Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alerte de risc pentru atacuri teroriste pe aeroportul din Kabul. CIA face operațiuni clandestine de evacuare

ap21237502048949.jpg

Femeile afgane merg pe lângă afișe ale liderilor talibani și steaguri în Kabul, Afganistan
Sursa imaginii: 
ASSOCIATED PRESS

După Marea Britanie şi SUA, Australia îşi îndeamnă şi ea cetăţenii să părăsească zona aeroportului din Kabul pentru că există o ameninţare importantă de atac terorist. CIA a lansat operaţiuni clandestine pentru salvarea americanilor din oraşul Kabul, dar şi din alte regiuni din Afganistan, în condiţiile în care se apropie termenul-limită de 31 august. În misiunile de evacuare sunt utilizate elicoptere militare, dar operaţiunile sunt coordonate de CIA.

Există o ameninţare importantă de atac terorist în apropierea aeroportului din Kabul, a declarat ieri ministrul australian de externe Marise Payne. Canberra şi-a îndemnat cetăţenii şi cei cu vize pentru Australia să părăsească zona, relatează Reuters preluată de Agerpres.

Australia îşi evacuează oamenii de peste o săptămână de pe aeroportul din Kabul, unde acestora li s-a cerut să călătorească şi să fie gata de transport.

Aseară, recomandarea către cei din zonă s-a schimbat pe baza preocupării sporite privind un posibil atac terorist.

Avertismentul Australiei urmează celor transmise anterior de Marea Britanie şi SUA.

"Nu vă deplasaţi la aeroportul internaţional Hamid Karzai din Kabul. Există o ameninţare importantă şi permanentă de atac terorist", a scris aseară ministerul britanic de externe pe site-ul său.

Avertismentul american a fost neobişnuit de precis. Persoanele "care se află la porţile Abbey, de est şi de nord trebuie să plece imediat", a indicat Departamentul de Stat american, vorbind despre "ameninţări de securitate" fără a furniza alte amănunte.    

CIA şi armata SUA efectuează operaţiuni punctuale de evacuare în zone din Afganistan

Conform unor oficiali de la Washington citaţi de publicaţia The Wall Street Journal, preluată de Mediafax, CIA a lansat operaţiuni clandestine pentru salvarea americanilor din oraşul Kabul, dar şi din alte regiuni din Afganistan, în condiţiile în care se apropie termenul-limită de 31 august. În misiunile de evacuare sunt utilizate elicoptere militare, dar operaţiunile sunt coordonate de CIA.

Un oficial din cadrul Congresului SUA a declarat că militari americani au fost trimişi în diverse zone din Kabul în misiuni comune cu trupe din state aliate, inclusiv din Marea Britanie şi Franţa, pentru a prelua cetăţeni din naţiuni partenere, rezidenţi americani sau afgani care au primit vize speciale după ce au ajutat armata americană.

Aceste operaţiuni aeriene şi terestre sunt considerate periculoase în contextul actualei situaţii din Afganistan. Departamentul american al Apărării a anunţat că îşi coordonează cu talibanii operaţiunile la Aeroportul din Kabul, dar nu este clar dacă s-a discutat şi despre aceste operaţiuni punctuale de evacuare din afara aeroportului. Potrivit cotidianului The Washington Post, William Burns, directorul Agenţiei Centrale pentru Informaţii din SUA (CIA), s-a întâlnit luni, la Kabul, cu mollahul Abdul Ghani Baradar, liderul Biroului politic al Mişcării talibanilor afgani, pentru discuţii pe tema operaţiunilor de evacuare.

Agenţia Centrală pentru Informaţii (CIA) a refuzat să ofere detalii despre actualele operaţiuni de evacuare din Afganistan.

În prezent, în Kabul, sunt aproximativ 6.000 de militari americani. Preşedintele Joseph Biden le-a transmis marţi partenerilor din cadrul Grupului ţărilor puternic industrializate (G7) că Statele Unite sunt în grafic pentru a finaliza pe 31 august operaţiunile de evacuare din Afganistan, deşi sunt elaborate şi planuri pentru eventuale situaţii de urgenţă. Aliaţi ai SUA, în principal Marea Britanie, Franţa şi Germania, au cerut prelungirea operaţiunilor de evacuare din Afganistan a cetăţenilor străini, a colaboratorilor afgani şi a persoanelor care solicită azil din raţiuni de securitate. Franţa a semnalat miercuri că ar putea menţine cât va fi necesar trupele în zona Aeroportului din Kabul. Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi oficiali britanici au avertizat că există riscul comiterii unor atacuri teroriste de către filiala afgană a reţelei Stat Islamic împotriva trupelor internaţionale din Kabul.

În contextul retragerii trupelor occidentale, combatanţii talibani au ocupat numeroase provincii afgane şi zone din capitala ţării, Kabul. Mişcarea talibanilor poartă negocieri cu fostul preşedinte afgan Hamid Karzai şi cu Abdullah Abdullah, liderul Consiliului afgan pentru Reconciliere Naţională, pe tema formării unui guvern de uniune naţională în Afganistan.

Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat că el este acum preşedintele interimar "legitim" al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani.