Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Sănătăţii, despre vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale: Sper să nici nu fie nevoie

vaccinare_anticovid6.jpg

Dr. Virgil Musta a fost unul dintre primii care au primit vaccinul anti-Covid la Timișoara
Image source: 
Otilia Ghițescu / RFI România

"Provocarea pe care o avem acum este tocmai disponibilitatea oamenilor de a se vaccina", spune ministrul Sănătății. Ioana Mihăilă consideră că, la acest moment, nu este cazul ca vaccinarea să devină obligatorie pentru categorii profesionale precum cadrele din sistemul sanitar sau cele din învăţământ. "Sper să nici nu fie nevoie de aşa ceva", mai declară ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, spune că la acest moment autorităţile nu au probleme nici în ceea ce priveşte asigurarea vaccinului anti-COVID, nici cu infrastructura privind administrarea serului. Ea a fost întrebată în timpul unei vizite în judeţul Bihor, în cât timp crede că autorităţile din România vor termina de vaccinat pe cei care sunt dispuşi să primească serul anti-COVID, transmite News.ro.

"Cred că asta este provocarea pe care o avem acum, tocmai disponibilitatea oamenilor de a se vaccina. În acest moment livrările de vaccin sunt unele confortabile, nu mai avem o problemă cu dozele de vaccin, nu mai avem o problemă cu numărul fluxurilor şi numărul centrelor de vaccinare, totul este acum despre disponibilitate. Sper că colaborând, medici de familie, autorităţi, presă, să reuşim să transferăm această încredere pe care noi o avem în vaccin şi la nivelul populaţiei şi să avem cât mai mulţi doritori. Sper ca în vara asta să avem un procent destul de mare al populaţiei care este vaccinată”, a afirmat ministrul Sănătăţii. 
 
Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a fost întrebată dacă ar fi de acord cu introducerea obligativității vaccinării personalului medical:

"Eu pot să spun mai mult experienţa mea personală, nu profesională, experienţa mea personală legată de vaccinare. Pur şi simplu, după ce am reuşit să fiu vaccinată şi cu a doua doză, acel stres pe care-l aveam constant în minte legat de posibilitatea de a face infecţie şi de a transmite infecţia celorlalţi s-a diminuat considerabil. Şi atunci, ce vreau să spun este că încurajez vaccinarea la toate cadrele medicale, pentru că e foarte important şi pentru protecţia lor, dar mai ales pentru protecţia celor din jur şi sper că încrederea pe care o am eu şi pe care o avem noi, cei care ne-am vaccinat, să fie transferată şi către ei. Nu aş discuta încă de obligativitatea vaccinării, dar sper să nici nu fie nevoie de aşa ceva şi să obţinem un procent mare al personalului vaccinat, aşa încât obligativitatea să nu fie necesară”, a afirmat Ioana Mihăilă, sâmbătă, în timpul unei vizite în judeţul Bihor.

Medicul Sorin Paveliu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a susţinut, într-o postare pe Facebook, că este nevoie de o lege privind vaccinarea obligatorie a unor categorii de populaţie, făcând referire, în acest context, la personalul medical şi la cei pe care i-a numit "esenţiali", explicând "că de aia au avut prioritate". Medicul a pledat totodată pentru "retragerea beneficiilor sociale pentru cei care prin refuzul lor (nejustificat medical) de vaccinare contribuie la spolierea bugetului din care îşi trag beneficiile”. 
Ulterior, Paveliu a retras din secţiunea publică a paginii sale de Facebok postarea, explicând că a decis "schimbarea audienţei” sale "din public în doar pentru prietenii FB din lista” sa, "pentru anumite postări”.