Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Biserica Ortodoxă, critici la adresa partidului extremist AUR: Amestecarea nătângă a religiei cu politica a făcut deja prea multe victime

george_simion_copresedinte_aur_proteste_restrictii.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/George Simion

Biserica Ortodoxă Română a transmis, vineri, prin vocea purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu, faptul că amestecarea politicii cu religia a făcut deja ”prea multe victime”. Comunicatul BOR vine ca urmare a solicitărilor de poziționare a Bisericii față de AUR, după ce în spațiul public au apărut informații că membri ai BOR susțin demersurile partidului de extremă dreapta.

Purtătorul de cuvânt mai critică și ”rinocerizarea” omului prin ”pervertire ideologică” și condamnă regimurile totalitare.

Comunicatul integral transmis de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române

Întrucât în ultimele zile au apărut în presă speculații referitoare la cripto-alianțe ale unei formațiuni politice și grupuscule „ortodoxe” cu Biserica, care ar gira astfel formule ale excesului din discursul politic național pe anumite teme, întrucât s-a solicitat public un punct de vedere și o lămurire a poziționării Bisericii față de entități politice care îi parazitează prestigiul și își asociază din proprie și impură inițiativă numele trecător cu numele veșnic al Bisericii, vă rog să primiți următoarele precizări:

Nimic nu e mai străin creștinismului real și Bisericii autentice decât instrumentalizarea credinței și a simbolurilor sale în cheie politică, orice culoare ar avea aceasta și oricât de seducător ar suna vocea sirenelor ei.

„Cele ale lui Dumnezeu” sunt, prin firea lor, și așa trebuie să rămână, precum a spus Însuși Hristos, deplin separate de „cele ale Cezarului”. Ispita unirii lor conduce inevitabil la edulcorarea religiei și la butaforizarea politicii, ambele efecte fiind profund dăunătoare sănătății organismului social. Amestecarea lor nătângă a făcut deja prea multe victime în istorie, inclusiv în cea românească, și orice încercare de transgresare a graniței dintre ele s-a dovedit constant sortită eșecului moral și toxicului exces populist.

Cei ce îngână în lungi litanii politicianiste numele lui Dumnezeu, al țării și al Bisericii, ne pot face tuturor un imens serviciu, imposibil de ignorat în posteritate, slujindu-se onest de arhisuficientul instrumentar politic democratic, evitând atent luarea în deșert a numelui Domnului, cultivând decent memoria adevăraților eroi, urmând în toate pilda oamenilor exemplari care prin jertfă de sine au creat România modernă, călcând cu sfială pragul bisericii și evitând, pe cât posibil, „fluieratul” în ea.

Confundarea programatică a (ultra)naționalismului zgomotos exacerbat și grav compromis ideologic cu patriotismul luminat și echilibrat de credința în valorile fidelității religioase, culturale și spirituale ale propriului popor, confiscarea populistă a nobilelor teme creștin-conservatoare rupte xenofob & filetist de contextul spiritual al Europei, nu fac decât să compromită aceste fundamentale teme, motiv pentru care Biserica dezavuează orice formă de exces apărută în marginea lor.

Biserica propovăduiește îndumnezeirea omului prin „urmarea lui Hristos” și clarificarea sa morală prin asimilarea mesajului curat al Evangheliei, nu „rinocerizarea” omului prin pervertire ideologică, denunțată lucid de toate spiritele mari și oneste care au reflectat la acest grav fenomen din modernitatea noastră târzie, traumatizată de două cumplite totalitarisme, ambele de sorginte socialistă și purtând masca binelui, ambele adversare ale autenticei credințe în Dumnezeu și ale realei libertății ca rod al acesteia.", potrivit G4Media.ro.

Recent, George Simion a lăsat de înțeles că a primit sprijinul Mitropolitului Banatului pentru demersul său privind demiterea primarului Timișoarei, Dominic Fritz. Aluzia a fost negată de Mitropolit, care o definește drept o aberație, amintește Europa Liberă.