Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În perspectiva valului 5, autoritățile încearcă să refacă pavilioanele covid afectate de incendii

incendiu-mate-bals-mediafax_foto-andreea_alexandru_1.jpg

5 oameni și-au pierdut viața în incendiul din 29 ianuarie 2021 de la Institutul Matei Balș.
Sursa imaginii: 
MEDIAFAX/ANDREEA ALEXANDRU

România se pregătește pentru valul 5 al pandemiei de coronavirus. Una dintre măsuri este readucerea în folosință a pavilioanelor covid care au fost afectate de incendii în acest an. La institutul Matei Balș secția care a ars a fost renovată și ar putea fi folosită din ianuarie. Într-un an, 11 incendii au avut loc în spitalele care tratează pacienții COVID. 26 de persoane și-au pierdut viața în astfel de tragedii. 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a vizitat, joi, Institutul Matei Balş, şi anume pavilionul unde a avut loc un incendiu tragic, la începutul anului, el anunţând că se lucrează intens pentru ca, la începutul lui 2022, în luna ianuarie, să se deschidă din nou cele 3 etaje cu circa 100 de paturi, cu oxigen şi medici foarte buni, transmite News.ro.
Este foarte important să folosim toate resursele pe care le avem, în această perioadă, pentru a acorda asistenţă medicală înalt calificată pacienţilor infectaţi cu COVID-19. Ne pregătim pentru valul al 5- lea şi această componentă de asistenţă medicală este esenţială. La Institutul Matei Balş se lucrează intens pentru redarea în circuitul medical al acestui pavilion, 3 etaje cu circa 100 de paturi, cu oxigen şi medici foarte buni, vor fi pregătiţi în luna ianuarie să acorde asistenţă medicală”, a spus ministrul. 

La rândul lui, Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balş, a declarat că nu s-au mulţumit să dea în funcţiune pavilionul 5, aşa cum era înainte de incendiu, ci se fac şi o serie de îmbunătăţiri, pentru a putea obţine autorizaţia de funcţionare. 

În acest sens, am înlocuit în trei din cele patru nivele ale pavilionului toată instalaţia electrică, începând cu cabluri, prize şi corpurile de iluminat, de asemenea am montat senzori de incendiu în fiecare cameră şi mai avem de montat nişte uşi anti-incendiu pe care deja le-am primit şi urmează să le montăm la începutul lunii ianuarie”, a declarat Apostolescu. 
Managerul Institutului Matei Balş a precizat că se doreşte ca, în cursul lunii ianuarie, să poată da în folosinţă aceste paturi de terapie intensivă, care toate beneficiază de oxigen, fiind o instalaţie de oxigen nouă care a fost făcută în cursul anului trecut.   

Într-un an, 11 incendii au avut loc în spitalele care tratează pacienții COVID. S-a intamplat în vârfurile valurilor epidemice, când secțiile unităților medicale sunt pline. De la ultimul incendiu, care s-a produs la secția de boli infecțioase a spitalului din Ploiești, și a cauzat decesul a 2 persoane, au trecut mai puțin de 2 luni. În octombrie 9 oameni au murit în urma unui incendiu izbucnit în secția ati covid a spitalului din Constanța. În total în acest an 26 de persoane și-au pierdut viața în astfel de tragedii