Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Război în Ucraina | Harkov și Herson în ținta tunurilor armatei ruse (LIVE TEXT)

invazie_rusa_in_ucraina.jpg

Centrul Kharkiv bombardat de armata rusa
Sursa imaginii: 
UNIAN, Marienko Andrii

Curtea Internațională de Justiție a anunțat Rusia că este acuzată de genocid și îi cere să se supună eventualelor ordonanțe ale Curții. Primele audieri vor avea loc pe 7 și 8 martie. În primul său discurs despre starea națiunii, ținut în Congresul SUA, președintele american l-a criticat pe liderul de la Kremlin pentru războiul pornit în Ucraina, despre care liderul de la Casa Albă a precizat că este unul „premeditat şi neprovocat”.

2 martie, a șaptea zi de război

Update 22.43 :  Într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, primarul orașului Herson, Igor Kolykhaev a scris că "astăzi au fost vizitatori înarmați în consiliul municipal" și că le-a spus trupelor "nu avem forțe armate ucrainene în oraș, ci doar civili și oameni care vor să TRĂIASCĂ aici!", scrie BBC.

Kolykhaev a scris că forțele de la Moscova au impus restricții de circulație între orele 20:00 și 06:00, ora locală, și a precizat că mașinile cu alimente, medicamente și alte câteva provizii vor putea intra în oraș.

Update : 20.50 : O explozie a avut loc în apropierea gării din Kiev, transmite un consilier al ministerului de interne din Ucraina, conform Reuters.Magistrala de căldură ar fi fost distrusă. Pe parcursul zilei de de miercuri, sute de persoane s-au îmbulzit pentru a reuși să prindă un loc în trenurile care ieșeau din Kiev.

Update 19.28 : Delegaţia ucraineană este aşteptată joi în Belarus pentru noi negocieri ruso-ucrainene, a declarat miercuri negociatorul rus Vladimir Medinski, precizând că o încetare a focului va fi discutată la aceste noi tratative, după prima rundă de negocieri desfăşurată luni şi încheiată fără rezultat, potrivit AFP.

Update 18.51 : Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că Moscova a rămas angajată în demilitarizarea Ucrainei și ar trebui să existe o listă de arme specifice care nu ar putea fi niciodată dislocate pe teritoriul ucrainean, relatează Reuters. 

Update 18.44 : Departamentul de Justiție al SUA a anunțat miercuri că lansează o unitate specială pentru a ajuta la aplicarea sancțiunilor împotriva oficialilor și oligarhilor guvernamentali ruși, vizând iahturile, avioanele, proprietățile imobiliare și alte bunuri ale acestora, transmite CNN. 

Update 18.40 : Blindate rusești au intrat în orașul Balakliya (regiunea Harkov), potrivit war.ukraine.ua.

Update 15.49: Peste 2.000 de civili au fost uciși de la începutul invaziei ruse, anunță serviciul de urgență din Ucraina. ONU raportează, însă, un număr mai mic de victime. 

Update 13.18: Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru rolul său de sprijinire a invaziei militare ruse în Ucraina, a anunţat preşedinţia franceză a Consiliului UE, transmite Reuters.
Sancţiunile vor viza ''unele sectoare economice, în special cel industria lemnului, siderurgia şi exportul de potasă'', a scris preşedinţia franceză a Consiliului UE pe Twitter.  

Update 12.40: Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat miercuri că, dacă ar fi să aibă loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare şi ar fi distructiv. 

Update 12.17: Rusia a masat trupe tot mai aproape de Kiev, a anunţat miercuri primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, informează Reuters. "Ne pregătim şi vom apăra Kievul! Kievul rezistă şi va rezista", a adăugat Kliciko într-o postare online. 

Update 10.45: Oraşul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei este bombardat continuu, evacuarea fiind imposibilă, iar la Herson, pe ţărmul Mării Negre, forţele ruse au încheiat încercuirea, au anunţat miercuri autorităţi ucrainene şi ruse citate de Reuters şi AFP. 

Update 9:36 Sberbank, cea mai importantă bancă rusească, îşi închide sucursalele din Europa. Banca a anunțat că părăseşte piaţa europeană, deoarece sucursalele din Europa se confruntă cu un flux considerabil de numerar, iar angajaţii şi proprietăţile sale sunt, astfel, ameninţate.

Aşteptată să publice rezultatele financiare pe anul 2021 în cursul zilei de miercuri, Sberbank a precizat că nu mai poate furniza lichidităţi subsidiarelor europene, însă nivelul său de capital şi calitatea activelor au fost suficiente pentru a plăti toţi deponenţii. „În situaţia actuală, Sberbank a decis să părăsească piaţa europeană. Băncile subsidiare ale grupului s-au confruntat cu ieşiri anormale de numerar şi ameninţări la adresa siguranţei angajaţilor şi sucursalelor săi”, se arată într-un comunicat de presă.

Măsurile fără precedent luate de naţiunile occidentale pentru a izola economia şi sistemul financiar din Rusia din cauza invaziei Ucrainei includ sancţiuni asupra băncii centrale şi excluderea unora dintre creditorii săi din sistemul global de plăţi SWIFT. Luni, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat închiderea filialei europene a Sberbank. Subsidiara europeană a întâmpinat o serie de probleme din cauza invaziei, precum ieşirile deponenţilor. Sberbank, care are sucursale în Austria, Croaţia, Germania şi Ungaria, printre alte state, avea declarate active europene în valoare de 13 miliarde de euro la 31 decembrie 2020.

Update 9:25 Apple, Google, Ford, Harley-Davidson și Exxon Mobil taxează Rusia. Unele dintre cele mai cunoscute companii din America, inclusiv Apple, Google, Ford, Harley-Davidson și Exxon Mobil, au mustrat și respins Rusia pentru invadarea Ucrainei, sub presiunea constantă din partea investitorilor și a consumatorilor care condamna violența.

Apple a anunțat că a oprit vânzările de iPhone-uri și alte produse în Rusia, adăugând că efectuează modificări aplicației Maps pentru a proteja civilii din Ucraina.

Firmele tehnologice, inclusiv Google, au renunțat la știrile la editorii de stat rusi, iar Ford – cu trei fabrici în joint-venture în Rusia – și-a anunțat partenerul de producție rus că suspendă operațiunile în țară. Producătorul de motociclete Harley-Davidson a suspendat livrările de motociclete în Rusia. 

Update 9:20 Poliţia de frontieră anunță că de la declanşarea conflictului din Ucraina, au intrat în România 113.100 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 68.100. Luni, au sosit 23.862 de ucraineni.

Update 9:15 Sunt alerte de raid aerian în mai multe orașe din Ucraina, inclusiv în capitală. Sirenele s-au auzit miercuri dimineață în Cernihiv și Sumy, Pryatyn și Myrhorod, dar și în Kiev.

Update 9:00 Orașul Harkov este sub asediu. Guvernatorul Harkovului anunță că în urma bombardamentelor armatei ruse 21 de persoane au murit și alte 112 au fost rănite.

În timpul nopții, pozițiile de apărare ucrainene s-au aflat „în mod constant sub tirul inamic - al aviației, al artileriei și al armelor de foc”, a scris Oleg Sinegubov pe Facebook. Oficialul ucrainean a precizat că sectoarele de nord-est și nord ale orașului au fost atacate și a confirmat că a avut loc un atac asupra unui spital militar.

ONU transmite că cel puțin 136 de civili au fost uciși de la începutul invaziei ruse a Ucrainei joia trecută. Printre ei ar fi și 13 copii.

