Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, mai aproape de realitate?

certificat_verde.jpeg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunta că până la finalul lunii decembrie va fi o decizie în Parlament privind certificatul COVID.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunta că până la finalul lunii decembrie va fi o decizie în Parlament privind certificatul COVID.
Sursa imaginii: 
© Eliza Casandra

Legea care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a intrat la dezbateri în Camera Deputaților, for decizional. În urmă cu mai puțin de două săptămâni proiectul a fost respins de Senat cu voturile PSD și AUR. Vaccinarea anti-covid, care părea că a luat avânt tocmai din cauza preconizatelor restricții, s-a domolit brusc. PNL și USR au promis atunci că își vor mobiliza parlamentarii pentru ca legea să treacă. Acum, din perspectiva intrării la guvernare, certificatul verde a devenit o prioritate și pentru PSD.

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au început dezbaterea proiectului de lege care prevede obligativitatea certificatului covid la locul de muncă. Acesta a fost respins la vot, în Senat, dar Camera Deputaților este for decizional, iar votul final ar putea fi dat, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Certificatul covid este cerut insistent de sistemul medical, copleșit de numărul mare de bolnavi și mai ales de bolnavi în stare foarte gravă. Pe de altă parte politicienii se codesc să îl adopte. De ce, explică Cristian Pantazi, redactor-șef la G4Media.ro

Pe zi ce trece România se îndepărtează de obiectivul de 70% din populație vaccinată anti-covid. În 27 și 28 otombrie, zile cu record de imunizări, eram la 74, respectiv 70 de zile de această țintă. Pe măsură ce numărul celor care au primit prima doză a scăzut, de la peste 111.000 la nici 30.000, intervalul de timp necesar pentru a ajunge la gradul de imunizare din țările vest-euopene e mai mult decât dublu, constată Dragoș Vana, fondatorul Graphs.ro, platforma care prezintă, în fiecare zi, date privind evoluția pandemiei de coronavirus și, mai nou, evoluția campaniei de vaccinare din România:

"Acum era un moment foarte bun să se facă un studiu la coadă la vaccinare să aflăm de ce se vaccinează oamenii. Existau și multe cazuri, existau și restricții noi, exista și posibilitatea obligativității certificatului, deci era un moment ideal. Ca să știm pe viitor ce funcționează. Incă o oportunitate ratată", spune Dragoș Vana.

Legea privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă prevede că angajații care vor refuza să prezinte documentul la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de muncă suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile.
Cei care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste COVID periodic, fie PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, și vor trebui să suporte costurile.
Angajații care refuză să se vaccineze și refuză și să se testeze riscă suspendarea contractului de muncă, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.

Să amintim în acest context și poziția marilor magazine în privința certificatului verde. Impunerea acestuia nu este o veste bună pentru nimeni din sectorul comercial, dar în acest moment priorităţile marilor reţele comerciale sunt să rămână operaţionale şi ca pandemia să fie limitată, aşa că factorul economic se va subordona limitărilor impuse de autorităţi, a declarat pentru Agerpres, George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.