Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce crește factura la energie și ce treabă au bonusurile managerilor companiilor de stat cu lipsa investițiilor

energie_pixabay.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Liberalizarea pieței energiei a venit cu facturi mai mari, în unele cazuri uriașe, pentru mii de consumatori. Autoritățile verifică acum dacă nu cumva prețurile au fost umflate sau dacă în facturi nu se regăsește și ineficiența companiilor de stat din domeniul energiei. Pentru a veni în sprijinul oamenilor, Guvernul promite compensarea facturilor la electricitate pentru românii cu venituri medii sau consum mediu pe durata iernii. "O subvenție care nu e corelată cu un stimulent pentru a consuma mai eficient este mai bine decât nimic, dar nu este chiar ce ne trebuie", spune expertul în energie Răzvan Nicolescu, fost ministru de resort.

Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, statul îi va sprijini și pe românii cu venituri medii sau cu consum mediu ca să-și plătească facturile la electricitate. Compensarea vizează perioada cuprinsă între 1 noiembrie și 31 martie, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu. El, premierul, reprezentanţii ANRE, ai Consiliului Concurenţei, ai Transelectrica şi ai bursei de energie au avut o întâlnire pe tema preţurilor la energie electrică şi gaze naturale în contextul în care mii de consumatori se plâng de facturile mari venite după liberalizarea pieței.

Nu este doar problema cetățenilor, este și problema mediului de afaceri, problema IMM-urilor, unele dintre ele având componenta de energie electrică și gaz natural ca un cost foarte important din costurile lor totale, spune expertul în energie Răzvan Nicolescu, fost ministru de resort. El explică la RFI care sunt cauzele creșterii prețurilor la gaze naturale și electricitate, creșteri mari despre care spune că "nu sunt în regulă pentru o perioadă așa de scurtă de timp". 


"Pe piața de energie, de zile bune, se întâmplă niște lucruri care, din punctul meu de vedere, nu sunt în regulă, mă refer la aceste creșteri care sunt destul de mari pentru o perioadă așa de scurtă de timp. Sunt cauze legate de contextul internațional, dar și de România. 

  • În primul rând lipsa investițiilor. De ani buni, mai ales în sectorul de producție, și de energie electrică și de gaz natural, nu avem capacități noi date în folosință, iar acest lucru se vede. 
  • Al doilea lucru e legat de lipsa unui model de piață. Piața teoretic e liberă dar în realitate nu e funcțională pentru că modelul de piață e depășit de ani buni. 
  • Al treilea lucru e legat de modul în care s-a făcut liberalizarea: deficitar din punct de vedere comunicare. La aproape 9 luni de momentul liberalizării, oamenii nu știu ce să facă și cum trebuie să se comporte. 
  • Nu în ultimul rând instituțiile care gestionează sectorul energetic: ANRE, ANRM, instituțiile guvernamentale trebuie profund reformate. Performanța pe tot ceea ce înseamnă zona de guvernanță, de reglementare este foarte, foarte scăzută în acest moment". 

Legătura dintre lipsa investițiilor și bonusurile încasate de managerii companiilor de stat

Lipsa investițiilor nu poate fi pusă numai pe seama faptului că statul a obligat firmele la care e acționar majoritar să vireze cea mai mare parte a profiturilor ca dividende, în contextul unui deficit bugetar mult peste limitele admise de UE. 

"Puține dintre aceste companii au credite, pentru că se pot dezvolta și pe credite, explică Răzvan Nicolescu. Nu numai luarea profiturilor este problema ci și o lipsă de apetit în a face noi investiții. Nu exclud ca unii dintre manageri să aibă niște interese personale legate de indicatorii de performanță în a NU face noi investiții. Există posibilitatea ca această investiție, pe termen scurt, să aibă un impact pe profitul respectivei societăți, iar dacă managerul respectiv are un indicator de performanță și ia un bonus în funcție de profit, paradoxal el va acționa împotriva interesului companiei pe termen mediu și lung, va acționa împotriva interesului general, împotriva interesului consumatorilor și anume acela de a avea o ofertă cât mai mare de resursă energetică la dispoziție în așa fel încât România să nu depindă de condițiile meteo". 

O subvenție care nu e corelată cu un stimulent pentru a consuma mai eficient este mai bine decât nimic, dar nu este chiar ce ne trebuie

În contextul creșterii prețurilor la electricitate, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că, pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, statul îi va sprijini și pe românii cu venituri medii sau cu consum mediu. Ministrul nu a dat detalii despre cum se va realiza efectiv această compensare.

"Nu este doar problema cetățenilor, este și problema mediului de afaceri, problema IMM-urilor, unele dintre ele având componenta de energie electrică și gaz natural ca un cost foarte important din costurile lor totale. 

Cel mai bun lucru pe care poate să îl facă statul în momentul de față ar fi să meargă să discute cu cei de la UE și o parte din aceste fonduri de redresare economică post covid să le distribuie tuturor consumatorilor sub forma unor vouchere pentru ca aceștia să folosească acele vouchere să-și modernizeze punctele de consum, să consume mai eficient, să-și modernizeze iluminatul, să-și modernizeze sistemele de încălzire, să-și izoleze mai bine punctele de consum. Aceasta, din punctul meu de vedere, ar fi o politică socială cu o prioritizare pe ce înseamnă investiții și pe ce înseamnă eficiență. O subvenție care nu e corelată cu un stimulent pentru a consuma mai eficient, din punctul meu de vedere, este mai bine decât nimic, dar nu este chiar ce ne trebuie".