Update 8:00 Ucraina rezistă de o săptămâna ofensivei din ce în ce mai sângeroase a armatei ruse. Armata rusă pare să fi cucerit centrul oraşului Herson, din sudul Ucrainei, relatează CNN. Primarul oraşului a atras atenţia că sunt atacate clădiri rezidenţiale. La Mariupol, oras port din sud-estul Ucrainei încercuit de marți de armata rusă, peste 120 de locuitori au fost deja răniţi în raidurile aeriene ale Rusiei.

Situatia nu este mai bună nici la Harkov. Orașul a fost bombardat toată noaptea iar parașutiștii ruși au aici aterizat miercuri dimineață și au atacat unul dintre spitalele militare ale orașului. Martorii spun că bombardamentele au fost intensificate în oraș ieri. Cel puțin 17 persoane au fost ucise la Harkov și câteva zeci au fost rănite, potrivit autorităților. Armata ucraineană a comunicat că atacul aerian a început exact în momentul în care sirenele pentru raid aerian începeau să sune în Harkov și în regiune.

Update 7:00 “Putin nici nu știe ce-l așteaptă” amenință de la Washington președintele american Joe Biden. În primul său discurs despre starea națiunii, ținut în Congresul SUA, președintele american l-a criticat pe liderul de la Kremlin pentru războiul pornit în Ucraina, despre care liderul de la Casa Albă a precizat că este unul „premeditat şi neprovocat”. Biden a subliniat că va fi apărat fiecare centimetru din NATO și a transmis că SUA își închid spațiul aerian pentru zborurile rusești. De asemenea, Biden l-aa catalogat pe liderul rus drept „un dictator'' care este acum izolat de lume mai mult ca oricând și a cerut Congresului american să ovaţioneze în picioare poporul ucrainean care „nu se teme de nimic''.

 

 

Update 23:00 :Serii de explozii auzite la oarecare distanță de Kiev cu câteva momente în urmă, potrivit G4Media care citează CNN. 

Update 22.50: Președintele Klaus Iohannis a discutat marți seară cu omologul său francez Emmanuel Macron, căruia i-a mulțumit pentru trimiterea în România a soldaților francezi care fac parte din grupul de luptă al NATO. Încă 135 de militari francezi și mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, conduși de colonelul Vincent Minguet, au sosit marți, 1 martie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Update 22.00: Cel mai recent bilanţ al războiului, conform autorităţilor ucrainene: Trupele ruse suferă pierderi grele. În dimineaţa zilei de 1 martie, au fost raportaţi 5700 de militari ucişi şi răniţi, 200 de prizonieri. Alte pagube înregistrate: 29 de avioane şi 29 de elicoptere distruse, 198 de tancuri, 846 de vehicule blindate de diferite tipuri, 77 de sisteme de artilerie, 24 de MLRS, 305 camioane, 60 de cisterne de combustibil, 7 sisteme antiaeriene, 3 drone, 2 nave. Rachetele şi loviturile aeriene au lovit mai multe oraşe ucrainene. Până la 28 februarie, 352 de persoane, inclusiv 16 copii, au fost ucise şi 1684 de persoane (116 copii) au fost rănite în Ucraina în timpul celor cinci zile de la invazia rusă. Niciunul dintre obiectivele cheie nu a fost atins de Rusia. Trupele ruse nu au reuşit, de exemplu, să atingă graniţele administrative ale regiunilor Doneţk şi Lugansk din Ucraina, pe care încearcă să le captureze pentru autoproclamatele republici populare ocupate din Donbas. Cu toate acestea, Rusia a preluat controlul asupra aeroportului din Berdiansk, oraşelor Berdiansk, Henichesk şi Nova Kakhovka, precum şi asupra insulei Şerpilor (Zmiinyi) din Marea Neagră. O serie de oraşe, inclusiv oraşul Herson, sunt în prezent atacate (Adevărul)

Update 21.43: Uniunea Europeană a fost de acord să deconecteze de la sistemul de plăţi internaţionale SWIFT următoarele bănci ruseşti: VTB, Rossiya, Otkritie, precum şi Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank şi VEB RF.   UPDATE 21.40 Rusia interzice de miercuri exporturile de valută mai mari de 10.000 de dolari  (Adevărul)

Update 21.20: Rusia desfăşoară exerciţii militare cu submarine nucleare în Marea Barents, dar şi cu lansatoare mobile de rachete în pădurile din Siberia. Activitatea armatei ruse a fost înregistrată după ce Vladimir Putin a avansat perspectiva unei escaladări nucleare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, dând ordin ca „armele de descurajare” ale Rusiei să fie puse în alertă.  

Update 21.41: Ministrul britanic de Externe, Liz Truss a anunțat, marți, „o primă tranșă de sancțiuni” împotriva unor persoane și organizații din Belarus, ca răspuns la rolul pe care îl joacă țara în invazia Ucrainei de către Rusia, anunță Guvernul britanic într-un comunicat de presă.

Update 20.41: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, marţi seară, că a avut o nouă conversaţie cu omologul său american, Joseph Biden, despre sancţiunile impuse de Occident Rusiei şi despre asistenţa militară. "Tocmai am avut o conversaţie cu preşedintele Statelor Unite. Am discutat despre coordonarea de către SUA a sancţiunilor antiruse şi despre asistenţa militară pentru Ucraina", a declarat Volodimir Zelenski, marţi seară, prin Twitter. "Trebuie să oprim agresorul cât mai curând posibil. Mulţumesc pentru susţinere", a subliniat preşedintele Ucrainei.

Update 20.30: Parlamentul European a votat în favoarea rezoluţiei „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, în care a cerut instituţiilor Uniunii Europene să lucreze pentru acordarea Ucrainei a statutului de candidat la UE, recunoscând astfel perspectiva europeană a Ucrainei. 637 de deputaţi au votat pentru documentul la o şedinţă extraordinară a Parlamentului European (convocată din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei), 13 împotrivă, 26 s-au abţinut.

Update 19.15: Administraţia Vladimir Putin a insistat, marţi, pentru primirea de garanţii de securitate din partea NATO, cerând renunţarea la angajamentele Summitului NATO desfăşurat la Bucureşti în 2008, privind perspectivele de aderare oferite Ucrainei şi Georgiei. În ianuarie, Rusia a cerut formal revenirea la arhitectura de securitate din anul 1997. "Este vorba despre retragerea trupelor străine, a echipamentelor şi armamentului, precum şi de alte măsuri în sensul restabilirii configuraţiei din 1997 în cazul ţărilor care nu erau membre NATO în acel moment, iar aici sunt incluse Bulgaria şi România", a anunţat Ministerul de Externe de la Moscova.

Update 19.06: Cinci persoane au murit şi alte cinci au fost rănite în urma atacului cu rachete asupra turnului televiziunii de la Kiev, a anunţat serviciul ucrainean de urgenţe. După atac, unele posturi ale televiziunii ucrainene au încetat să mai emită, fiind de asemenea perturbate emisiile radio, dar turnul a rămas totuşi în picioare. Ministerul Apărării rus avertizase mai devreme că vor fi lovite la Kiev locaţii aparţinând serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) şi unei unităţi de operaţiuni special, de unde, potrivit Moscovei, sunt conduse atacuri cibernetice împotriva Rusiei.

Update 18.12: Situația din Ucraina ar putea duce la „cea mai mare criză de refugiați din Europa în acest secol", în condițiile în care peste 600.000 de oameni ar fi fugit din Ucraina în țările vecine până în prezent, a anunțat marți Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), citat de CNN.

Update 17.53: Turnul televiziunii din Kiev a fost bombardat de forţe ruse marţi. Bombardamentul a avut loc după ce armata rusă a ameninţat că va ataca infrastructuri din capitala Ucrainei, în special ale serviciilor secrete.

