Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Sănătății: Între cele 2 platforme, sunt diferențe și de 500 de decese covid raportate de un spital

ioana_mihala_gov_ro.jpg

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă
Sursa imaginii: 
Guvernul României / Facebook

La aproape o lună după ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a semnalat diferențe între numărul real de decese COVID și cel raportat, actualul ministru, Ioana Mihăilă a prezentat raportul final. În anul 2020, spitalele au raportat către INSP 26.106 decese cu diagnostic principal sau secundar COVID. Buletinele oficiale, comunicate de Grupul de Comunicare Strategică, se bazează pe datele din platforma Corona-forms, numărul de aici fiind de 16.120. Mai este o a doua bază de date numită Alerte MS unde numărul deceselor este de 18.948. Ministrul spune că au existat diferenţe de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19, de la începutul pandemiei şi până în acest moment, care au la bază "birocraţia" şi utilizarea de către spitale a "diferite tipuri de raportare". În plus, "realitatea" din teren arată că există decese "probabil" de COVID-19 care nu au fost testate, diagnosticate şi încadrate ca atare, a mai afirmat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că au existat diferenţe de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19, de la începutul pandemiei şi până în acest moment, care au la bază "birocraţia" şi utilizarea de către spitale a "diferite tipuri de raportare", transmite Agerpres.

"În acest moment, există diferenţe între datele raportate între diverse baze de date care au colectat numărul de decese. Orice încercare de a politiza evoluţia pandemiei cred că va scădea încrederea populaţiei în modul în care ea a fost gestionată. Aşa că aş prefera să nu facem nicio legătură politică între numărul de decese şi necazul şi nenorocirea acestor oameni şi orice context politic. Diferenţele de raportare au existat şi există de la începutul pandemiei până în acest moment. (...) Aşa cum spune şi comisia în raportul ei, aceste diferenţe există şi, aşa cum spune şi comisia în concluziile formulate, aceste diferenţe au la bază birocraţia şi diferite tipuri de raportare utilizate de spitale", a afirmat ministrul.

Ioana Mihăilă a precizat că a solicitat Direcţiilor de sănătate publică să transmită "clarificări" referitoare la metodele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

Comisia care a verificat modul de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19 recomandă un proces de actualizare a acestor date în Corona-Forms, a informat, joi, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Ea a amintit, într-o conferinţă de presă, că platforma Corona-Forms este sursa informaţiilor comunicate public zilnic de Grupul de Comunicare Strategică.

"Toate informaţiile privind persoanele decedate care au fost comunicate de la nivelul Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI) au avut la bază exact aceste informaţii din platforma Corona-Forms, validate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT)", a afirmat ministrul.

Ioana Mihăilă a precizat că analiza datelor de la Institutul Naţional de Statistică, unde se centralizează certificatele constatatoare ale decesului, arată că, în 2020, s-au înregistrat la nivel naţional 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat - U071 şi, respectiv, 234 de cazuri cu virus neidentificat - U072. "De asemenea, s-au înregistrat 590 de decese de alte cauze la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat - U071 şi, respectiv, 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat - U072", a adăugat ea.

Potrivit ministrului, analiza deceselor pentru codurile U071 şi U072 raportate de spitale către INSP, Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, indică pentru 2020 raportarea a 26.106 decese, dintre care 227 cu diagnostic principal COVID-19. "Referitor la cele 25.879 de decese cu diagnostic secundar COVID-19 situaţia se prezintă astfel: 19.698 de decese au diagnostic secundar cu codul U071, decese confirmate COVID, şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072, decese suspect COVID", a explicat Mihăilă.

Pentru aceeaşi perioadă, în sistemul de supraveghere Corona-Forms, s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în ALERTE MS 18.948 de decese.

"Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de decese precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infract miocardic acut din raportările DRG trimise de spitale este 18.670", a completat ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a declarat că au fost detectate diferenţe de până la 500 de cazuri raportate de către spitale între cele două plaforme.

"Comisia a analizat diferenţele dintre sistemele de raportare pentru aceste spitale care au înregistrat cele mai mari diferenţe şi raportează drept cauze, printre altele, organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la Direcţiile de sănătate publică din diverse cauze, există un nivel de cunoaştere în general redus şi unele confuzii ale celor care raportează. (...) Tot DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor. În acest sens, comisia recomandă că este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona-Forms", a menţionat ministrul.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a mai declarat că "realitatea" din teren arată că există decese "probabil" de COVID-19 care nu au fost testate, diagnosticate şi încadrate ca atare.

"Concluzia şi afirmaţia a provenit de la realitatea din teren. Realitatea din teren spune că există decese la domiciliu sau în centrele rezidenţiale care au provenit în urma contractării infecţiei COVID, pentru că a existat un contact cu o persoană COVID pozitivă, dar persoana care a decedat nu a fost testată, diagnosticată şi raportată. Tot realitatea din teren, de această dată de la nivelul spitalelor, ne spune că au existat decese din cauze acute, precum infarctul miocardic acut, traumatisme, hemoragii digestive superioare, la pacienţi care au fost diagnosticaţi cu COVID", a afirmat Mihăilă.