Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce vrea ÎPS Teodosie ca Tomisul să fie Mitropolie și cum i-ar crește șansele la scaunul patriarhal

ips_teodosie_fb_arhiepiscopie.jpg

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
Sursa imaginii: 
Arhiepiscopia Tomisului / Facebook

Nu există răzvrătire, nu-i nicio ambiție, nu eu doresc reactivarea Mitropoliei Tomisului, dorește comunitatea. Sunt răspunsuri date de ÎPS Teodosie care respinge categoric critica dură venită chiar de la conducerea BOR care a sancționat ambiția arhiepiscopului de a deveni mitropolit. În plus, i-a reproșat ieșirile publice din perioada pandemiei care, pe lângă deserviciile de imagine aduse Bisericii, exprimă și un "duh de răzvrătire". În vreme ce arhiepiscopul susține că reactivarea Mitropoliei Tomisului are drept miză doar restabilirea adevărului istoric, Cristian Vasile, istoric la Institutul Nicolae Iorga, spune că e vorba despre ceva mai mult de atât. "Am avea o Mitropolie a Tomisului care s-ar revendica de la centrul eparhial din antichitatea târzie creștină". Iar acest lucru ar urma să aibă implicații asupra stabilirii succesorului Patriarhului.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, respinge toate acuzațiile pe care i le aduce conducerea Bisericii Ortodoxe Române. Într-o scrisoare în care îi era respinsă oficial cererea de transformare a Arhiepiscopiei Tomisului în Mitropolie, ierarhul era criticat dur pentru ambiția personală, de a avansa în ierarhie, despre care cancelaria Sfântului Sinod nota că nu are legătură cu misiunea pastorală. În plus, lui Teodosie i se mai reproșa că sfidează Patriarhia și că încalcă hotărârile Sinodului Bisericii. În documentul publicat de G4Media sunt comentate și ieșirile publice ale Arhiepiscopului din perioada pandemiei despre care se spune că au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe fiind însoțite și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire. Într-un interviu la RFI, Arhiepiscopul Teodosie susține că nu există răzvrătire și că singura miză a reînființării Mitropoliei Tomisului este restabilirea adevărului istoric:

IPS Teodosie: Sunt un răspuns la cancelarie. Sfântul Sinod nu a luat în discuție această problemă. Cancelaria Sfântului Sinod nu e tot una cu Sfântul Sinod.
Reporter: Cum vedeți cele care vi se reproșează în acel document? Dacă sunt doar de la cancelarie sunt mai lipsite de importanță? Ce să înțelegem?
IPS Teodosie: Nu că mai lipsite. Trebuie să cunoaștem realitatea. Trebuie să se intre într-o cunoaștere reală și completă a realității, nu așa.
Rep: Dar, practic, dumneavoastră vi s-a refuzat avansarea în ierarhia internă a bisericii.
IPS Teodosie: Dar nici nu avea cum să se facă prin cancelarie. Nu știți care sunt regulile. Astea se dezbat în Sfântul Sinod, nu prin cancelarie.
Rep: Cererea dumneavoastră de transformare a arhiepiscopiei în mitropolie a fost acceptată sau a fost respinsă?
IPS Teodosie: Deocamdată nu a fost nici acceptată, dar nici respinsă. Trebuie să se vină în fața Sfântului Sinod.
Rep: Sunteți acuzat că doriți transformarea arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie.
IPS Teodosie: Nu e potrivit termenul transformare, ci reactivarea mitropoliei pentru că a fost mitropolie.
Rep: În regulă, reactivarea în mitropoliei, dar dintr-o ambiție personală. Cum vedeți dumneavoastră lucrurile?
IPS Teodosie: Nu este nicio ambiție. E adevăr istoric. Vom dezbate toate acestea.
Rep: Considerați că în acest fel Preafericitul Patriarh vă transmite un mesaj?
IPS Teodosie: Nu consider nimic. Urmează să facem informări mai profunde.
Rep: Mesajul transmis de cancelarie are girul Patriarhului Bisericii.
IPS Teodosie: Poate să-l aibă, dar numai Sinodul hotărăște.

Rep: Patriarhul Daniel este și mitropolit al Munteniei și Dobrogei. Dumneavoastră cereți reactivarea mitropoliei Tomisului, parte din Dobrogea. Vedeți aici o problemă de împărțire a puterii?
IPS Teodosie: Nici vorbă de așa ceva, la noi e putere spirituală.
Rep: În afară de restabilirea unui adevăr istoric, așa cum spuneți dumneavoastră, de ce doriți reactivarea mitropoliei Tomisului? Cu ce se schimbă lucrurile?
IPS Teodosie: Nu doresc eu. Dorește comunitatea. Nu eu doresc.
Rep: Ați consultat comunitatea?
IPS Teodosie: Da, eu am fost exponentul comunității.