Update 16.48: Rusia încearcă să oprească fuga investitorilor străini și introduce un mecanism pentru controlul capitalului. În ultimele zile UE şi SUA au anunţat noi sancţiuni menite să descurajeze Moscova să îşi continue asaltul în Ucraina, sancțiuni care au declanşat o hemoragie de capitaluri străine din Rusia. Giganţii petrolieri BP şi Shell au anunţat deja că se vor retrage din proiectele pe care le au în Rusia. Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, a avertizat recent că există o probabilitate ridicată ca Rusia să intre în incapacitate de plată a datoriei externe.

Update 16.17: Armata rusă îndeamnă marţi civilii să evacueze zone din apropierea unor infrastructuri care aparţin servciilor de securitate ucrainene (SBU), la Kiev, pe care anunţă că urmează să le atace aerian.

Update 15.58: Organizaţiile pentru drepturile omului şi ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, au susţinut luni, că Rusia a folosit bombe cu dispersie şi cu vid în atacurile asupra civililor din Ucraina. Nu a existat nicio confirmare oficială potrivit căreia arme termobarice au fost folosite în conflictul din Ucraina. O bombă cu vid, sau o armă termobarică, aspiră oxigen din aer pentru a genera o explozie la temperatură ridicată, producând de obicei o undă de explozie cu o durată mai mare decât cea a unui exploziv convenţional şi este capabilă să vaporizeze corpurile umane.

Update 15.37: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după şedinţa CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, că nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violenţă, subliniind că există deja un învingător, poporul ucrainean. El a anunţat înfiinţarea, pe teritoriul României, a unui "hub" pentru donaţiile către Ucraina. Iohannis a afirmat că se impune creşterea capacităţii de apărare, prin creşterea procentului din PIB alocat apărării, de la 2%, la 2,5%. De asemenea, a menţionat necesitatea asigurării independenţei energetice a României.

Update 15.26: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat, marţi, plenului Parlamentului European reunit în sesiune specială, prin intermediul unei videoconferinţe, fiind îmbrăcat în haine militare. „Nu ştiu cum să vă salut, dacă e seară sau dimineaţă, fiindcă pentru unii dintre noi azi poate fi ultima zi”, a afirmat liderul de la Kiev.

Update 15.13: Gigantul de transport maritim Maersk a decis să oprească temporar toate transporturile de containere către şi dinspre Rusia, adâncind izolarea ţării, în condiţiile în care invazia sa în Ucraina declanşează un exod al companiilor occidentale.

Update 13.10: Potrivit France24, orașul Harkov, al doilea cel mai mare oraș ucrainean a fost marți ținta unui bombardament intens al forțelor ruse. Președintele Zelensky a afirmat, într-un mesaj video postat pe o rețea de socializare, că acest bombardament este ”o crimă de război”, și un act de ”terorism de stat”.
În cursul zilei trupele ruse au reușit să avanseze pe teritoriul ucrainean, înființând chiar puncte de control în câteva localități, precum  Kerson.

Update 10:38Casa Albă nu se teme de un război nuclear  - spune presedintele american.  Administratia de la Washington nu vede un motiv pentru a-si schimba propriile niveluri de alerte. În același timp SUA rămân ferme și anunță că nu vor trimite trupe americane în Ucraina.

Update 9:12: China începe să își evacueze cetățeni din Ucraina. 400 de studenți de la Odessa și alți 200 care studiau la Kiev au părăsit deja țara scrie Global Times citând Ambasada Chinezi de la Kiev. Alți 1000 de cetățeni chinezi vor fi evacuați în cursul zilei de marți și duși în țări din proximitate. Spre diferență de alte țări, China nu le-a cerut cetățenilor săi să părăsească Ucraina înainte de invazia armatei ruse. 6000 de chinezi se află acum în Ucraina.

Update 7:20 Al doilea val de trupe ruse va învinge probabil rezistența ucraineană avertizează oficiali americani în cadrul unui briefing restrâns al guvernului american la care a participat și senatorul Chris Murphy.  Rusia va încerca să încercuiască și să cucerească Kievul în următoarele săptămâni. Lupta pentru capitala Ucrainei va fi lungă și sângeroasă, iar ucrainenii se pregătesc pentru lupte de stradă. Totusi invazia Ucrainei de către Rusia este în întârziere datorită rezistenței locale acerbe și a multiplelor defecțiuni ale echipamentelor și logisticii rusești, mai arata informatiile americane.

Update 7:00 Kievul nu a fost capturat nici după aproape o săptămână de la invazia brutală a Rusiei. Totuși spre capitala Ucrainei se îndreaptă un convoi militar lung de 64 de kilometri, arată imaginile transmise desateliți. Intre timp atacurile asupra civililor și clădirilor rezidențiale continuă și sute de oameni își pierd viața în timpul bombardamentelor, iar președintele Zelenski susține că Putin a intensificat bombardamentele în ziua negocierilor ca să pună presiune pe Guvernul ucrainean să cedeze. În timp ce mai multe orașe importante sunt atacate masiv de forțele ruse, Curtea Penală Internațională a transmis că Rusia va fi anchetată pentru crime de război.

28 februarie, a cincea zi de război în Ucraina

Update 23.30 : Administraţia Joseph Biden a decis, luni seară, expulzarea a 12 diplomaţi ruşi activi la sediul Naţiunilor Unite din New York, sub acuzaţia de implicare în activităţi de spionaj pe teritoriul Statelor Unite.

Update 20.40 : Aproximativ 20 de elicoptere au decolat de pe teritoriul Belarusului și se îndreaptă spre Kiev, transmite publicația Unian, care citează Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina.

Update 19.29 : Finlanda, ţară nealiniată, dar membră a Uniunii Europene, a anunţat luni că a luat decizia „istorică” de a trimite arme şi muniţii Ucrainei ca urmare a invadării acestei ţări de către Rusia, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Update 19.10 : Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, a transmis Rada Supremă (Parlamentul) Ucrainei, într-un mesaj publicat pe Twitter luni seară, scrie G4Media.

Update 19.07: Oficialii din Rusia şi Ucraina au încheiat luni discuţiile de pace şi se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări suplimentare înainte de o a doua rundă de negocieri, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat de agenţia de presă RIA - transmite Reuters preluată de Agerpres.

Update 18.43: Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut, în convorbirea cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, garanţii de securitate din partea NATO, recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeei şi demilitarizarea Ucrainei, semnalând disponibilitatea Moscovei de a lansa negocieri în acest sens. Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei poartă negocieri pentru un armistiţiu. În momentul de faţă este a treia rundă de discuţii, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Update 18.20: Zeci de persoane au murit luni şi alte sute au fost rănite, într-un atac rusesc cu rachete împotriva cartierelor rezidenţiale din oraşul Harkov, aflat la 35 de kilometri distanţă de frontiera cu Rusia, a denunţat consilierul Ministerului ucrainean de Interne, Anton Gherascenko.

Update 17.30: SUA interzic tranzacţiile cu Banca Centrală a Rusiei, fondul său suveran și ministerul rus de Finanțe. Măsurile sunt menite să limiteze capacitatea Rusiei de a-și folosi rezervele internaționale în valoare de 630 de miliarde de dolari pentru a reduce impactul sancțiunilor pe care Statele Unite și aliații europeni le-au adoptat ca răspuns la atacarea Ucrainei. „Cufărul de război al lui Putin contează doar dacă îl poate folosi pentru a-și apăra moneda, în special prin vânzarea acelor rezerve în schimbul cumpărării rublei”, a spus un oficial american pentru Reuters.

