Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia, acuzată că a folosit arme termobarice în Ucraina (Amnesty International, Human Rights Watch şi ambasadorul Ucrainei în SUA)

harkov-ap22060498514024.jpg

Pieța centrală după bombardarea clădirii Primăriei din Harkov, Ucraina, marți, 1 martie 2022. Rusia a intensificat marți bombardamentele asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, lovind ținte civile acolo. A crescut numărul de victime și au apărut rapoarte că peste 70 de soldați ucraineni au fost uciși după ce artileria rusă a lovit recent o bază militară din Okhtyrka, un oraș între Harkov și Kiev.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Pavel Dorogoy

Organizaţiile pentru drepturile omului şi ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, au susţinut luni, că Rusia a folosit bombe cu dispersie şi cu vid în atacurile asupra civililor din Ucraina. Nu a existat nicio confirmare oficială potrivit căreia arme termobarice au fost folosite în conflictul din Ucraina. O bombă cu vid, sau o armă termobarică, aspiră oxigen din aer pentru a genera o explozie la temperatură ridicată, producând de obicei o undă de explozie cu o durată mai mare decât cea a unui exploziv convenţional şi este capabilă să vaporizeze corpurile umane.

Amnesty International şi Human Rights Watch au dezvăluit că forţele ruse par să fi folosit muniţii cu dispersie interzise pe scară largă. Mai mult decât atât, Amnesty a acuzat armata rusă că a atacat o grădiniţă din nord-estul Ucrainei, în interiorul clădirii aflându-se civili, relatează Reuters preluată de News.ro.

Oksana Markarova a declarat reporterilor, după întâlnirea cu membrii Congresului SUA, că Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută sub numele de bombă cu vid, în Ucraina. „Au folosit bomba cu vid astăzi”, a spus Markarova după o întâlnire cu parlamentarii. „...Dezastrul pe care Rusia încearcă să îl provoace Ucrainei este mare”. „Ar trebui să plătească, ar trebui să plătească un preţ mare”, a adăugat ea.

Markarova a mai menţionat că Ucraina lucrează activ cu administraţia Biden şi Congresul pentru a obţine mai multe arme şi sancţiuni mai dure. O bombă cu vid, sau o armă termobarică, aspiră oxigen din aer pentru a genera o explozie la temperatură ridicată, producând de obicei o undă de explozie cu o durată mai mare decât cea a unui exploziv convenţional şi este capabilă să vaporizeze corpurile umane.

Nu a existat nicio confirmare oficială potrivit căreia arme termobarice au fost folosite în conflictul din Ucraina.

CNN a afirmat că una dintre echipele sale a zărit un lansator rusesc de rachete termobarice în apropierea graniţei cu Ucraina, sâmbătă după-amiază.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că nu are confirmarea că Rusia a folosit astfel de arme. „Dacă ar fi adevărat, ar putea fi o crimă de război”, a spus ea într-un briefing de presă, menţionând că există organizaţii internaţionale care ar analiza acest aspect, iar administraţia preşedintelui Joe Biden „ar putea să facă parte din această conversaţie”.

Un parlamentar care a participat la întâlnire, reprezentantul democrat Brad Sherman, a spus că ucrainenii au cerut o zonă interzisă de zbor impusă de SUA deasupra Ucrainei, dar el considerat că este prea periculos, deoarece ar putea provoca conflicte cu Rusia. Amnesty International a afirmat că dreptul internaţional umanitar interzice utilizarea armelor nediscriminatorii prin natura lor, cum ar fi muniţiile cu dispersie. Lansarea de atacuri nediscriminatorii care ucid sau rănesc civili constituie o crimă de război.