Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regulile noului an școlar: La o rată de infectare de peste 6 la mie, școlile se închid, inclusiv pentru elevii vaccinați

scoala_12.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Dacă un copil de clasa a VI-a sau mai mic se îmbolnăvește de covid, toată clasa trece în on-line, cu posibilitatea testării la 8 zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative. În cazul celor din clasele mai mari, copiii vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot continua să înveţe faţă în faţă. Măsurile apar în ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății pentru începerea școlii în valul 4 al pandemiei covid.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și ministrul Sănătății Ioana Mihăilă au prezentat, miercuri, ordinul comun pentru începerea școlii pe data de 13 septembrie. Până la pragul de 6 la mie, toate școlile rămân deschise în format fizic, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

După depășirea pragului de 6 la mie, rămân deschise doar creșele și grădinițele. Toți elevii intră în online, cu o singură excepție și anume cei din învățământul special.

Pentru învățământul special, activitățile de terapie, activitățile elevilor cu cerințe educaționale speciale vor fi permise, practic, și după depășirea ratei de infectare de 6 la mie. Este singura excepție. După depășirea ratei de infectare de 6 la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale”, a spus Cîmpeanu.

Documentul prezentat de Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă va fi semnat doar după ce miniștrii vor fi abilitați în acest sens de către CNSU.

Sunt precizate în document toate situațiile prin care apare un caz de îmbolnăvire într-o grupă sau într-o clasă.

Sunt precizate toate detaliile necesare. Am lucrat până cu un sfert de oră înainte să venim și credem că am acoperit de data aceasta toate situațiile posibile”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

La rândul ei, Ioana Mihăilă a spus că se mențin măsurile de prevenție: distanțarea fizică, aerisirea claselor și a tuturor spațiilor închise, locuri de luat masa, săli de sport. Se menține și obligativitatea purtării măștii în spațiile din interior.

Am ajuns la un consens asupra tipului de mască purtat. Am recomandat purtarea măștii de tip medical pentru că este standardizată, dar am revenit și cu câteva precizări despre condițiile pe care măștile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi adaptate: să acopere corect nasul și bărbia și am precizat că se interzic alte tipuri de dispozitive care sunt uneori folosite pe post de mască”, a spus Mihăilă.

Sorin Cîmpeanu a spus că există o excepție: „vizierele care pot fi folosite doar de către profesori și doar în învățământul special atunci când este nevoie de vizualizarea feței”, a spus ministrul Educației.

Rata de infectare luată în calcul pentru școli va fi cea din fiecare zi de vineri pentru săptămâna care urmează, a mai spus ministrul Educației.

Rata de infectare luată în calcul pentru modul de funcționare va fi rata de infectare de la finalul fiecărei săptămâni. În ziua de vineri, fiecare școală va ști cum funcționează fiecare săptămână. Doar ziua de vineri. A doua condiție - rata de infectare va fi cea disponibilă pe site-ul DSP. Aceea e oficială, chiar dacă vor fi și alte entități, printre care și Ministerul Educației, care pentru o corectă și completă informare vor afișa pe site, referința este rata de infectare afișată de DSP pentru localitatea respectivă. Dacă vreți să mă întrebați ce se întâmplă dacă vineri rata de infectare este 5,99 la mie și se permite un scenariu cu prezență fizică, iar de luni avem 6,01-6,03, se respectă rata de infectare de vineri”, conchide Cîmpeanu.