Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul a prelungit starea de alertă, cu 30 de zile, începând din 10 octombrie

covid.jpg

Sursa imaginii: 
Sursa foto: pixabay

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus prelungirea stării de alertă, din 10 octombrie, pentru 30 de zile, iar Guvernul, reunit, miercuri seară, în şedinţa a adoptat Hotărârea pentru prelungirea stării de alertă.

Hotărârea de prelungire a stării de alertă nu prevede nimic nou, aceleaşi măsuri care sunt cunoscute rămân implementate încă 30 de zile, a declarat miercuri secretarul de stat Raed Arafat.

"După cum a fost anunţat de domnul prim-ministru astăzi, a fost adoptată hotărârea de guvern care prelungeşte starea de alertă începând cu data de 10 octombrie (...). Vreau să precizez că, de fapt, hotărârea nu prevede nimic nou, ea prelungeşte doar măsurile, la momentul în care încetează actuala hotărâre intră automat hotărârea de prelungire. Vreau să subliniez că măsurile, de fapt, sunt prevăzute în Legea 55 din 2020, care stabileşte măsurile adoptate în perioada stării de alertă, ce presupun limitarea exercitării unor drepturi şi libertăţi fundamentale în scopul asigurării de protecţie adecvată a dreptului la viaţă, la integritate fizică şi psihică, la ocrotirea sănătăţii. Prin prezentul proiect al hotărârii noi nu facem decât să prelungim măsurile şi să adoptăm ce a fost prevăzut în lege, noi nu legiferăm şi noi doar stabilim care sunt măsurile care se implementează din ce este prevăzut în Legea 55", a declarat Raed Arafat la finalul şedinţei de guvern.

El a explicat că experţii juridici guvernamentali şi de la Ministerul Justiţiei au considerat că proiectul se încadrează în situaţiile prevăzute la articolul 110, alineatul 4 din Constituţia României şi reprezintă "un act de administrare a treburilor publice necesar unei administrări a Guvernului".

"Deci, asta este în ceea ce priveşte hotărârea de guvern, măsurile nu se schimbă, rămân aceleaşi incidenţe, rămân aceleaşi măsuri care se cunosc şi rămân implementate mai departe pe încă 30 de zile", a precizat Raed Arafat. 

Ministrul interimar de Interne, Lucian Bode, a declarat, marţi seară, că actualul Guvern, interimar din cauză că a fost demis prin moţiune de cenzură, va prelungi starea de alertă, însă nu va putea introduce noi restricţii.