
Politică
Rafila explică numărul mare de infectări prin contagiozitatea Omicron, dar și prin numărul record de teste
rafila_govro.jpg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit înaintea ședinței de Guvern de miercuri despre facilitarea testării în apropiere de domiciliu și organizarea centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților, transmite Mediafax.
În momentul de față, peste 3.200 de cabinete de medici de familie au semnat contractele cu casele de asigurări de sănătate și au început să testeze.
„Ați remarcat că ieri probabil a fost cel mai mare număr de teste de la începutul acestei pandemii. Am ajuns la 90.000 de teste într-o zi. Estimez că această creștere a testării va continua, până la sfârșitul săptămânii viitoare vom ajunge cred la peste 100.000 de teste efectuate și implicit crește și numărul de persoane detectate”, spune Rafila.
Conform ministrului, numărul de persoane infectate detectate va crește din două motive: în primul rând pentru că tulpina este mult mai transmisibilă și lucrul acesta se observă în toate țările afectate, cifrele din această perioadă fiind incomparabil mai mari față de cele înregistrate în valurile anterioare.
Al doilea motiv pentru care va crește numărul persoanelor găsite infectate este creșterea capacității de testare.
În ce privește centrele ambulatorii de evaluare, unde au acces exclusiv persoanele cu un test pozitiv, au fost semnate contracte cu 123 de centre: „mai avem circa 100 și ceva de centre care trebuie operaționalizate. Marea majoritate vor fi operaționale până la sfârșitul acestei săptămâni”.
Ministrul Alexandru Rafila a spus, miercuri, că facilitarea testării va duce la controlul pandemiei, pentru că un caz diagnosticat și izolat nu va mai transmite boala.
„O persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze așa cum trebuie de asistență de sănătate din timp și nu ajunge în stadii tardive ale bolii greu controlabile care au dus - ați văzut - la o mortalitate foarte mare. Din punctul de vedere al mortalității, în acest moment, față de situația similară din luna octombrie, când se înregistra același număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 - 10 ori mai mică”, a spus Rafila.
Ministrul Sănătății a anunțat că Favipiravirul va fi disponibil și în farmacii cu circuit deschis.
„În ceea ce privește medicația antivirală inovativă, sper să putem să semnăm primul contract cu MSD chiar în aceste zile și până spre sfârșitul lunii, așa cum am promis, primele cantități de antivirale inovative să se găsească atât la nivelul spitalelor, cât și la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților, unde pot primi și tratamentul gratuit. În plus, toate aceste centre și spitale au Remdesivir, acel antiviral injectabil, au Favipiravir, despre care am făcut o informare pentru populație extrem de accesibilă. Medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp și în farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict numai pe bază de prescripție și cu o evidență clară, pentru că e medicament toxic și trebuie să evităm ca populația să consume un astfel de produs atunci când nu este necesar”, a mai spus Alexandru Rafila.