
Politică
Avem vaccin, avem personal, avem capacitate, căutăm doritori
vaccin_3_gov_ro.jpg

Aproape jumătate dintre cele circa o mie de centre de vaccinare din toată țara au activitate medie sau scăzută. Asta înseamnă că vaccinează la mai puțin de jumătate din capacitatea fluxului, adică mult sub cele 100 de persoane care ar putea fi imunizate zilnic la fiecare dintre ele. Activitatea lor este evaluată de direcțiile de sănătate publică, iar coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a propus fie reducerea programului de lucru în acele centre şi constituirea de echipe mobile care să vaccineze, din uşă în uşă, mai ales în mediul rural, sau chiar sistarea temporară a activității centrelor. Niciunul dintre acestea nu se va închide, asigură Valeriu Gheorghiță:
"Pentru a optimiza activitatea centrelor de vaccinare, ieri am transmis către toate Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti o adresă prin care rog reevaluarea activităţii centrelor de vaccinare, cu mai multe propuneri. Pe de o parte, fie de reducere a programului de lucru în acele centre şi constituire de echipe mobile care să vaccineze fie în activităţile de vaccinare door to door, din uşă în uşă, în mod deosebit în mediul rural sau alte tipuri de activităţi de vaccinare ce presupun deplasarea unor echipe mobile sau, în anumite centre care nu mai au adresabilitate, chiar sistarea temporară a activităţii acestora, tocmai pentru a fi eficienţi în ceea ce priveşte persoane vaccinate, respectiv costuri".
În momentul de față doar cine nu vrea nu se vaccinează, spune coordonatorul campaniei naționale de imunizare anti-covid. Valeriu Gheorghiță declară că autoritățile au făcut tot ce le-a stat în putință din punct de vedere logistic, dar că ritmul de vaccinare a scăzut din cauza diminuării dorinței de vaccinare. Problema fundamentală e încrederea oamenilor în autoritate, care nu se câștigă peste noapte, subliniază medicul.
Valeriu Gheorghiță a făcut o paralelă cu vaccinarea împotriva gripei și a arătat că în acest moment numărul persoanelor imunizate faţă de COVID-19 este dublu faţă de cel al persoanelor care se vaccinează anti-gripal într-un sezon.
"Noi am depus un efort important în toată această perioadă. În primul rând, să creăm o infrastructură care nu exista anterior, cu centre de vaccinare, cu centre mobile. Am deschis toate tipurile de activități - vaccinare în centrele de medicină de familie, în unitățile sanitare, la operatorii privați, evenimente de tip maraton de vacciare. În momentul de față doar cine nu vrea nu se vaccinează. Nu avem cum să facem mai mult decât oamenii înțeleg să facă.
Cred că nici cu campaniile de comunicare (nu au legătură - n.r.). Probabil că aici, pentru anumite segmente populaționale, mai sunt foarte multe lucruri de făcut, însă problema fundamentală este încrederea oamenilor, care e diminuată mult în toți acești zeci de ani în autoritate, în general. Acest lucru nu se câștigă peste noapte. E o problemă în ceea ce privește în general intenția de vaccinare pe toate tipurile de vaccin, nu doar pe cel împotriva Covid-19”.
Întrebat dacă România poate atinge obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate la 1 septembrie, coordonatorul campaniei naționale de imunizare anti-covid declară că avem capacitate de vaccinare, avem personal, avem doze suficiente. Trebuie și voință din partea celor care sunt beneficiari ai vaccinurilor, mai spune medicul Valeriu Gheorghiță.
El subliniază importanţa menţinerii obiectivului de imunitate de grup de cel puţin 60-70%, tocmai pentru a preveni un val de îmbolnăviri. Pe de altă parte, în privinţa recompenselor sau stimulentelor pentru vaccinare, medicul spune că nu s-a luat în discuţie un astfel de demers.
"Există mai multe iniţiative la nivel local, prin implicarea unor companii private, care susţin acest demers, însă cred - şi ca medic - cred că oamenii trebuie să înţeleagă importanţa vaccinării din perspectiva raţionamentului medical şi a protejării sănătăţii proprii şi a celor din jur. Restul argumentelor, însemnând recompense de orice natură, din punctul meu de vedere, astăzi, când vorbim, nu consider că sunt suficient de determinante pentru a creşte ritmul campaniei de vaccinare".
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunțat că, începând de vineri va funcționa un centru de vaccinare mobil la Piața Obor, iar fiecare persoană imunizată va primi și „o porție gratis de mici cu de toate și o apă răcoritoare”. E pe bune, nu-i o glumă, a scris edilul pe Facebook.