Update 17.10: Grănicerii ucraineni care au apărat Insula Şerpilor sunt în viață şi se află în captivitatea ruşilor, anunță marina ucraineană.

Update 15.21: Bursa de Valori de la Moscova nu se va deschide luni, a anunţat Banca Centrală a Rusiei, după ce moneda ţării s-a prăbuşit în urma sancţiunilor occidentale. Pe bursa de la Londra companiile ruseşti sunt în picaj: Sberbank minus 70%, Lukoil minus 61%, Rosneft minus 42%.

Update 14.00: Kremlinul a acuzat, luni, Uniunea Europeană de comportament ostil faţă de Rusia, şi a specificat că furnizarea de arme către Ucraina este „periculoasă şi destabilizatoare”, acest lucru demonstrând, astfel, că Rusia a procedat corect în eforturile de a demilitariza statul vecinul.

Update 13.07: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis luni să elibereze deţinuţii cu experienţă militară pentru ca aceştia să se alăture luptei împotriva forţelor ruse care au lansat în urmă cu cinci zile o ofensivă împotriva Ucrainei.

Update 11.20: Președintele Consiliului European, Charles Michel, spune că dezbaterile pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană vor continua

Update 9:53 Până în dimineața acestei zile au intrat în țară de la declanșarea războiului peste 70.000 de ucraineni. Aproape jumătate sunt în acest moment  în România, iar 373 au aplicat pentru azil anunță purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Update 9:40 România închide toate site-urile de propagandă ale Rusiei. Urmand direcția Uniunii Europene Guvernul roman a blocat site-urile de proganda a Rusiei anunță purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru. Printre site-urile blocate se află Sputnik.Md și canalul TV Russia Today.

Update 8.40: Rubla s-a prăbușit cu 30% în fața dolarului american. Valoarea monedei rusești s-a prăbușit cu 40% față de moneda americană la deschiderea piețelor financiare. Potrivit Reuters, valoarea unei rublei a ajuns la un nivel istoric de 119 dolari dupa ce banca centrală a Rusiei a anunțat o serie de măsuri de sprijinire a pieței interne, în încercarea de a face față consecințelor excluderii unor bănci rusești din sistemul de tranzacții bancare internaționale SWIFT.

Update 8:30: Belarusul a votat abandonarea statutului de ţară non-nucleară. Referendumul care a avut loc duminică în Belarus s-a încheiat cu aprobarea modificării Constituției țării, care îi permite să găzduiască arme nucleare rusești pe teritoriul său, într-un moment în care fosta republică sovietică a devenit o rampă pentru trupele ruse care ataca Ucraina, relatează Reuters.

Update 7:50:  În a cincea zi de război la Kiev situația este sub control. “Ucrainenii au demonstrat că „știu să-și protejeze casa de oaspeții neinvitați” spune comandantul Apărării Kievului, generalul colonel Alexander Syrsky citat de presa ucraineană. În noaptea de duminică spre luni trupele ruse au continuat să încerce să ”spargă” apărarea Kievului, dar nu au reușit - situația din Capitală era sub control anunță Forțele Terestre ale Ucrainei.

Update 7:40: UE: Europa se confruntă cu o criză umanitară majoră, iar numărul persoanelor strămutate din cauza invaziei Rusiei ar putea fi mai mare de 7 milioane. Peste 368.000 de ucraineeni au fugit din țară de la izbucnirea conflictului ruso-ucrainean anunță Agenția pentru refugiați a ONU. Aproape 57.000 de ucrainieni au intrat în România de la începutul războiului declanșat de Rusia, iar autoritățile se așteaptă ca numărul acestora să crească. Foarte mulți dintre cei care vin acum în România se află doar în tranzit, îndreptându-se către state din vestul Europei. Peste 200.000 de refugiați au ajuns deja în Polonia de la începutul invaziei. Ucraina anunță că 352 de civili, inclusiv 14 copii, au murit de la începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

 

Update 21.05:Vitali Klitschko, primarul Kievului și fost campion mondial de box la categoria grea, a descris capitala Ucrainei ca fiind „încercuită" și a declarat că o evacuare a civililor nu va fi posibilă „deoarece toate căile sunt blocate".

Update 19.30: Uniunea Europeană va finanţa achiziţionarea şi livrarea de arme şi alte echipamente către Ucraina, care se confruntă la ora actuală cu o invazie din partea Rusiei, a anunţat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizând că aceasta este o premieră pentru UE. Ea a confirmat faptul că întreaga Uniune Europeană închide spațiul aerian către Rusia. "Asta include și avioanele private ale oligarhilor" a precizat von der Leyen. Oficioasele Kremlinului, Rusia Today și Sputnik, vor fi interzise.

 

Update 19.05: Armata rusă a recunoscut duminică pentru prima oară că a înregistrat pierderi umane în cursul invaziei sale în Ucraina, fără a da cifre, relatează AFP, preluată de Agerpres. "Militarii ruşi dau dovadă de curaj, executându-şi misiunile de luptă. Din nefericire, există morţi şi răniţi. Dar pierderile noastre sunt mai mici" decât în tabăra ucraineană, a declarat generalul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.  

 

Update 17.50: Cel puţin 100.000 de persoane manifestau duminică la Berlin în semn de solidaritate cu Ucraina, invadată de trupele ruseşti, a anunţat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei capitalei germane, în timp ce organizatorii demonstraţiei anunţau chiar 500.000 de participanţi.
 

Update 17.47: Peste 4.000 de persoane au fost reținute în Rusia până în prezent, în timp ce protestele anti-război intră în a patra zi, potrivit unui grup de monitorizare independent. Amenzi mari - și în unele cazuri chiar închisoare - pot fi aplicate celor care protestează fără permisiune.

 

Update 17.19: Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg denunţă duminică un comportament ”iresponsabil” al Moscovei, după ce Vladimir Putin a plasat în alertă ”forţa de disuasiune” nucleară a armatei ruse, relatează AFP.

 

Update 17.16: Ucraina a acceptat duminică, în a patra zi a invaziei ruse, să participe la negocieri cu Rusia, în apropiere de Cernobîl, în urma unei medieri a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, confirmă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o înregistrare video postată pe Telegram.

Update 16.47: Turcia va implementa pactul internaţional privind accesul prin strâmtorile sale, pe fondul crizei din Ucraina, spune ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu. Potrivit Convenţiei de la Montreux, din 1936, Turcia deţine controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele care fac legătura între Mările Mediterană şi Neagră şi poate limita traversarea vaselor de război în timp de conflict sau dacă este ameninţată.

Update 15.39: Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat duminică plasarea în stare de alertă a "forţei de decurajare" a armatei ruse, care poate cuprinde o componentă nucleară, în condiţiile tensiunilor crescute cu Vestul după ce a invadat Ucraina.

Update 15.30: Primarul Kievului a declarat - duminică - că nu există trupe ruse în capitala ucraineană, care continuă să reziste atacurilor, potrivit Reuters. De la începutul ofensivei militare ruse, joi dimineaţă, 31 de persoane, între care 9 civili, au fost ucise, iar alte 106 au fost rănite, a indicat primarul capitalei ucrainene.

Update 13.20: Forţele armate, poliţia şi forţele de apărare deţin controlul deplin asupra oraşului Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, a declarat duminică guvernatorul regional, Oleg Sinegubov, pe reţelele sale de socializare.

Update 13.12: Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), instanţa supremă a ONU cu sediul la Haga, pentru intervenţia armată lansată la 24 februarie, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Ucraina va dovedi în faţa unui tribunal corect că preşedintele rus Vladimir Putin este ''principalul criminal de război'' al secolului XXI, a declarat procurorul general Irina Venediktova la televiziunea ucraineană.

