Euro 2020 pe care România le va găzdui va fi permisă prezența spectatorilor vaccinați.

Aceasta a fost propunerea pe care am primit-o de la UEFA pentru spectatorii care vor fi în stadion să fie doar persoane vaccinate. Aceasta a fost soluție pe care ne-a trimis-o UEFA”, a declarat Florin Cîțu care a precizat că este de acord cu propunerea UEFA.

România va găzdui în luna iunie cinci mecirui din cadrul Euro 2020.

Potrivit FRF, programul meciurilor găzduite de Arena Națională este următorul:
Grupa C
Duminică, 13 iunie 2021, ora 19:00
Austria – Macedonia de Nord

Joi, 17 iunie 2021, ora 16:00
Ucraina – Macedonia de Nord

Luni, 21 iunie 2021, ora 19:00
Ucraina – Austria

Optime de finală
Luni, 28 iunie 2021, ora 22:00.