Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De câte campanii cu mici gratis e nevoie ca să se vaccineze românii?

mici_obor_ok.jpg

Sursa imaginii: 
Terasa Obor / Facebook

În condițiile în care din toamnă urmează valul 4 al pandemiei de covid, autoritățile ar trebui să ofere stimulete celor care se vaccinează spune Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai. "Mi-e foarte greu să înțeleg de ce politicienii, care au ajuns în funcțiile în care sunt în urma unor campanii în care au oferit diverse stimulente de la pixuri, șepci, plase, găleți oamenilor ca să-i stimuleze să voteze, nu înțeleg că e nevoie de stimulente similare și într-o campanie de vaccinare".

Campania de vaccinare anti-covid a fost un succes în opinia președintelui Klaus Iohannis care susține că "noi practic am oprit pandemia". Cifrele oficiale arată însă că în ultimele 24 de ore s-au vaccinat sub 26 de mii de persoane, dintre care, cu prima doză, mai puțin de jumătate. În weekendul prelungit de Rusalii numărul celor care au fost imunizați cu prima doză a fost și mai mic: abia a trecut, în medie, de 7 mii de persoane. De altfel intenția de vaccinare a scăzut începând din luna mai, odată cu primele relaxări ale măsurilor anti-covid. Deși inițial autoritățile anunțaseră că relaxarea e condiționată de vaccinare, ulterior lucrurile s-au petrecut fix pe dos. Mai mult, în contextul avertismentelor OMS privind varianta Delta a coronavirusului, Executivul a aprobat noi relaxări, de la 1 iulie.
Guvernul e din ce în ce mai puțin credibil și în toamnă va fi dificil să impună restricții în contextul în care numărul cazurilor va crește pentru că tulpina Delta va deveni dominantă, avertizează Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai:

Noi avem o rată de incidență care-i mică și care în mare parte nu se datorează procentului de persoane vaccinate ci faptului că vremea-i caldă și petrecem mai mult timp afară. Guvernul a bluffat. A spus nu vom relaxa nimic decât dacă se ajunge la numărul de persoane vaccinate. Problema a fost că a pus o condiție colectivă pentru un popor care gândește individualist. Noi acuma ce vedem este relaxare peste relaxare. Guvernul a trecut peste pripriile condiționări. Încrederea în ceea ce spune Guvernul, în ciuda faptului că relaxează măsurile, va scădea. Ceea ce va duce în toamnă la resentimente majore în momenul în care autoritățile vor trebui să impună restricții și să fie severe cu ele pentru că altfel vom avea o creștere semnificativă, pentru că versiunea Delta e cam cu 60% mai infecțioasă decât versiunea Alpha, cea din Marea Britanie.

În condițiile în care din toamnă urmează valul 4 al pandemiei, profesorul Răzvan Cherecheș le recomană autorităților să optimizeze secțiile ATI, să transmită avertismente serioase în privința pericolului reprezentat de tulpina Delta și să ofere stimultente pentru cei care se vaccinează:

"Ați văzut ce succes a avut și campania cu micii din București care a crescut rata de vaccinare. Mi-e foarte greu să înțeleg de ce politicienii, care au ajuns în funcțiile în care sunt în urma unor campanii în care au oferit diverse stimulente de la pixuri, șepci, plase, găleți ș.a.m.d. oamenilor ca să-i stimuleze să voteze, nu înțeleg că e nevoie de stimulente similare și într-o campanie ca să-i convingi pe oameni să se vaccineze".