
Politică
Guvernul începe să discute despre relaxări. Au învățat românii să fie responsabili?
pexels-anna-shvets-3987146.jpg

Autoritățile au început să vorbească tot mai des despre relaxarea restricțiilor anti-covid și chiar despre renunțarea la starea de alertă. Premierul Nicolae Ciucă explică acest fapt prin scăderea numărului de infectări. Potrivit datelor raportate de grupul de comunicare strategică, în săptămâna 31 ianuarie - 6 februarie vârful de infectări a fost în ziua de marți cu 40.018 cazuri noi. Săptămână trecută cele mai multe îmbolnăviri au fost raportate tot marți, 36.269. Scăderea este vizibilă. Dacă vineri, 4 februarie, am avut peste 31.700 de cazuri noi, în 11 februarie au fost cu circa 9 mii mai puține.
În 15 februarie fac o analiză pentru a vedea de când se iau primele măsuri de relaxare, a spus șeful Executivului. Ultimele restricţii care se vor ridica vor fi legate de utilizarea măştii în interior a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Șeful DSU Raed Arafat a declarat că relaxarea măsurilor anti-Covid depinde strict de evoluţia situației pandemiei din perioada următoare, însă există ipoteza că la final de aprilie, de Paște, masca nu va mai fi obligatorie nici la interior.
Cu toții ne dorim o revenire cât mai aproape de normalitate, dar pentru ca asta să se întâmple sunt câteva condiționări, spune Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie:
Odată ce guvernanții încep să discute despre relaxarea restricțiilor anti-covid, mare parte din populație se va comporta ca și cum ne-am relaxat deja, avertizează Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai. În acest context l-am întrebat dacă, în doi ani de pandemie, românii au învățat să fie responsabili: