Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Sănătății în perspectiva valului 5: Fiecare cetăţean să aibă acasă un pulsoximetru şi un termometru

pulsoximetru_ap.jpg

Pulsoximetrul este un aparat de măsură a gradului de oxigenare sanguină. Valorile normale sunt cuprinse între 95% și 99%. La sugari și copii valoarea maximă poate ajunge și la 100%.
Sursa imaginii: 
ASSOCIATED PRESS

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, admite că are instrumente limitate pentru a opri răspândirea tulpinii Omicron, unul dintre aceste posibile instrumente fiind certificatul COVID, care nu a fost adoptat din cauza unei decizii politice în Coaliție. El a anunţat măsurile pentru valul 5 al pandemiei. Printre acestea se numără aducerea în țară a medicaţiei care poate fi administrată în sistem ambulatoriu pacienţilor COVID, extinderea capacităţii de testare şi a asistenţei medicale ambulatorii. Alexandru Rafila a mai anunţat şi creşterea capacităţii de răspuns la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti. Ministrul Sănătăţii a recomandat ca, în perspectiva valului cinci al pandemiei, fiecare persoană să aibă la domiciliu un pulsoximetru şi un termometru, pentru eventuala monitorizare a bolii.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recomandat miercuri ca, în perspectiva valului cinci al pandemiei de COVID-19 generat de varianta Omicron, fiecare persoană să aibă la domiciliu un pulsoximetru şi un termometru, pentru eventuala monitorizare a bolii, transmite Agerpres.

"Important este ca fiecare cetăţean să aibă o mică trusă la domiciliu care să facă posibilă monitorizarea bolii. Este foarte simplu, un pulsoximetru şi un termometru, care sunt utile să le avem la domiciliu", a spus Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii a pledat din nou pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

"Continui să susţin şi eu şi toţi colegii mei, profesionişti din sistemul de sistemul de sănătate publică - vaccinarea previne formele severe şi decesele. Avem dovada că numărul deceselor este de zece ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate, faţă de persoanele nevaccinate, transmiterea este mai mică, chiar dacă este posibilă", a spus Rafila, la Ministerul Sănătăţii.

Rafila a arătat că "este vitală" respectarea măsurilor de distanţare, igiena personală şi portul corect al măştii, ca şi testarea.

"Testarea este un element esenţial, îl încurajăm în toate felurile, fie că discutăm de persoanele simptomatice sau contacţi, fie că discutăm de testarea voluntară; poţi să te testezi şi singur dacă urmează să ai contact cu o persoană vulnerabilă, mai ales nevaccinată", a susţinut Rafila.

Ministrul a mai explicat că este importantă "discuţia rapidă" cu medicul de familie în cazul oricăror simptome care ar putea să sugereze această boală şi a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă automedicaţia cu antivirale.

"Nu tratamentului cu antibiotice, nu tratamentului cu antivirale, care pot fi toxice, ci doar la recomandarea medicului. (...) Antiviralele pot fi administrate pentru o perioadă limitată numai persoanelor eligibile", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Totodată, Alexandru Rafila a afirmat că angajatorii sunt, alături de medici, "cei mai credibili vectori" în ceea ce priveşte respectarea măsurilor sanitare.

"În ceea ce ce priveşte angajatorii, triajul zilnic al angajaţilor: orice persoană care prezintă simptomatologie poate fi îndrumată către un serviciu medical, unde poate fi testată. E foarte importantă monitorizarea permanentă a stării de sănătate a angajaţilor, organizarea programului de lucru decalat pentru a evita aglomerarea spaţiilor comune şi a mijloacelor de transport, implicit, încurajarea muncii la domiciliu sau telemuncii în această perioadă, existenţa materialelor dezinfectante şi a măştilor în spaţiile unde oamenii îşi desfăşoară activitatea, încurajarea vaccinării, evident, pentru că angajatorii sunt, alături de medici, cei mai credibili vectori în ceea ce priveşte respectarea unor măsuri sau vaccinarea. Aşa spun studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este foarte important pentru următoarele două luni de revizuire a acestor planuri de continuare a activităţii în cazul apariţiei sau posibilităţii apariţiei unui absenteism masiv", a încheiat Alexandru Rafila.

Printre măsurile enumerate de ministru pentru gestionarea valului cinci al pandemiei de COVID se numără: înfiinţarea în cadrul Ministerului Sănătăţii a Grupului de Managemement al Informaţiilor Operative în Sănătate (GMIOS), extinderea capacităţii de testare şi a rolului asistenţei medicale ambulatorii, tratament accesibil şi adaptat noilor resurse terapeutice.