Update 10.42: ONU: Peste 64 civili ucişi şi 116.000 refugiaţi în ţări vecine, în conflictul survenit în plină criză a COVID-19, în Ucraina. "Până pe 26 februarie la orele 17.00, Oficiul ONU pentru drepturile omului a înregistrat cel puţin 240 de victime civile, inclusiv cel puţin 64 de decese", a transmis Oficiul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), menţionând că cifrele reale sunt probabil "considerabil mai mari".

Update 00.33: Ţările occidentale au adoptat un nou set de sancţiuni împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, în special prin decizia de a exclude numeroase bănci ruseşti din platforma interbancară SWIFT. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat și că o parte din activele Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate.

Update 23:30: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă Rusia de comiterea unui ''genocid'' în războiul pornit de aceasta din urmă împotriva ţării sale şi a cerut ONU să califice în acest termen acţiunile Rusiei.

 

Update: Forțele rusești au bombardat sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv, orașele ucrainene cu artilerie și rachete de croazieră, dar forțele armate ale Ucrainei reușesc să țină pe loc invazia, capitala nu a putut fi cucerită. Președintele Volodimir Zelenski transmite neîncetat mesaje de încurajare soldaților săi.

Un nou mesaj de mobilizare al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a venit sâmbătă seară, în timp ce la Kiev se aud din nou explozii și focuri de armă: "Vom lupta atâta timp cât este necesar pentru a ne elibera țara", afirmă președintele Ucrainei, potrivit Hotnews.ro. Zelenski a mai spus că scenariul de ocupare a Ucrainei a fost dat peste cap de ucrainenii care își apără țara. El a adăugat că este recunoscător tuturor țărilor care au decis să susțină decizia de excludere a Rusiei din sistemul de plăți Swift.

 

Update 20.03: Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat Rusiei, vineri, în urma discuţiilor purtate în cadrul summitului NATO convocat de urgenţă cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, „să înceteze războiul fără sens început în Europa, care a distrus pacea continentului.”

Update 19.45: Rusia nu va cânta la viitorul concurs Eurovision, a cărui finala va avea loc pe 14 mai la Torino, în Italia. În contextul în care Vladimri Putin a lansat o ofensivă militară contra Ucrainei, Uniunea Europeană a Radiodifuziunii (UER), care organizează concursul muzical, a decis să excludă ţara sa

Update 18.42: Eventuala admitere a Finlandei sau Suediei în Alianţa Nord-Atlantică ar genera "consecinţe militare şi politice grave", a avertizat vineri după-amiază Administraţia Vladimir Putin, conform BBC News.

Update 18.02: Consiliul Europei a decis, vineri după-amiază, suspendarea apartenenţei Rusiei la structuri ale organizaţiei, din cauza războiului declanşat împotriva Ucrainei.

Update 17.52: Armata rusă nu a avansat prea mult vineri, astfel că principalele oraşe din Ucraina rămân sub controlul serviciilor de securitate ucrainene, anunţă Ministerul britanic al Apărării, pe baza datelor colectate de serviciile de informaţii militare, conform CNN.

Update 17.50: În timp ce ucrainenii sunt zdrobiţi sub şenilele tancurilor ruseşti, Occidentul refuză să scoată Rusia din sistemul SWIFT care ar opri aproape instantaneu fluxurile de bani care curg spre Federaţia Rusă, afirmă fostul președine Traian Băsescu.

Update 17.31: Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a îndemnat, vineri după-amiază, armata ucraineană să preia cu forţa puterea la Kiev, prin înlăturarea Administraţiei prooccidentale conduse de preşedintele Volodimir Zelenski.

Update 17.28: Fostul campion de box la categoria grea Vitali Klitschko a declarat că e pregătit să pună mâna pe arme, alături de fratele și colegul său din Hall of Fame, Wladimir Klitschko, pentru a lupta în ceea ce numește un „război sângeros", în urma invaziei Rusiei în țara sa natală, Ucraina.

Update 17.01: Ucraina analizează propunerea Administraţiei Vladimir Putin de trimitere a unei delegaţii diplomatice în Belarus, pentru negocieri pe tema închieierii confruntărilor militare, anunţă un oficial de la Kiev.

Update 16.36: Uniunea Europeană îi sancţionează pe Putin şi Lavrov, cărora le blochează averile în Europa

 

Update 16.23: Preşedintele  Chinei, Xi Jinping, i-a cerut  lui Vladimir Putin, într-o conversaţie telefonică, o soluţie negociată la războiul din Ucraina, avertizând că Beijingul susţine suveranitatea națiunilor. Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut lui Putin să se așeze cu el la masa negocierilor. Kremlinul a anunțat că liderul rus e gata să trimită o delegație în capitala aliatului său bielorus, Minsk, pentru a discuta cu ucrainenii. Până în prezent, Moscova refuzase în mod repetat solicitările preşedintelui Zelenski, pentru negocieri.

 

Update 15.15: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut vineri omologului său rus Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor pentru a opri operaţiunea militară lansată joi de Rusia asupra Ucrainei, liderul de la Kiev cerându-le în acelaşi timp cetăţenilor europeni care au pregătire militară în confruntări armate să vină să lupte în Ucraina, relatează agenţiile EFE şi AFP preluate de Agerpres. 

 

Update 14.30: Germania, Italia şi Ungaria au fost acuzate de fostul preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, că s-au opus adoptării unor sancţiuni mai dure împotriva Rusiei la summitul european extraordinar din această săptămână, transmite dpa.

"În acest război, totul este real: nebunia şi cruzimea (preşedintelui rus Vladimir) Putin, victimele ucrainene, bombe care cad asupra Kievului. Doar sancţiunile voastre sunt închipuite. Aceste guverne din UE, care au blocat decizii dure (de exemplu Germania, Ungaria, Italia) s-au făcut de ruşine", a scris pe Twitter fostul prim-ministru polonez, în prezent preşedinte al Partidului Popular European (PPE).

Update 13.20: Rusia este pregătită de negocieri, dacă Ucraina capitulează (Lavrov)

Update 12.14: Rusia mobilizează noi trupe din Belarus, după pierderile suferite la Kiev (Armata ucraineană)
 

Update 11.12: Rusia a interzis companiilor aeriene britanice să aterizeze pe aeroporturile sale sau să traverseze spațiul său aerian, a anunțat vineri autoritatea sa de reglementare a aviației civile de stat. Măsura vine după interdicția impusă de Londra asupra zborurilor companiei aeriene Aeroflot, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

 

Update: 10.20 Înregistrări video arată blindate rusesti pe străzile capitalei, in special la intrarea in oras. Ministerul apararii spune că ucrainienii încă mai rezistau la un aerodrom de la periferia orașului - care ar putea deveni o trambulină pentru armata rusă în Kiev dacă trupele rusești îl vor cuceri.

 

Update: 09. 45  Trupele ucrainiene își apără pozițiile pe patru fronturi, în ciuda faptului că sunt în inferioritate numerică, a declarat in aceasta dimineata un oficial din Ministerul ucrainean al Apărării, citat de Sky News. Sunt raportate lupte în zonele orașelor Kiev, Liov, Ivano-Frankivsk, Podilsk, Ochakiv, Mariupol, Harkiv, Senkivka și Chernihiv. Un consilier guvernamental a declarat că "astăzi va fi cea mai grea zi", în timp ce Rusia încearcă să cucerească capitala Kiev. El a declarat că Rusia intenționează să folosească tancuri pentru a pătrunde în oraș, adăugând că apărarea Ucrainei este pregătită cu rachete antitanc furnizate de aliații străini.

