Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinare anti-covid în ritm de melc, în contextul bâlbelor politice privind certificatul verde

de_ce_refuza_parinti_vaccineze_copii_mihai_copaceanu.jpg

Sursa imaginii: 
MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru

Vaccinarea anti-covid cu prima doză a încetinit din nou pe fondul bâlbelor politicienilor în privința certificatului covid la locul de muncă. Proiectul de lege care prevede acest lucru e discutat luni de Camera Deputaților, dar nu există consens politic întrucât Florin Cîțu a anunțat că nu este de acord cu soluţia acceptată iniţial în negocierile PNL şi PSD, pe certificatul verde. Între timp câteva sute de oameni au protestat duminică seara în București și Suceava față de restricțiile impuse de autorități în timpul pandemiei și față de certificatul verde.

De la recordul de 111.556 de prime doze admistrate în data de 27 octombrie, numărul persoanelor vaccinate a scăzut de la o zi la alta, ba chiar în unele siatuații aproape că s-a înjumătățit de la o săptămâna la alta. Dacă în 31 octombrie s-au vaccinat peste 57.500 de persoane cu prima doză, în 7 noiembrie cifra a scăzut la aproape 24.800. Duminică, puțin peste 18 mii de persoane au primit prima doză de vaccin anti-covid, cea mai scăzută valoare din ultima lună.

Vaccinarea anti-covid a încetinit din ce în ce mai mult pe măsură ce politicienii s-au poticnit în privința adoptării certificatului verde la locul de muncă. Proiectul de lege care prevede acest lucru e discutat luni de Camera Deputaților, după ce Senatul a respins proiectul. Câteva sute de oameni au protestat aseară în București și Suceava față de restricțiile impuse de autorități în timpul pandemiei și față de certificatul verde. „Libertate fără certificate”, „Nu vrem pașapoarte, avem imunitate” sau "Nu cedăm, nu ne vaccinăm", au scandat manifestanții. Printre ei s-a aflat și deputatul George Simion, copreședintele AUR. El le-a cerut urmăritorilor săi de pe facebook să pună presiune pe parlamentari pentru ca legea privind certificatul verde să nu treacă.

La finalul săptămânii trecute Florin Cîţu a respins consensul PNL-PSD pe certificatul verde. Președintele liberal a spus că nu e de acord ca persoanele care nu se vaccinează să fie testate pe banii statului. În weekend a reluat acest mesaj:

Șeful DSU Raed Arafat a avertizat că întârzierea adoptării certificatului verde descurajează vaccinarea, iar consecința ar putea fi un alt val al pandemiei, la o amploare la fel de mare ca acum. Duminică s-au înregistrat 3.021 de cazuri noi, din 23.443 de teste. Au murit 223 de persoane, la care se adaugă 10 decese anterioare. De la începutul pandemiei în țara noastră și-au pierdcut viața în urma infectării cu SARS-COV-2 53.069 de persoane.

Numărul de infectări ar putea reîncepe să crească mai ales că s-au redeschis școlile, iar testarea copiilor cu mult promisele teste din salivă încă nu se întâmplă.
Potrivit procedurii de lucru anunțate de ministerul Sănătății, copiilor le vor fi făcute teste în fiecare luni şi joi, de către personal medical sau de către cadrele didactice, special desemnate de unitate.

Nu așa văd lucrurile și sindicatele... Testarea elevilor trebuie făcută în familie, altfel unităţile de învăţământ vor deveni focare de infecţie, iar cele mai multe cadre didactice oricum vor refuza să administreze elevilor testele de salivă, au anunțat sâmbătă într-un comunicat Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "SPIRU HARET".