Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul dintre soții Șoșoacă și jurnaliștii italieni: Doamna senator reprezintă statul român sau doar alegătorii?

senatoarea_sosoasa_si_rai_uno.jpg

Senatoarea Diana Șoșoacă în timpul interviului acordat jurnaliștilor italieni
Sursa imaginii: 
captura video Tg1

Jurnalista italiană Lucia Goracci a formulat o plângere penală împotriva senatoarei Diana Şoşoacă, pe care o acuză că a sechestrat-o, iar despre soțul acesteia, Dumitru-Silvestru Şoşoacă, susține că a muşcat-o de mână. Scandalul e tratat pe larg în presa din Italia, iar ambasadorul României la Roma dă explicații autortităților din peninsulă despre măsurile luate la București în urma incidentului. Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor. Anterior, sindicatul jurnaliștilor Rai a cerut implicarea Guvernului italian și a Uniunii Europene. Ioana Avădani, președinta Centrului pentru Jurnalism Independent, remarcă aroganța în creștere a politicienilor în raport cu ziariștii. "Incidentul ca atare spune multe despre cum înțelege doamna Șoșoacă să trateze presa. Cum se va rezolva incidentul spune despre cum înțelege România să trateze presa".

Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor, iar premierul Nicolae Ciucă consideră inacceptabil incidentul. Este prima reacție a executivului român după scandalul dintre familia senatoarei Șoșoacă și o echipă de jurnaliști de la televiziunea publică din Italia.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că partea italiană a cerut ambasadorului României la Roma informaţii referitoare la măsurile adoptate, în urma incidentului, iar diplomatul român a transmis că „a fost demarată o anchetă de către organele de cercetare penală române, urmând ca aceasta să stabilească detaliile incidentului şi să determine, dacă este cazul, adoptarea de măsuri, conform legii”.

Sindicatul jurnaliștilor Rai cere implicarea Guvernului italian și a Uniunii Europene în urma acestui incident. "România să își ceară scuze pentru atacul grav asupra corespondentului Lucia Goracci și a colaboratorilor săi. Dacă Bucureștiul este încă Iin Europa, astfel de evenimente nu trebuie să se întâmple".

Scandalul în care au fost implicați senatoarea Diana Șoșoacă, soțul ei și o echipă de jurnaliști italieni e în atenția presei din peninsulă. La Stampa, Il Giornale, Il Messaggero, Gazzetta di Firenze sau today.it sunt doar câteva dintre publicațiile potrivit cărora senatoarea „no vax” a atacat-o și a sechestrat-o pe jurnalista Lucia Goracci, venită în România să realizeze un reportaj despre țara aflată pe penultimul loc în Europa în privința vaccinării.

Diana Șoșoacă va fi cercetată de Parchetul General după ce jurnalista italiană Lucia Goracci a formulat o plângere la Secţia 4 de Poliţie din Bucureşti împotriva senatoarei şi a soţului ei, pentru lipsire de libertate si vătămare corporală. Silvestru Șoșoacă a fost plasat sub control judiciar de procurori, care îl acuză că a agresat un polițist în urma unui conflict cu echipa de jurnaliști italieni.

Totul a pornit în urma unui interviu pe care echipa de la Rai Uno a vrut să i-l ia Dianei Șoșoacă. În biroul acesteia a avut loc scandalul care a culminat cu intervenția polițiștilor, pe care jurnaliștii italieni îi acuză că nu i-au protejat, astfel că au putut fi „eliberați” doar datorită intervenției Ambasadei Italiei la București.

Poliţia Capitalei precizează însă că procedurile au fost respectate, iar reprezentanţii Ambasadei Italiei au fost prezenţi la demararea activităţilor de cercetare şi au asigurat translatorul.
 
Ioana Avădani, președinta Centrului pentru Jurnalism Independent, remarcă aroganța în creștere a politicienilor în raport cu ziariștii. Ea subliniază însă că doamna Șoșoacă își reprezintă alegătorii, nu statul român:    

Incidentul ca atare spune multe despre cum înțelege doamna Șoșoacă să trateze presa. Cum se va rezolva incidentul spune despre cum înțelege România să trateze presa. Atacuri la adresa jurnaliștilor se petrec peste tot în lume, din păcate. Ceea ce face diferența este modul în care statele respective tratează aceste atacuri. Dacă investigația este serioasă, dacă probatoriul este suficient și bine susținut, dacă pedepsele sunt în conformitate cu gravitatea faptei, atunci putem spune că statul a știut să gestioneze o situație cu caracter excepțional. Din păcate, în multe state din lume, atacurile împotriva jurnaliștilor rămân neinvestigate și nepedepsite. Modul în care organele de poliție, eventual justiția, vortrata acest incident, doar atunci putem vorbi de o poziție a statului român. În rest, doamna Șoșoacă își reprezintă alegătorii, nu statul român.