Rep: Ați discutat cu oamenii sau cum s-a petrecut această comunicare?
IPS Teodosie: Dar cum să nu? Dar nu e prima dată. Și în 2002 a fost un demers.
Rep: Când ați discutat cu ei? Ca la sondaj s-a întâmplat? E o proporție din populație care își dorește reactivarea mitropoliei Tomisului? Cu ce îi ajută dacă este mitropolie?
IPS Teodosie: Este un curent. Pentru adevărul istoric și pentru demnitatea Dobrogei și a țării întregi, a bisericii și a țării.
Rep: Decizia oficială de respingere cuprinde și referiri critice în privința comportamentului dumneavoastră de răzvrătire și de sfidare prin care ați ieșit în evidență în presă, mai ales în timpul pandemiei. Care e reacția dumneavoastră?
IPS Teodosie: Eu știu că nici nu m-am răzvrătit, nici nu am sfidat. Ci am fost cu poporul. M-am rugat împreună cu credincioșii și mă voi ruga în continuare. Asta este misiunea mea, să mă rog.
Rep: Credeți că într-un fel patriarhul se leapădă de dumneavoastră?
IPS Teodosie: Nu se leapădă. Patriarhul este Întâi Stătătorul Bisericii și poartă de grijă bisericii
Rep: O vedeți ca pe o sancțiune?
IPS Teodosie: Nu.
Rep: Poate Sinodul să vă sancționeze?
IPS Teodosie: Trebuie să existe motive.
Rep: Tot ce ați făcut dumneavoastră în timpul pandemiei,  în acea scrisoare sunt aduse ca argumente faptul că sunt hirotonisiți preoți din alte eparhii, că doctoratele sunt plagiate, toate sub conducerea dumneavoastră.
IPS Teodosie: Astea toate se lămuresc punct cu punct.
Rep: În concluzie, respingeți toate acuzațiile care vi se aduc acolo?
IPS Teodosie: Nu sunt acuzații.
Rep: Răzvrătirea nu este acuzație, sfidarea?
IPS Teodosie: Dar nu există răzvrătire.

Reînființarea Mitropoliei Tomisului este o dorință mai veche a lui Teodosie, încă de când a ajuns arhiepiscop, spune Cristian Vasile, istoric la Institutul Nicolae Iorga, autor al unor monografii consacrate Bisericii Ortodoxe și celei Greco-Catolice. Mitropolia Tomisului, dacă ar fi recunoscută, s-ar revendica de la centrul eparhial din antichitatea târzie, din primele secole de creștinism pe teritoriul românesc. Acest fapt ar pune în discuție întâietatea la succesiunea patriarhală a Mitropoliei Moldovei. Insitența vădită a arhiepiscopului Teodosie denotă aspirații mai degrabă lumești, conchide istoricul Cristian Vasile:

Cristian Vasile: Nu este vorba despre o idee care a apărut zilele trecute sau în perioada foarte recentă. Această idee a transformării arhiepiscopiei ortodoxe a Tomisului este mai veche. Datează încă de la începuturile păstoririi în Dobrogea, în zona Tomisului, Constanței și Tulcei a Înalt Preasfințitului Teodosie. Încă de la început a încercat să mobilizeze forțe intelectuale, istorice în sprijinul ideii transformării arhiepiscopiei în mitropolie. Am avea o mitropolie a Dobrogei sau a Tomisului, care s-ar revendica de la centrul eparhial din antichitatea târzie creștină. Ceea ce înseamnă că automat se pune în discuție preeminența pe care o are la succesiune patriarhală mitropolia Moldovei. Prin urmare, mitropolitul Moldovei, care în mod tradițional este cel mai bine plasat pentru a accede la demnitatea de patriarh, s-ar vedea pus în situația de a fi concurat de acest demnitar al mitropoliei Tomisului, care are și o rădăcină istorică sau se poate imagina că se revendică de la un centru ecleziastic din vremuri de demult.
Reporter: Din vremea Apostolului Andrei?
CV: Da, din primele secole de creștinism pe teritoriul românesc.
Rep: Practic s-ar schimba balanța puterii în Sfântul Sinod?
CV: S-ar putea vorbi nu doar despre aspecte strict spirituale sau de transformări instituționale fără legătură cu aspirații de putere ecleziastică. Cred că în cazul acestei insistențe vădite la Înalt Preasfințitul Teodosie e vorba și despre aspirații un pic lumești. Cred că pot fi documentate deja, mai ales prin această dorință a Înalt Preasfințitului Teodosie de a ieși în evidență în aceste timpuri pandemice cu pretenții uneori absurde și contestabile.
Rep: Cum credeți că va fi privită această problemă în Sinod?
CV: Eu sper că în sinod sunt destule voci care doresc să se delimiteze de inițiativele Înalt Preasfințitului Teodosie. Au fost și acele delimitări în privința percepției femeii. Cred că sunt resurse pentru a impune o linie moderată și pentru a potoli aceste pretenții, care sunt discutabile.