Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România cere să-i fie livrate mai puține doze de vaccin anti-covid în lipsă de doritori. Care e strategia la sate?

Interesul pentru vaccinarea anti-covid e în scădere așa că mai multe centre vor fi vor fi închise sau vor avea program redus. Numărul celor care mai doresc să se imunizeze e atât de mic, încât autoritățile le-au cerut furnizorilor de vaccinuri să le trimită un număr mult redus de doze pentru că altfel ar risca să expire în depozite. Coordonatorul campaniei de vaccinare avertizează însă că perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special în sezonul rece, este cât se poate de clară şi foarte probabil că varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă. Valeriu Gheorghiță a avut și un mesaj pentru primari: să nu se uite la toamnă cum le sunt carantinate localitățile. Autoritățile și-au propus ca în această vară echipele mobile de vaccinare să treacă prin toate localitățile din România.                      

România a cerut suspendarea livrărilor de noi doze de vaccin anti-covid, pentru că și așa are prea multe. Astfel, în loc de peste 7 milioane, țara noastră va primi 2,6 milioane de doze în iunie, cu 4,4 milioane mai puțin, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.
Pentru perioada următoare, dat fiind că există un surplus de doze, tocmai pentru a avea un management al stocurilor cât mai eficient, s-a discutat și s-a transmis o suspendare a unui număr de doze”, a declarat marți Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Acesta a precizat că, în ceea ce privește dozele de vaccin Pfizer, în iunie trebuia să ajungă în România 4.366.444 de doze, „însă ca urmare a solicitării de a le ține în hold pentru o perioadă vom primi 1.928.160 de doze”. România trebuia să primească în iunie 835.200 de doze de vaccin Moderna, dar au fost suspendate câteva tranșe, astfel că va primi 128.400 de doze. De asemenea, România va primi luna aceasta 167.200 de doze de vaccin AstraZeneca.

Pentru vaccinul Johnson&Johnson nu se suspendă dozele și tranșele săptămânale, acestea vor fi desfășurate după cum au fost anunțate. Am primit până acum 144.000 în prima săptămână, în a doua săptămână am primit 61.800, vin 48.800 săptămâna aceasta, următoarea săptămână 41.400, iar în ultima săptămână vin 115.920, cumulând în total 411.920 de doze”, a spus Andrei baciu.

Interesul pentru vaccinare, în scădere. Mai multe centre vor fi închise sau vor avea program redus

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că 45% dintre centrele fix de vaccinare funcţionează la mai puţin de jumătate din capacitate, dar autorităţile nu doresc închiderea definitivă a lor, precizând că este foarte greu de anticipat care va fi evoluţia din punct de vedere epidemiologic în următoarele luni.

În urma propunerilor primite de la DSP-uri în 11 centre de vaccinare activitatea va fi sistată temporar. Se reduce programul de lucru în 127 de centre de vaccinare și sunt închise 70 de fluxuri din centre de vaccinare care aveau peste trei sau patru fluxuri la care activitatea era redusă. La nivelul fiecărui centru de vaccinare va fi afișat programul de lucru. Va fi actualizat programul centrului de vaccinare în platforma națională de programare a vaccinarii”, a spus Gheorghiță.

Cum vor autoritățile să-i convingă pe cei din mediul rural să se vaccineze

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că în perioada următoare autorităţile vor pune în aplicare, începând de săptămâna viitoare, un plan de acţiune pentru dezvoltarea conceptului 'Oraşul vaccinează satul', care vizează prezenţa de echipe de vaccinare în cele 2.862 de comune până la finalul lunii iulie.

El a explicat că este important ca, până la finele lunii iulie, să fie asigurată trecerea prin fiecare localitate, pentru că "perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special, în sezonul rece, în toamnă este cât se poate de clară".

Este nevoie de o mai bună coordonare a resurselor, atât resursele umane, cât şi resursele materiale, prin acţiuni integrate care să combine partea de informare a populaţiei şi procesul de vaccinare propriu-zis. Ca atare, sunt 2.862 de comune şi în perioada lunii următoare ne dorim să existe echipe de vaccinare care să asigure procesul de vaccinare în fiecare localitate în parte. Aşa încât, vom derula o serie de activităţi în această săptămână, încât vom face un plan de acţiune care va fi comunicat către fiecare judeţ cu un desfăşurător, aşa încât să existe zilnic echipe mobile în localităţi", a subliniat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Medicul militar a adăugat că sunt judeţe cu o rată bună de parcurgere a localităţilor cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare.

"Sunt judeţe care au ajuns la 70%-80% dintre localităţi cu echipe şi sunt alte judeţe care au 10%-15%. Tocmai de aceea este momentul să organizăm mult mai bine această activitate şi tot planul de acţiune va fi publicat inclusiv pe platforma vaccinare-covid.gov.ro şi va fi comunicat în mod oficial autorităţilor locale tocmai pentru a şti care este acest calendar al activităţilor", a mai declarat Gheorghiţă.

Mesaj pentru primari: să nu se uite la toamnă cum le sunt carantinate localitățile

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, susține că la toamnă pot să apară noi cazuri de localități în carantină din cauza pandemiei dacă populația nu se vaccinează în număr mare.

Tocmai din acest motiv am propus reorganizarea activităților de vaccinare, în special în rural, să avem un calendar clar și detaliat al activităților de vaccinare în fiecare localitate în parte, pe de o parte pentru că estimăm apariția acestui val de îmbolnăviri. Și nu vreau să ne trezim în toamnă cu localități care să spună faptul că la ei nu au ajuns vaccinuri (...) Altfel este posibil ca în toamnă să avem probleme în localități în care imunizarea colectivă a populației este mult sub ce este relevant din punct de vedere epidemiologic. Este posibil să se ajungă la situații în care anumiți reprezentanți locali să se uite cum vor fi carantinate localitățile lor pentru că în perioada în care era momentul să se vaccineze nu s-au desfășurat aceste activități”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.