Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană propune extinderea cu un an a folosirii certificatului verde, până pe 30 iunie 2023

covid-calatorii-calatorie-aeroport-ap22024563870526.jpg

Sursa imaginii: 
Associated Press / Matt Dunham

Comisia Europeană propune prelungirea cu un an, până la 30 iunie 2023, a certificatelor digitale ale UE privind covid în vederea înlesnirii călătoriilor în interiorul blocului comunitar. Covid-19 continuă să fie prevalentă în Europa și, în acest stadiu, nu se poate stabili impactul unei eventuale creșteri a infecțiilor în a doua jumătate a anului 2022 sau al apariției unor noi variante, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Prin prelungirea perioadei de aplicare a regulamentului care instituie certificatul, călătorii vor putea continua să utilizeze certificatul digital al UE privind COVID pentru a călători în UE în cazul în care statele membre vor menține anumite măsuri de sănătate publică.

Prin adoptarea propunerii, joi, Comisia se asigură că Parlamentul European și Consiliul vor putea încheia procedura legislativă în timp util, înainte de expirarea datei până la care se aplică regulamentul actual.

Pe lângă prelungirea perioadei de aplicare a Regulamentului privind certificatul digital al UE privind COVID până în iunie 2023, Comisia propune, de asemenea, câteva modificări limitate:

  •  includerea testelor antigenice de înaltă calitate, efectuate în laborator, printre tipurile de teste pe baza cărora se poate elibera un certificat de testare. Scopul este de a extinde tipurile de teste de diagnostic în condițiile în care cererea de teste este în prezent foarte mare
  •  asigurarea faptului că certificatele de vaccinare indică numărul total corect de doze administrate în orice stat membru, nu doar în statul membru care eliberează certificatul. Scopul acestei măsuri este de a răspunde preocupărilor practice exprimate de cetățeni cu privire la faptul că certificatele pot indica un număr incorect de doze atunci când dozele de vaccin au fost făcute în state membre diferite
  •  prevederea faptului că li se pot elibera certificate persoanelor care participă la trialuri clinice pentru vaccinurile împotriva COVID-19: „certificatul digital al UE privind COVID eliberat participanților la trialuri clinice poate fi pe viitor acceptat de alte state membre. Această măsură urmărește să încurajeze continuarea dezvoltării și a studierii vaccinurilor împotriva COVID-19.

Utilizarea pe plan național a certificatelor digitale ale UE privind COVID rămâne la latitudinea statelor membre. Legislația UE privind certificatul digital al UE privind COVID nici nu prevede, nici nu interzice utilizarea pe plan național a certificatului digital al UE privind COVID (de exemplu, pentru accesul la evenimente sau la restaurante). În același timp, în cazul în care un stat membru instituie la nivel național un sistem de certificate privind COVID-19, acesta ar trebui să continue se asigure că și certificatele digitale ale UE privind COVID pot fi utilizate și sunt acceptate pe deplin în scopurile în care se folosesc certificatele naționale. În plus, Comisia încurajează, de asemenea, statele membre să alinieze perioadele de valabilitate ale certificatelor utilizate pe plan național la perioada de valabilitate stabilită la nivelul UE în scopul călătoriilor.

Pentru a se asigura că prelungirea este adoptată la timp, înainte de 30 iunie 2022, data la care încetează să se mai aplice Regulamentul privind certificatul digital al UE privind COVID, Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să adopte rapid propunerea.

Nu putem prevedea cum va evolua pandemia, dar putem să ne asigurăm că cetățenii vor putea folosi în continuare certificate care funcționează și care sunt acceptate peste tot. Fără această prelungire, riscăm să ne confruntăm cu o multitudine de norme naționale divergente și cu toate confuziile și obstacolele aferente. Certificatul digital al UE privind COVID s-a dovedit a fi un instrument eficace pentru facilitarea liberei circulații în condiții de siguranță. Aștept cu interes ziua în care certificatele nu vor mai fi necesare, dar, până atunci, acestea ne permit să ne deplasăm în condiții de siguranță în Europa”, a declarat comisarul pentru justiție, Didier Reynders.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a adăugat: „certificatul digital al UE privind COVID a facilitat libera circulație și călătoriile în condiții de siguranță într-o perioadă marcată de incertitudine. Cetățenii au adoptat certificatul, acesta ușurându-le viața. Acest instrument important a fost esențial pentru gestionarea riscurilor și sprijinirea măsurilor de sănătate publică în vigoare, menite să îi protejeze pe cetățeni în timpul pandemiei. Astăzi propunem actualizarea posibilităților de utilizare a certificatului pentru ca cetățenii să poată efectua călătorii în UE atât timp cât se mențin cerințele în materie de sănătate publică. Propunem ca sistemul de certificate să fie actualizat în funcție de cele mai recente evoluții științifice și epidemiologice, în lumina necesității de a accelera campaniile de vaccinare cu doza suplimentară de rapel (booster) și de a sprijini continuarea cercetărilor clinice vitale în curs, oferind o recunoaștere corespunzătoare cetățenilor care participă la aceste eforturi”.

Cu peste 1,2 miliarde de certificate eliberate și 60 de țări conectate, certificatul digital al UE privind COVID a devenit un standard mondial. Prin infrastructura digitală a sistemului de interoperabilitate al UE, continuăm să facilităm acceptarea transfrontalieră a certificatelor COVID, în pas cu evoluția pandemiei. Certificatul este un factor important de facilitare a liberei circulații și a călătoriilor chiar și în perioade de incertitudine”, a spus și comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.