Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană cere României "curaj politic" pentru accelerarea vaccinării anti-covid și adoptarea certificatului verde

whatsapp_image_2021-11-18_at_10.44.33.jpeg

Comisarul european Thierry Breton și ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila
Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății

„România are de luat decizii dificile”, spune comisarul european Thierry Breton care a cerut autorităților să accelereze campania de vaccinare anti-covid și să adopte implementarea certificatului verde. "Nu mai este timp de pierdut", subliniază oficialul european care a venit la București pentru a trage un semnal de alarmă privind rata scăzută de vaccinare din România.

La nivel mondial sunt peste 70 de țări care folosesc certificatul digital Covid. Măsurile acestea trebuie luate acum. Avem un val care va veni, iar România are de luat decizii dificile. În Germania, de exemplu, dacă nu ești vaccinat, nu mai poți merge la serviciu. În Austria, nevaccinații au fost carantinați. Sunt și alte țări care iau măsuri. Măsurile nu vor dura la nesfârșit. Vaccinarea și certificatele trebuie să le folosim acum. Este necesar un curaj politic”, declară, la București, comisarul european Thierry Breton.

„Țările europene iau măsuri, cum zice dânsul (Thierry Breton - n.r.), destul de curajoase, dar foarte necesare la acest moment. Iar certificatul verde, anumite restricii și reguli sunt extrem de necesare pentru a preveni o nouă catastrofă și un nou număr mare de decedați”, spune șeful DSU Raed Arafat.

La rândul său, coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță, afirmă că măsurile luate de autorități „inclusiv vaccinarea, nu sunt populare, dar sunt în beneficiul sănătății publice, deoarece nu mai putem tolera sute de decese”.

Comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piața internă, se întâlnește, miercuri, și cu președintele Klaus Iohannis, după ce a avut întrevederi cu miniștrii Cseke Attila și Nicoloae Ciucă.

Potrivit RoVaccinare, miercuri a fost depășit pragul de 7.000.000 de persoane vaccinate cu schemă completă.