Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Plafonarea prețurilor la energie: o veste bună și una proastă

poverty-gb6a55e4ae_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Legea pentru compensarea facturilor la energie a fost adoptată de Parlament, merge la promulgare, iar prevederile sale se vor aplica de la 1 noiembrie. Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat după adoptarea actului normativ că piața se va calma, că furnizorii au timp să se organizeze și că persoanele care doresc să amâne plata facturilor trebuie să facă o solicitare la companiile furnizoare. Consumul de energie la marii consumatori, exceptați de la plafonarea prețurilor, are pondere mare în costurile de producție ceea ce va duce la creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor, avertizează profesorul Ionuț Purica, expert în energie.

Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie, spune ministrul interimar de resort, Virgil Popescu. Reacţia sa vine după ce Camera Deputaţilor a adoptat, azi, în calitate de for decizional, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie. Aceasta stabilește pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţi de învăţământ, lăcașuri de cult sau ONG-uri.

Consumul de energie la marii consumatori, exceptați de la plafonarea prețurilor, are pondere mare în costurile de producție ceea ce va duce la creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor, avertizează profesorul Ionuț Purica, expert în energie:

Evident consumatorii nu-și vor păstra riscul creșterii prețurilor ci îl vor transmite mai departe. Este o practică comercială uzuală.  Evident, condițiile astea vor duce la o creștere a prețurilor diverselor produse. Ori în condițiile date, și ala economia noastră, că vorbim de reziliență, n-are o capacitate de absorbție a șocurilor, deci un nivel de reziliență atât de mare, putem să ajunge în situația să se închidă întreprinderi, cu consecințe de dat afară, șomeri aruncați pe piața muncii, care șomeri vor avea probleme de plătit facturile la energie pentru casnici... Am senzația că s-a făcut rapid o intervenție de genul ăsta, cu plafonarea prețurilor.