Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grănicerii ucraineni care au apărat Insula Şerpilor sunt în viață şi se află în captivitatea ruşilor (marina ucraineană)

insula_serpilor.png

Insula Șerpilor
Sursa imaginii: 
wikipedia / Bibi Saint-Pol

Grănicerii ucraineni de pe Insula Şerpilor au respins în două rânduri, joi, atacurile ruşilor, dar din cauza lipsei de muniţii nu au mai putut continua să apere insula, spun Forţele maritime ucrainene. Legătura cu ei a fost pierdută, ceea ce a dus la concluzia că cei 13 grăniceri care erau de gardă în ziua aceea pe Insula Şerpilor şi-ar fi pierdut viaţa.

Grănicerii şi puşcaşii marini ucraineni - care au apărat joi trecută Insula Şerpilor în prima zi a invaziei Rusiei împotriva Ucrainei şi cu care se pierduse legătura - sunt în viaţă şi se află în captivitatea forţelor ruse, au anunţat luni Forţele maritime ucrainene pe pagina lor de Facebook, potrivit Unian şi Gordon.ua preluate de Agerpres.

"Suntem bucuroşi să aflăm că fraţii noştri de arme sunt în viaţă şi că totul este bine cu ei. Dar propaganda rusă încearcă să răspândească 'ştirea' că autorităţile ucrainene ar fi 'uitat' de ei şi şi-ar fi 'îngropat' apărătorii", se menţionează în mesajul Forţelor maritime ucrainene.

Potrivit acestora, grănicerii de pe Insula Şerpilor au respins în două rânduri joi atacurile invadatorilor ruşi, dar din cauza lipsei de muniţii nu au mai putut continua să apere insula. Legătura cu ei a fost pierdută, ceea ce a dus la concluzia că cei 13 grăniceri care erau de gardă în ziua aceea pe Insula Şerpilor şi-ar fi pierdut viaţa. Forţele ruse bombardaseră intens insula joi după-amiază, după o tentativă eşuată de debarcare a trupelor de desant şi un atac cu rachete.

Ulterior, comandamentul ucrainean, indică Forţele maritime, a trimis spre Insula Şerpilor nava civilă 'Sapfir', dar forţele ruse de ocupaţie au reţinut nava, care nu îndeplinea misiuni militare, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului maritim internaţional.

La 24 februarie, în prima zi a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Serviciul pentru frontiera de stat al Ucrainei a raportat că ocupanţii s-au apropiat de Insula Şerpilor înainte de o ataca şi au cerut grănicerilor ucraineni să se predea. Grănicerii şi puşcaşii marini au opus rezistenţă până după-amiază. În cursul serii s-a aflat că forţele ruse au preluat controlul asupra insulei.

Consilierul ministrului de interne Anton Gheraşcenko a anunţat vineri moartea celor 13 grăniceri. El a publicat o înregistrare audio a negocierilor dintre echipajul navei ruse de război şi grănicerii ucraineni.

"Eu, navă de război rusă, vă propun să depuneţi armele şi să vă predaţi pentru a evita vărsarea de sânge... Altfel, veţi fi loviţi. Aţi înţeles?" - a transmis echipajul navei ruse. În apropierea Insulei Şerpilor se aflau în acel moment crucişătorul "Moskva" şi vedeta de patrulare "Vasili Bâkov" din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră.

"Navă de război rusă, du-te-n..../la naiba/!". O înregistrare audio a acestui dialog a fost distribuită rapid online, iar răspunsul grănicerilor ucraineni a devenit viral.

Apărătorii insulei vor primi titlul de Eroi ai Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele Volodimir Zelenski.

Cunoscutul expert militar rus Pavel Felghengauer a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Rusia nu va returna Insula Şerpilor, întrucât cel mai probabil intenţionează să amplaseze acolo rachete balistice, ceea ce ar reduce timpul de lovire a bazei antirachetă din Deveselu în cazul unui eventual conflict.