Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cel puţin cinci morți într-o busculadă la aeroportul din Kabul. Mii de afgani încearcă să fugă din țara lor

2021-08-16t101337z_2057091766_rc2a6p9evmb6_rtrmadp_3_afghanistan-conflict.jpg

Un bărbat trage o fată pentru a intra în Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul, Afganistan, 16 august 2021.
Sursa imaginii: 
REUTERS

În zorii zilei de luni, sute de afgani au invadat pistele aeroportului din Kabul, încercând să obţină un loc în ultimele zboruri comerciale pentru a părăsi Afganistanul. Mii de oameni încearcă să fugă din ţara lor aflată într-un haos total după ce talibanii au preluat puterea. Germania, Franţa şi Turcia încep luni evacuarea cetăţenilor lor de la Kabul.

 

Cel puţin cinci persoane au decedat luni în interiorul aeroportului din Kabul, în timp ce sute de persoane încercau să intre cu forţa în avioanele care părăsesc capitala afgană, după preluarea puterii de către talibani în Afganistan, au declarat trei martori, citaţi de Reuters preluat[ de Agerpres.

Un martor a spus că a văzut corpurile a cinci persoane fiind luate de un vehicul, iar un altul a afirmat că nu este clar dacă victimele fuseseră ucise de focuri de armă sau au murit din cauza busculadei create.

În zorii zilei de luni, sute de afgani au invadat pistele aeroportului din Kabul, încercând să obţină un loc în ultimele zboruri comerciale pentru a părăsi Afganistanul. Trupele americane se află la comanda aeroportului, ajutând la evacuarea personalului ambasadei SUA şi a altor civili.

''Este aeroportul nostru, dar vedem diplomaţi care sunt evacuaţi, în timp ce noi aşteptăm, în completă incertitudine'', a declarat Rakhshanda Jilali, o activistă pentru drepturile omului care încearcă să ajungă în Pakistan.

Pentru a calma haosul de la aeroportul din Kabul, forţele americane au tras luni focuri de armă în aer.

Evacuarea diplomaţilor şi a altor cetăţeni străini a fost organizată într-un ritm intens în weekend la Kabul.

Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să părăsească Afganistanul ''trebuie să li se permită să facă acest lucru'', au afirmat SUA şi alte 65 de ţări într-o declaraţie comună, avertizându-i pe talibani că trebuie să dea dovadă de ''responsabilitate'' în această privinţă.  

Cursele comerciale şi de tranzit, anulate pe aeroportul din Kabul

Zborurile comerciale şi cele de tranzit au fost anulate pe aeroportul din Kabul, unde mii de afgani încearcă să fugă din ţara lor aflată într-un haos total după ce talibanii au preluat puterea, a anunţat luni Autoritatea aviaţiei civile din Afganistan (ACAA).
De asemenea, într-un anunţ adresat aviatorilor pe site-ul său, ACAA a recomandat avioanelor în tranzit să se reorienteze, precizând că spaţiul aerian al Kabulului a fost eliberat pentru militari şi că orice tranzit prin spaţiul aerian al Kabulului va fi necontrolat.

Germania, Franţa şi Turcia încep luni evacuarea cetăţenilor lor de la Kabul

Forţele armate germane au trimis un avion de transport A400M în Afganistan pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor germani şi a angajaţilor locali afgani, transmite DPA.

Avionul a decolat luni de la baza aeriană Wunstorf, din landul Saxonia Inferioară, cu destinaţia Kabul.

Potrivit unor surse din domeniul securităţii, luni va sosi la Kabul şi o echipă de sprijin formată din experţi din mai multe ministere germane.

O a doua echipă urmează să organizeze un centru de coordonare în capitala uzbekă Taşkent, care se va ocupa de persoanele fugite din Afganistan din cauza ofensivei militanţilor talibani.

Ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer a declarat duminică seară, la Berlin, că este vorba despre cea mai amplă operaţiune de evacuare de până acum pentru armata germană.

Pe de altă parte, ministrul francez al apărării Florence Parly a anunţat că prima rotaţie aeriană a evacuării de la Kabul organizate de armata franceză între baza sa din Emiratele Arabe Unite şi capitala afgană este prevăzută până ''la finalul acestei zile de luni''.

Parly a precizat că există ''câteva zeci'' de francezi care aşteaptă să fie evacuaţi, precum şi ''persoane care se află sub protecţia noastră''.

Potrivit Reuters, compania Turkish Airlines a informat luni dimineaţă că va efectua zboruri de evacuare de la Kabul începând de luni, 16 august, şi că şi-a anulat zborurile de linie către şi dinspre Afganistan.