Update: 07.20  A doua zi de război în Ucraina. Kievul este bombardat puternic vineri dimineață. Rușii au ajuns la 30 de km de capitala Ucrainei, anunță Casa Albă. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză: Am fost lăsați singuri să ne apărăm, tuturor le este frică. Sunt ținta 1, familia mea ținta 2.

Update: 07.15 In cursul noptii, Zelenski a prezentat si bilanţul atacurilor Rusiei: 137 de morţi, militari si civili şi peste 300 de răniţi în Ucraina. Rusii au pierdut 800 de militari, peste 30 de tancuri rusești au fost distruse, precum și șapte avioane rusești și șase elicoptere, transmite CNN. Au ocupat însă sudul țării, Cernobîlul și Insula Șerpilor.

Update: 23.55Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a reluat eforturile diplomatice, joi seară, având conversaţii prin telefon, în mod separat, cu preşedinţii Ucrainei şi Rusiei, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, anunţă Palatul Elysée.

Update: 22.00: Agresiunea militară din Ucraina și impactul ei asupra Republicii Moldova și a țărilor din regiune a constituit subiectul principal al discuției pe care președinta Maia Sandu a avut-o în această seară cu Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei Europene a dat asigurări că Uniunea Europeană va rămâne alături de Republica Moldova, inclusiv oferind asistență pentru combaterea consecințelor acestei crize asupra Republicii Moldova.

Update: 21.58Ministrul ucrainean al Sănătății, Oleh Lyashko, a declarat că 57 de persoane au fost ucise și 169 rănite joi, după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, anunță Reuters.

Update: 21.45: Forțele ruse ar fi capturat Insula Șerpilor, după un atac lansat din Marea Neagră. Insula Șerpilor este o regiune strategică la Marea Neagră, la mai puțin de 50 de kilometri de România.

Update: 21.30Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a dispus trimiterea a încă 7.000 de militari americani în Europa de Est, inclusiv în România, în cadrul eforturilor de consolidare a apărării, în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, afirmă un oficial de la Washington.

Update: 21.18Câteva mii de ucraineni au trecut în țările vecine, în special în Republica Moldova și România, în timp ce aproximativ 100.000 de ucraineni și-au părăsit casele și sunt dezrădăcinați în țară după invazia Rusiei, a anunțat joi agenția ONU pentru refugiați, citată de Reuters.

Update: 21.15Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a anunţat, joi seară, sancţiuni "severe" împotriva Rusiei, acuzându-l pe omologul său rus, Vladimir Putin, că "a ales războiul", astfel că va suporta "consecinţele".

Update: 21.05: ​Cu votul a 88 deputati, Parlamentul R. Moldova a votat declararea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile pe întreg teritoriul Republicii Moldova, începând cu 24 februarie 2022.

Update: 20.55 Conform organizaţiei civice OVD-Info, cel puţin 788 de persoane au fost reţinute în 42 de oraşe din Rusia, inclusiv aproximativ 400 la Moscova, din cauza participării la proteste neautorizate.

Update: 20.40 Proteste împotriva invaziei Rusiei în Ucraina sunt planificate joi în mai multe orașe importante din SUA, cerându-i președintelui rus Vladimir Putin să oprească atacul cu rachete și trupe, anunță Reuters.

Update: 20.27Principalul indice bursier rusesc MOEX a încheiat ședința de joi cu 33% mai jos, ca urmare a acțiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Update: 20.19: Rusia a estimat joi că şi-a atins cu ''succes'' toate obiectivele fixate pentru prima zi a ofensivei militare lansate în zori asupra Ucrainei, unde conform autorităţilor acesteia bombardamentele au făcut zeci de morţi, transmite AFP preluată de Agerpres. ''Toate misiunile încredinţate grupurilor de militari ai forţelor armate ale Federaţiei Ruse pentru ziua aceasta au fost îndeplinite cu succes'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Update: 20.15: Poliţia a început să aresteze manifestanţii adunaţi în Piaţa Puşkin din centrul Moscovei, care au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de invazia rusă în statul vecin, a informat agenţia de presă RIA citată de News.ro. Peste 700 de protestatari au fost arestaţi.

Update: 19.57: Armata rusă a preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl.

Update: 19.55Guvernul Boris Johnson a anunţat, joi seară, impunerea de sancţiuni economice masive împotriva Rusiei, din cauza războiului împotriva Ucrainei, blocând tranzacţii financiare şi activele a 100 de persoane şi entităţi.

Update: 19.50Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a susţinut, joi după-amiază, că nu a avut "altă modalitate" decât atacarea Ucrainei şi a avertizat comunitatea oamenilor de afaceri ruşi că Occidentul va impune sancţiuni economice masive, deşi speră că "partenerii" nu vor lua măsuri extreme.

Update: 19.24Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat joi, telefonic, cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și cu ministrul pentru Europa și al afacerilor externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian.

Update: 19.21Administraţia Chinei a insistat, joi seară, asupra necesităţii găsirii unei soluţii diplomatice la atacul Rusiei asupra Ucrainei, cerând evitarea amplificării războiului.

Update: 19.15: Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme, avertizează Ministerul Apărării Naționale, într-o postare pe Facebook.

Update: 18.52Turcia susține integritatea teritorială a Ucrainei și este "sincer întristată" de invazia Rusiei, a declarat joi președintele Tayyip Erdogan, iar trimisul Kievului la Ankara a îndemnat Turcia să închidă strâmtoarea Bosfor pentru navele de război rusești.

Update: 18.50: Mii depersoane protestează în Rusia împotriva războiului declanșat de Vladmir Putin.

Update 18.45 România este pregătită pentru preluarea fluxurilor de refugiați și monitorizează situația cetățenilor români din Ucraina, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă, după reuniunea Comitetului interministerial în domeniul energiei.

Update 18.20Statele Unite trimit, joi, două avioane de vânătoarea F-35 în România, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei, afirmă un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării, citat de CNN.

Update 18.05Germania va trimite încă trei avioane de vânătoare în România pentru a sprijini misiunea de poliție aeriană a NATO, a anunțat joi Ministerul Apărării de la Berlin, citat de Reuters.

Update 17.59: Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunţat, joi, că au fost stabilite puncte de primire pentru refugiaţi în judeţe de graniţă cu Ucraina, adăugând că până în acest moment nu s-a observat "un flux important". "Pentru început am stabilit şase sau şapte judeţe de graniţă unde vom avea puncte pentru primire refugiaţi. Sigur că vom primi şi sprijinul unor ţări din Uniunea Europeană dacă va fi cazul, inclusiv trupele care sunt în România în acest moment au specialişti din această zonă pentru gestiunea fluxurilor de refugiaţi. Avem pregătite toate materialele pentru asta, am activat aceste puncte", a afirmat Dîncu, la Digi 24.

Update 17.56Atacurile rusești asupra Ucrainei au inclus "aproximativ mai mult de 100 de rachete lansate de Rusia de diferite tipuri" în "atacul inițial", a declarat joi un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.

Update 17.51: Autoritățile ucrainene spun că 7 persoane au fost ucise și 17 rănite într-un atac cu rachete asupra unei zone militare la nord-est de capitala Kiev, scrie CNN.

Update 17.49: Parlamentul va susține toate demersurile statului în gestionarea crizei, inclusiv în ceea ce privește sprijinul umanitar pe care țara noastră le va acorda Ucrainei, anunță președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: „Acest atac irațional al Rusiei va trebui să primească un răspuns pe măsură”.

Update 17.47Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat un interzicerea circulației în capitala ucraineană de la ora 22:00 la 7:00, ora locală, potrivit unui anunț distribuit pe pagina sa oficială de Facebook.

