Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rafila se declară un susținător al școlilor deschise, dar anunță discuții "echilibrate" despre acest lucru

scoala_12.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se declară adeptul menţinerii şcolilor deschise. În opinia sa, consecinţele închiderii pe durate lungi de timp a şcolilor s-ar putea să se facă resimţite timp de ani de zile, iar România a trecut prin acest scenariu, în pandemie. Ministrul anunță că vor fi discuții cu colegii din zona de sănătate şi cei din educaţie, astfel încât să se ia decizii echilibrate în privinţa şcolilor.

Întrebat, joi, despre eventuala amânare a deschiderii școlilor, ministrul Alexandru Rafila a răspuns: „sunt un susținător al menținerii școlilor deschise, vedeți că sunt și țări care au o incidență înaltă a acestei infecții și mențin școlile deschise. Întotdeauna trebuie să pui în balanță impactul asupra sănătății publice al deschiderii școlilor și impactul asupra sănătății copiilor. Să nu uităm că sănătatea copiilor din această generație este responsabilitatea noastră”.

Ministrul declară că una e să închizi școlile pentru perioade scurte și altceva e să fie ținute luni de zile închise „și să afectezi nu numai procesul de învățământ, ci și sănătatea copiilor, modul în care ei se dezvoltă din punct de vedere psihic, fizic. Consecințele închiderii pe durate lungi s-ar putea să se facă resimțite ani de zile”.

În acest context, spune ministrul, vor exista discuții cu toți cei din zona de sănătate și educație în așa fel încât să fie luate „decizii echilibrate”.

Apelul medicilor este să fie făcut un efort comun: „se va traduce prin încetinirea transmiterii, prin posibilitatea sistemului de sănătate de a prelua cazurile și prin funcționarea cât mai aproape de normal a întregii societăți, inclusiv a activității în școli” a mai spus Alexandru Rafila.