Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina va declara starea de urgență din cauza riscului unei invazii ruse. Civilii urmează să aibă drept de port-armă

rusia_ucraina.png

Convoi militar rusesc
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Criza din Ucraina se acutizează. Starea de urgență urmează să fie instituită în întreaga țară pe fondul temerilor privind o iminentă invazie rusă. Președintele Zelenski, a convocat rezerviștii, care vor lua parte la antrenamente și vor face parte din unităţile de apărare a teritoriului. Parlamentul ucrainean a aprobat sancţiuni împotriva deputaţilor ruşi şi dreptul civililor la autoapărare şi arme de foc. 

Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO) a cerut miercuri instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării pentru 30 de zile în contextul a ceea ce consideră a fi drept agresiune rusă, cu excepţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, care se află deja sub o administraţie politico-militară, informează EFE, AFP, DPA şi Ukrinform preluate de Agerpres.

După decizia SNBO, preşedintele (Volodimir Zelenski) trebuie să emită un decret privind instituirea stării de urgenţă în anumite regiuni, document ce trebuie aprobat de Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) în termen de două zile.

Parlamentul ucrainean a aprobat miercuri impunerea de sancţiuni împotriva a 351 de cetăţeni ruşi, printre care deputaţii care au votat pentru recunoaşterea independenţei teritoriilor controlate de separatişti şi trimiterea de trupe ruse în estul Ucrainei. Aceștia nu vor mai avea dreptul de intrare în țară și li se va bloca accesul la propietăți, conturi bancare și afaceri, scrie agenția Reuters preluată de Agerpres.

În plus, parlamentul a votat, în primă lectură, un proiect de lege prin care civilii vor avea dreptul la autoapărare şi să poarte arme de foc.

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a lansat miercuri un apel către cetăţenii ucraineni să părăsească Rusia cât de repede posibil. Ministerul ucrainean de Externe consideră că în circumstanţele actuale de tensiuni militare cu Rusia capacitatea sa de a oferi asistenţă consulară ucrainenilor în această ţară ar putea fi limitată.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi mobilizarea rezerviştilor, ''într-o perioadă specială'', cu scopul de a completa efectivele armatei care luptă împotriva miliţiilor proruse din provincia Donbas şi se confruntă cu ameninţarea militară rusă la frontierele sale.

''Trebuie să îmbunătăţim pregătirea de luptă a trupelor ucrainene în perspectiva oricărei modificări a situaţiei operative'', a declarat Zelenski într-o alocuţiune televizată.

Şeful statului ucrainean a anunţat că ''în scurt timp'' vor fi organizate exerciţii de antrenament pentru rezerviştii care vor face parte din unităţile de apărare a teritoriului.

Una din cele mai grave crize de securitate de decenii în Europa este în desfăşurare după ce Rusia a recunoscut independenţa celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei. Kievul a acuzat Moscova că a distrus discuţiile de pace menite să pună capăt conflictului de opt ani din regiune, mai scrie Reuters.