Update 17.44: Autorităţile capitalei ucrainene au emis o avertizare de atac aerian. Toţi locuitorii Kievului sunt sfătuiţi să caute adăposturi subterane.

Update 17.28Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, anunță pe Twitter că forțele ruse încearcă să ocupe centrala nucleară de la Cernobîl.

Update 17.10: Cel puţin 18 persoane au fost ucise în urma unui atac rusesc asupra unei baze militare din regiunea Odesa, pe ţărmul Mării Negre, titrează DPA preluată de Agerpres.

Update 16.58Rusia a efectuat peste 200 de atacuri asupra unor obiective din Ucraina de la începutul invaziei militare, anunţă Poliţia naţională ucraineană, conform postului de televiziune Sky News.

Sinteza BBC a desfășurării evenimentelor:

 

Sursa: Youtube/BBC

Update 16.56Administrația Biden ia în considerare mutarea mai multor forțe americane aflate deja în Europa în Est, din cauza puterii de foc masive a Rusiei atât de aproape de aliați, potrivit unui oficial american citat de CNN.

Update 16.51: Autoritățile ruse le-au transmis cetățenilor să nu participe la protestele anti-război în Rusia, relatează CNN. O opozantă rusă a îndemnat oamenii la proteste anti-război în Moscova. Ea a fost arestată imediat.

Update 16.41: Germania este pregătită să extindă şi să prelungească sprijinul său în cadrul misiunii NATO de poliţie aeriană în România şi de asemenea să dea curs altor solicitări din partea Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat joi ministrul german al apărării Christine Lambrecht, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Update 16.27: Au fost doborâte șase avioane de luptă rusești, un număr mare de elicoptere, de tancuri și blindate, spune, joi, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, Paun Rohovei. El precizează că numărul victimelor este de ordinul sutelor.

 

Update 16.17: Rusia susține că a atacat 70 de obiective strategice în Ucraina.

Update 16.10: Președintele Klaus Iohannis a avut joi o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski. România va acorda ajutor umanitar Ucrainei, împreună cu partenerii din NATO și UE, a anunțat Iohannis. Anterior, Iohannis a susținut o conferință de presă pe tema războiului din Ucraina:

 

 

Update 15.40: Armata rusă a confirmat, joi, prăbuşirea unui avion de vânătoare şi a unui elicopter de atac în confruntările cu armata ucraineană, informează agenţia RIA Novosti. De asemenea, patru drone militare ruse au fost doborâte de armata ucraineană, a admis Ministerul Apărării de la Moscova.

Update 15.30: Kremlinul anunţă joi că operaţiunea militară împotriva Ucrainei va dura atât timp cât va fi necesar să dureze, în funcţie de ”rezultatele” şi de ”pertinenţa” acesteia, şi este de părere că ruşii ar susţine o astfel de ofensivă, relatează AFP, preluat[ de News.ro. Moscova are ca obiectiv să impună un ”statut neutru” Ucrainei, o demilitarizare a acesteia şi o eliminare a ”naziştilor” care, apreciază un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, se află în Ucraina.

Update 14h10: Seful guvernului italian, Mario Draghi a cerut, joi, preşedintelui rus Vladimir Putin să îşi retragă cât mai repede forţele militare din Ucraina. "Italia, UE şi toţi aliaţii lor, cer preşedintelui Vladimir Putin să pună punct imediat atacului şi să retragă de urgenţă forţele armate în afara frontierelor recunoscute internaţional ale Ucrainei », a declarat Mario Draghi la finele unui Consiliu de Miniştri.

Update 14h30:  Forţe ruseşti au intrat în regiunea Kiev, dinspre Belarus, pentru a conduce un atac asupra unor ţinte militare, anunţă autorităţile de frontieră ucrainiene, într-un comunicat. 

Update 13h58: Israel denunţă o «violare a ordinii mondiale». Ministrul israelian de Externe,  Yaïr Lapid a condamnat, în cadrul unei conferinţe de presă, invazia rusă în Ucraina şi a afirmat că «ea constituie o gravă violare a ordinii mondiale».

Update 13h53: China «înţelege preocupările rezonabile ale Rusiei în materie de securitate», a declarat, joi, ministrul chinez de Externe, Wang Yi omologului rus, Serghei Lavrov.  «China a respectat mereu suveranitatea şi integritatea teritorială a tututror statelor», a adăugat Wang Yi.

Update 13h47: Președinta Parlamentului European și liderii grupurilor parlamentare au condamnat ferm invazia rusească în Ucraina pe care o cataloghează „nejustificată și ilegală”. Conferința președinților Parlamentului European a fost convocată de președinta Roberta Metsola în această dimineață pentru a discuta răspunsul la invazia Rusiei în Ucraina.

Liderii Parlamentului European condamnă invazia Rusiei în Ucraina: „Este nejustificată și ilegală”

Update 13h35:  Preşedintele Ucrainei compară Rusia cu “Germania nazistă”.  Volodimir Zelensky a comparat invazia rusă cu acţiunile Germaniei naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. “Rusia a atacat Ucraina în mod laş şi suicidar, la fel cum făcea Germania nazistă în al Doilea Război Mondial”, a precizat Volodimir Zelensky. El a cerut ruşilor să iasă în stradă pentru a “protesta împotriva acestui război”.

Update 13h30: Ministerul Apărării din România anunță că o navă militară a Rusiei aflată lângă Zona Economică a României deviază sau oprește toate navele comerciale care merg spre Ucraina.

MApN: O navă militară a Rusiei aflată lângă Zona Economică a României deviază sau oprește toate navele comerciale care merg spre Ucraina

Update 13h25: Kremlin susţine că «Ucraina trebuie eliberată şi curăţată de nazişti» şi că e imposibil ca Rusia să fie închisă în spatele unei cortine de fier.

Rusia are o plasă de securitate pentru a rezista la instabilitatea pieţelor financiare, mai asigură Kremlin.

"Ofensiva ar trebui să neutralizeze potenţialul militar al Ucrainei", spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferinţe de presă. El a adăugat că «nimeni nu vorbeşte de ocuparea Ucrainei şi că este innaceptabil să fie utilizat acest termen pentru a fi descrise operaţiunile ruseşti în curs".

Update 13h10: NATO va organiza un summit vineri, în videoconferinţă, ca urmare a ofensivei ruseşti împotriva Ucrainei, relatează AFP. «Forţe terestre şi aeriene vor fi desfăşurate în partea orientală a Alianţei precum şi mijloace maritime suplimentare », a anunţat un diplomat citat de AFP.

Update 13h02: «Invazia rusă pune sub semnul întrebării pacea în Europa» declară cancelarul german, Olaf Scholz care a convocat deputaţii germani într-o sesiune extraordinară ce va avea loc duminică.

NATO anunţă că ia "măsuri suplimentare" pentru a-şi proteja aliaţii, după atacul Rusiei.

Iar autorităţi locale anunţă că 18 persoane au murit la Odessa, în Ucraina, în urma unui tir de proiectile.

Update 12h49: Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron cere «cât mai repede» o reuniune NATO. La fel a cerut şi premierul britanic, Boris Johnson.

Iar şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss a convocat, joi, ambasadorul Rusiei de la Londra pentru a-l avertiza că «vor fi aplicate sancţiuni severe».

Update 12h42: Coreea de Sud se alătură sancţiunilor internaţionale împotriva Moscovei, după invazia Ucrainei, anunţă preşedintele Moon Jae-in. «Suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei trebuiesc garantate», a insistat Moon Jae-in într-un comunicat difuzat de administraţia prezidenţială.  Coreea de Sud «va participa la eforturile comunităţii internaţionale, inclusiv la sancţiunile economice», se arată în comunicat.

