Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri în Republica Moldova: Luptă politică "pe viață și pe moarte" mai ales în Transnistria

Potirivit sondajelor de opinie, Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), fondat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, e creditat cu cele mai mari șanse în intențiile de vot la scrutinul parlamentar de duminică. "Dacă alegătorii vor veni în număr mare, va fi în folosul partidelor pro-europene", spune Nicolae Negru, editorialist la ”Ziarul Național” din Chișinău. El avertizează asupra pericolului de fraudare a alegerilor în regiunea transnistreană: "Condițiile de viață acolo sunt mai grele decât aici la noi. Oamenii sunt ușor de cumpărat".

Duminică vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. Cetățenii au de ales dintre 23 de partide și blocuri electorale. Numărul celor cu șanse reale de a trece pragul electroal de 5 procente este mic. Așa cum arată în prezent intențiile de vot, pro-europenii au cele mai multe șanse, dar este incert dacă PAS, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), fondat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va reuși să obțină majoritatea parlamentară. Nicolae Negru, editorialist la ”Ziarul Național” din Chișinău, explică la RFI care sunt riscurile de fraudare a alegerilor de către stânga pro-rusă:

Nicolae Negru: Dacă ne referim la șansele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) sondajele arată că majoritatea cetățenilor are intenția să voteze partidul Maiei Sandu. Al doilea partid cu multe intenții de vot e blocul electoral al socialiștilor și comuniștilor. Mai sunt câteva partide mai mici care ar putea trece pragul electoral și ar putea intra în parlament: vom vedea duminică ce vor spune alegătorii. Sondajele noastre nu sunt credibile întotdeauna, din păcate. Uneori pe parcursul alegerilor se mai întâmplă câte ceva. Dacă alegătorii vor veni în număr mare la alegeri va fi în folosul partidelor pro-europene, în folosul partidului Maiei Sandu. Dacă prezența la vot va fi mică, de obicei asta înseamnă un avantaj pentru partidele de stânga, socialiștii. Electoratul lor este mai fidel, mai disciplinat, se prezintă mai activ la alegeri. E vorba despre electoratul mai în vârstă decât electoratul mai tânăr, care, de obicei susține partidele pro-europene și pro-românești.

Reporter: Dacă PAS nu va obține singur majoritatea cu cine credeți că ar putea face o alianță de guvernare?

NN: Depinde de ce partide vor intra în parlament. S-ar putea să intre Platforma Demnitate și Adevăr. Unele sondaje arată o asemenea posibilitate. PAS poate face alianță cu această platformă. S-ar putea să intre un bloc electoral de-al lui Renato Usatîi. Nici cu el nu este exclusă formarea unei alianțe. Până la urmă nu este exclusă formarea unei alianțe cu acest bloc al socialiștilor sau cu jumătate dacă nu va lua PAS majoritatea. Așa cum a mai fost cândva.

Rep: Un număr record de cetățeni moldoveni s-au înregistrat să voteze în străinătate. Poate miza Maia Sandu pe sprijinul diasporei?

NN: Se estimează că ar putea participa la votare circa 300.000 de alegători din afara Republicii Moldova. De obicei alegătorii din afara Republicii Moldova votează pentru partide pro-europene, pentru partide pro-românești. Majoritatea acestor alegători vor vota pentru PAS. Dacă va fi suficient ca să obțină o majoritate suficientă sau nu nu putem ști acum.

Rep: Va reuși stânga pro rusă să compenseze voturile pierdute în diaspora cu cele din regiunea transnistreană?

NN: Numeric nu poate reuși acest lucru. Dar ei vor încerca. Probabil că există deja anumite înțelegeri obscure între liderii socialiștilor și comuniștilor și liderii separatiști de la Tiraspol. Apoi mai este o posibilitate de fraudare a alegerilor prin electoratul care lucrează în Rusia. De exemplu, presa deja a scris că acest electorat este pus la încercare prin anumite pomeni electorale, prin anumite daruri. De exemplu, un om de afaceri legat de socialiști promite fiecărui alegător care va veni să voteze la secțiile electorale din Rusia plata drumului spre casă și înapoi în Rusia. Acest lucru este interzis de codul electoral, dar ar putea să se întâmple. E o luptă pe viață și pe moarte. O luptă politică, desigur.

Rep: Vă referiți la acele autobuze care la scrutinul trecut au fost interzise de autoritatea electorală iar acum nu?

NN: Da și la acele autobuze care au fost interzise și acum nu. Se vorbește că alegătorilor transnistreni li se promit bani, diferite sume, că se fac liste. E un teritoriu necontrolat de autoritățile Republicii Moldova. Cetățenii de acolo nu sunt informați. Condițiile de viață acolo sunt mai grele decât aici la noi. Oamenii sunt ușor de cumpărat. Mai bine zis, își vând votul ușor celor care propun anumite sume de bani. E un pericol de fraudare a alegerilor în această zonă.

Rep: Ce mesaje au fost mai vizibile în această campanie electorală, cele din partea Rusiei sau din partea Uniunii Europene?

NN: În mod paradoxal, Rusia a lansat mai puține mesaje de susținere a partidului comuniștilor și socialiștilor. Probabil că Dodon, liderul socialiștilor și mai înainte Voronin, liderul comuniștilor, i-a dezamăgit pe liderii de la Moscova. De aceea nu lansează tot felul de propuneri sau chemări. De exemplu, la alegerile prezidențiale trecute, din 2020, Putin personal a chemat alegătorii să voteze pentru Dodon. De data aceasta nu auzim asemenea chemări. Dar s-ar putea să răsune până la alegeri. Vom vedea. Din partea cealaltă, dinspre occident, am auzit chemari mai des decât alte dăți, să iasă cetățenii la vot, să se manifeste pentru că Republica Moldova se află la o răspântie și trebuie să ia o decizie responsabilă. Vom vedea cum vor reacționa cetățenii.