Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul vrea certificat verde covid "pentru toate activităţile pe care le avem în România", inclusiv în magazine

citu_demiteri_guvernul_romaniei.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul României / Facebook

Rata de infectare în București a depășit, joi, un nou record, iar în județul Ilfov toate localitățile sunt în scenariul roșu. Premierul Florin Cîțu a spus că nu ar lua în calcul carantina, ci certificatul verde pentru toate activitățile din România. „Pentru orice activitate la care intrăm, când intrăm în contact cu persoanele să avem acest certificat verde, în activitățile economice. Dacă dorim să avem în continuare economia deschisă cred că aceasta este o măsură care ar ajuta foarte mult". Angajații din sănătate, atât din sectorul public, cât și din sectorul privat, care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală, vor trebui să se testeze pe banii lor, a mai anunțațt premierul interimar Florin Cîțu.

Premierul interimar Florin Cîţu a declarat că, în acest moment, nu s-a luat în calcul carantinarea Capitalei şi a subliniat că autorităţile au în vedere alte măsuri pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, precizând că a avut o discuţie cu ministrul interimar al Sănătăţii în vederea impunerii certificatului verde în cazul oricărei activităţi economice.

El a fost întrebat, la Palatul Victoria, dacă autorităţile iau în calcul carantinarea Capitalei, având în vedere rata ridicată de infectare cu COVID-19.

"Nu, în acest moment. Nu luăm această măsură. Aţi văzut că şi anul trecut a fost această discuţie despre carantinarea Bucureştiului şi nu a funcţionat, dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru al Sănătăţii a fost acela de a impune sau de a cere certificatul verde pentru toate activităţile pe care le avem în România, la orice activitate unde intrăm în contact cu persoanele, să avem acest certificat verde, activităţi economice. Şi dacă dorim în continuare să avem economia deschisă, cred că este o măsură care ar ajuta foarte mult. Nu am discutat, încă, despre a reduce numărul orelor de funcţionare în weekend, acest lucru nu s-a discutat, dar ne uităm la toate măsurile. Eu spun că a avea certificatul verde pentru orice activitate economică este un pas important şi ne gândim la acest lucru", a declarat Florin Cîţu, joi, după şedinţa de Guvern.

Cîțu: Aș merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine

Premierul interimar a precizat că doreşte ca măsura privind certificatul verde să fie introdusă cât mai rapid şi să fie aplicată şi în hipermarketuri.

Aș merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine”, afirmă Florin Cîțu. Premierul interimar precizează că decizia ar putea fi luată de Parlament, un proiect fiind în procedură parlamentară.

În acest moment eu cred că pasul următor este să cerem folosirea certificatului verde pentru circulație. Propunerea trebuie să fie cât mai rapidă”, afirmă Florin Cîțu după ședința de joi a Guvernului.

El spune că nu ar fi o restricționare.

Asta nu este restricționare. Ar fi o triere. Dacă te vaccinezi, dacă ai trecut prin boală, dacă ești testat... Deci sunt trei variante. Aș merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine”, adaugă Cîțu.

Premierul interimar precizează că decizia urmează să fie luată de Parlament.

Eu spun că aceasta ar una dintre cele mai bune măsuri, folosirea certificatului verde”, conchide Florin Cîțu.

Angajații din sănătate, atât din sectorul public, cât și din sectorul privat, care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală, vor trebui să se testeze pe banii lor

Alături de patru membri ai guvernului, Kelemen Hunor, Cseke Attila și Lucian Bode, am semnat un proiect de lege pe care îl vom depune în Parlament Pe scurt, angajații care nu sunt vacinați și nu au trecut prin boală din sistemul de sănătate public și privat vor trebui să se testeze pe banii lor”, a anunțat premierul interimar Florin Cîțu.

El precizează că în aceeași situație se află și angajații IGSU și IGAv, la propunerea ministrului de Interne, Lucian Bode.

Dacă nu am fi avut moțiunea de cenzură săptămâna trecută am fi avut acest proiect de lege aprobat în ședința de guvern și apoi transmis Parlametului în procedură de urgență”, conchide Cîțu.