 

 

Update 12h31: Companiile franceze instalate în Ucraina se adaptează situaţiei geopolitice. Renault anunţă că a închis joi biroul său comercial din Kiev. Aici lucrau 50 de persoane. Decizia a fost luată pentru a putea fi asigura securitatea angajaţilor Renault, francezi şi ucraineni, a precizat compania.

Update 12h28: Republica Moldova a închis spaţiul său aerian, începând cu ora 12h00, anunţă vicepremierul Andrei Spânu. Zborurile vor fi redirecţionate către alte aeroporturi, a explicat responsabilul, fără să ofere alte detalii.

Update 12h20: Cel puţin 40 de soldaţi ucraineni şi 10 civili au fost ucişi joi dimineaţă, în primele ore ale invaziei ruseşti în Ucraina, a declarat presei un consilier al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelensky. Zeci de persoane au fost rănite în urma loviturilor aeriene, a precizat consilierul.

Update 11h30: Ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunță că România cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, care presupune stabilirea unui sistem de consultare între aliații NATO, potrivit unui comunicat citat de G4Media.ro. Și Polonia a cerut joi dimineață o decizie similară a NATO. Cererea Românie vine după ce Rusia a atacat joi dimineață Ucraina.

România cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, care înseamnă mecanism de consultare între Aliați

Update 11h00: Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat joi acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina și a cerut Moscovei să le pună capăt imediat.

Macron: Franța condamnă ferm decizia Rusiei de a începe un război cu Ucraina. Rusia trebuie să pună imediat capăt operațiunilor sale militare

Update 10h45: Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a declarat joi că Guvernul va cere Parlamentului să fie instituită stare de urgență în R.Moldova, după ce Rusia a atacat țara vecină, Ucraina. Între timp, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de tranzit. ”Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru.Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat astăzi la Chișinău”, a declarat Maia Sandu.

Sandu: Guvernul va cere Parlamentului instituirea stării de urgență după atacul Rusiei împotriva Ucrainei

Update 10h00: Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis, joi, că președintele SUA Joe Biden nu va trimite trupe americane în Ucraina, care să lupte contra Rusiei.

SUA: Nu vom fi implicați într-un război cu Rusia, nici nu vom trimite soldați americani în Ucraina

Update 9h33: Preşedintele Klaus Iohannis a convocat CSAT joi, la ora 11.00, pe tema situaţiei din Ucraina.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pe tema situaţiei din Ucraina

Update 9h00: Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat joi în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național.  

Avion militar ucrainean, interceptat de avioane F-16 românești. Avionul de tip Suhoi 27 a aterizat la Bacău

Update 8h45: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în această dimineață, începând cu ora 8.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate, după atacul Rusiei împotriva Ucrainei. Între timp, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene îndeamnă cetățenii moldoveni să părăsească de urgență Ucraina.

Chișinău: Consiliul Suprem de Securitate, în ședință. Cetățenii moldoveni, îndemnați să părăsească de urgență Ucraina

Update ora 7h43: Bursele internaționale și randamentele obligațiunilor americane s-au prăbușit joi, iar dolarul, aurul și prețul petrolului au crescut vertiginos, în timp Ucraina a declarat că Moscova a lansat o invazie la scară largă, scrie agenția Reuters preluată de Mediafax.

Bursele se prăbușesc, petrolul crește după ce Rusia a atacat Ucraina

 

Într-o stație de metrou din Kiev, 24 februarie 2022, dimineața. Foto: Daniel Leal / AFP

Camioane militare rusești trec în Ucraina pe la punctul de frontieră Kalanchak, regiunea Kherson, 24 februarie 2022 dimineața; Foto: BORDER GUARD UKRAINE VIA REUTERS - STATE BORDER GUARD SERVICE OF UK

 

Harta cu locațiile bombardamentelor rusești și cu direcțiile înaintării trupelor rusești, 24 februarie 2022. Foto: rfi.fr

Știrea inițială:

Conform surselor citate de CNN, numeroase tancuri au pătruns în Ucraina venind dinspre Belarus pe la punctul de frontieră Senkivka. Potrivit agenţiei Belta, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit joi dimineaţă cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Rusia a mobilizat, în ultimele săptămâni, aproximativ 30.000 de militari în Belarus, iar Moscova susţinea că trupele ruse participau la "exerciţii militare".

Ucraina confirmă atacul lansat de Rusia prin Belarus.

"În jurul orei 5.00 (5.00, ora României), frontiera Ucrainei a fost atacată de trupe ruse susţinute de Belarus", a anunţat Serviciul ucrainean al Frontierelor.

În prezent, sunt atacuri în nordul şi estul Ucrainei, în regiunile Lugansk, Sumy, Harkiv, Cernihiv şi Zhytomyr.

Departamentul american al Apărării a anunţat că monitorizează incursiunea lansată de Rusia asupra Ucrainei prin Belarus.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi concetăţenilor săi "să nu se panicheze" în faţa ofensivei ruseşti care le afectează ţara, promiţându-le victorie şi anunţându-le - între altele - introducerea legii marţiale, relatează AFP preluată de Agerpres.

 

"Fără panică, suntem pregătiţi pentru orice, vom învinge!", a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat pe Facebook, adăugând că Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurilor militare şi de la frontieră.

 

La scurt timp, sirenele de alertă pentru bombardamente au răsunat la Kiev, capitala ucraineană.

Operaţiunea rusă în curs de desfăşurare în mai multe oraşe din Ucraina urmăreşte "să distrugă statul ucrainean, să-i ocupe teritoriul cu forţa şi să instituie o ocupaţie", a declarat joi într-un comunicat Mnisterul ucrainean de Externe.

Kievul a cerut comunităţii internaţionale "să acţioneze imediat" şi să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei cât mai rapid.

"Doar acţiuni unite şi puternice pot opri agresarea Ucrainei de către Vladimir Putin", se menţionează în textul respectiv.

Armata rusă a declarat joi că ţinteşte cu "arme de înaltă precizie" situri militare în Ucraina, la câteva ore după ce Vladimir Putin a anunţat o ofensivă militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării şi a-şi "demilitariza şi denazifica" vecinul său proocidental, notează AFP.

"Am luat decizia desfăşurării unei operaţiuni militare speciale", a spus Putin pe un ton rece într-o declaraţie neaşteptată la televiziune cu puţin înaintea orei 03:00 GMT, reînnoindu-şi acuzaţiile nefondate de "genocid" orchestrat de Ucraina în estul ţării. El şi-a argumentat decizia prin cererea de ajutor venită din partea separatiştilor în cursul nopţii şi prin aşa-zisa politică agresivă a NATO faţă de Rusia, pentru care Ucraina ar fi un instrument.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a afirmat, joi dimineaţă, că armata ucraineană ripostează la atacurile Rusiei, susţinând că, deocamdată, "situaţia este sub control".

"Inamicul a lansat atacuri intense de artilerie asupra unităţilor noastre din estul ţării, precum şi asupra centrelor de comandă şi control şi a aeroporturilor militare din alte regiuni ale ţării", a declarat Oleksiy Reznikov, citat de agenţia Ukrinform, scrie Mediafax.

"Armata ucraineană apără teritoriul şi respinge trupele ruse. Armata noastră face tot posibilul pentru protejarea populaţiei şi pentru a nu permite pătrunderea agresorului. Situaţia este sub control", a subliniat Oleksiy Reznikov.

Ucraina şi-a închis întreg spaţiul aerian ca răspuns la operaţiunea militară rusă din Donbas, a informat televiziunea publică joi dimineaţă devreme, citată de agenţia DPA.