Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SNSPA solicită o reacţie fermă din partea societăţii în faţa discursului extremist, xenofob şi antisemit

snspa.jpg

Sursa imaginii: 
snspa.ro

”Orice persoană publică are datoria de a respecta memoria milioanelor de oameni care au fost ucişi în masă fără vină şi de a avea un discurs public corespunzător, care să nu arunce în derizoriu această dramă a umanităţii. Negarea faptelor documentate istoric este un act de complicitate la crimele întâmplate în acei ani. La fel de nocivă este şi indiferenţa faţă de aceste manifestări”, transmit reprezentanţii Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative a solicitat marţi o reacţie "fermă" din partea societăţii în faţa discursului extremist, xenofob şi antisemit.

"Comunitatea academică din SNSPA constată cu îngrijorare o intensificare a prezenţei în spaţiul public şi mediatic românesc a unui discurs ce încearcă să relativizeze şi să cauţioneze evenimente şi actori politici condamnabili, ce aparţin unei istorii întunecate a României şi a umanităţii. Este vorba despre lideri şi actori politici recunoscuţi pentru atitudini, decizii şi acţiuni profund antidemocratice, extremiste, xenofobe şi antisemite", se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit SNSPA, proliferarea unui astfel de discurs este "nocivă" pentru democraţia românească şi "contrară" direcţiei europene a ţării.

"Acesta nu îşi are locul într-o societate civilizată, care manifestă respect faţă de oameni, faţă de drepturile fundamentale ale omului şi faţă de una dintre cele mai mari drame ale istoriei umanităţii, Holocaustul. Orice persoană publică are datoria de a respecta memoria milioanelor de oameni care au fost ucişi în masă fără vină şi de a avea un discurs public corespunzător, care să nu arunce în derizoriu această dramă a umanităţii. SNSPA condamnă ferm antisemitismul, rasismul în toate ipostazele şi manifestările lor", se subliniază în comunicat.

SNSPA face apel la toţi actorii spaţiului public românesc "să dea dovadă de responsabilitate şi de deferenţă" faţă de trecut.

"Considerăm urgentă o reacţie a societăţii civile, a comunităţilor academice, a organizaţiilor profesionale şi, bineînţeles, a mass-mediei. Negarea faptelor documentate istoric este un act de complicitate la crimele întâmplate în acei ani. La fel de nocivă este şi indiferenţa faţă de aceste manifestări", se mai evidenţiază în comunicatul citat.

Conform SNSPA, cultivarea memoriei Holocaustului este parte "fundamentală" a educaţiei democratice. "Din acest motiv, nu putem ignora aceste declaraţii, pe care le condamnăm cu toată fermitatea", se afirmă în comunicat.

Conducerea Likud, cel mai mare partid din Israel, a scris duminică parlamentarilor săi să nu aibă de a face cu George Simion, apreciind că ”AUR este un partid antisemit”.

În 10 ianuarie, Parchetul General a deschis dosar penal in rem pentru minimalizarea Holocaustului de către AUR, într-un comunicat de presă emis pe 3 ianuarie de partid, intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!”, conform căruia "se constată o acţiune sistematică de subminare a calităţii învăţământului din România prin ridicarea la rangul de „materii” a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului, etc.)

De asemenea, AUR a votat în Parlamentul României împotriva unei condamnări a antisemitismului, iar co-preşedintele formaţiunii Claudiu Târziu a participat la conferinţe ale mişcării fasciste, transmite News.ro.