Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Efectele dezvăluirilor Recorder despre BOR: două reacții în cuvinte tari plus două demisii

patriarh_bor_rol_activ_campanie_vaccinare.jpg

Sursa imaginii: 
MEDIAFAX FOTO/Eduard Vînătoru

Ancheta jurnalistică publicată de Recorder despre "rețeaua secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici" a adus până acum două demisii din partea celor care apar în material și două comunicate de presă înțesate de adjective și cuvinte tari. Acestea au venit de la Vasile Bănescu, dar nu în calitate oficială de purtător de cuvânt al Patriarhiei, și de la Arhiepiscopia Bucureștilor. Instituția anunță și măsuri și precizează că "niciun act de corupţie nu trebuie tolerat într-o instituţie, mai ales în Biserică”. 

"Istoricul raportării Recorder la Biserică indică destul de limpede un decerebrat anticlericalism, o patologică fobie la BOR". Este o frază din comunicatul de presă trimis de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, care ține să precizeze însă că, în acest caz, opinia sa este una personală.

Reacția vine după ce jurnaliștii de la Recorder au publicat o anchetă care scoate la iveală o reţea secretă în care oameni de afaceri, politicieni şi persoane din conducerea Bisericii Ortodoxe lucrează într-o mega-afacere cu fonduri publice. Despre investigația "Clanul Marelui Alb" Vasile Bănescu mai spune că "are ca scop lovirea în imaginea publică a Patriarhului Daniel".

Deși nu reprezenta poziția Patriarhiei, comunicatul de presă al lui Vasile Bănescu este preluat, în mare parte, de Arhiepiscopia Bucureștilor care acuză "un atac calomnios" și susține că materialul Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor a fost ”construit cu intenţia obsesivă de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe şi a PF Daniel potenţiala vină a unor angajaţi şi a unor aşa-zişi complici ai instituţiei”.

Arhiepiscopia Bucureştilor precizează că "pentru clarificarea aspectelor apărute în materialul video menţionat mai sus, se va face o cercetare la Arhiepiscopia Bucureştilor de către reprezentanţii Administraţiei Patriarhale".

Teoretic, este desigur posibilă o tentativă de inducere în eroare din partea unor oameni rău intentionaţi, fie ei şi angajaţi ai Bisericii. Odată dovedită reaua lor voinţă sau implicarea în ceva reprobabil, aceştia sunt şi vor fi oricând sancţionaţi şi îndepărtaţi, întrucât compromit Biserica. Niciun act de corupţie nu trebuie tolerat într-o instituţie, mai ales în Biserică”, transmite Arhiepiscopia Bucureştilor.  

Comunicatul de presă anunță și demisiile a două dintre persoanele care apar în investigația jurnalistică: "Recunoscând exprimările lor neadecvate, începând de astăzi, 13 octombrie 2021, Pr. Aurel Mihai – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și dl. Lazăr Neacșu – membru în Adunarea Eparhială și în Adunarea Națională Bisericească şi-au prezentat demisia şi, prin urmare, nu mai ocupă niciun post în administrația bisericească".

De asemenea, firma omului de afaceri Marius Iorga, care afirmă în materialul video că obţine fonduri pentru biserici, a fost descalificată în urma unor cercetări interne, cu interdicţia de a mai participa la licitaţii organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor sau de a mai contracta lucrări noi la vreo unitate de cult, pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data de 17 august 2021, cu aproape două luni înainte de apariţia investigaţiei Recorder, mai precizează Arhiepiscopia Bucureștilor.

Organizaţia PSD Bucureşti a anunţat, miercuri, demisia lui Lazăr Neacşu din partid şi din funcţia deţinută în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. El este indicat de sursele jurnaliştilor Recorder ca un agent de influenţă al Bisericii, care trage sfori pentru obţinerea de fonduri de la administrațiile locale.

Am discutat cu Marius Vasileanu, profesor de istoria religiilor, despre contextul social, medical și politic foarte complicat în care vin aceste dezvăluiri despre afacerile bisericii. În opinia sa, încrederea de care se bucură BOR în rândul românilor va avea de suferit. "Biserica Ortodoxă Română abia acum intră cu adevărat în modernitate. Evenimentul acesta nefericit și atât de critic al pandemiei pune biserica și mai puternic în fața modernității. (...) Este de făcut ferm o ruptură între politic și Biserică. Probabil că se va ajunge cândva la acest moment în care Biserica să nu mai fie finanțată de stat și poate că ar fi spre binele Bisericii"