Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia: 15 ani de închisoare pentru răspândirea informaţiilor ”false” despre armata rusă

proteste-rusia-arestsari-ap22058557541510.jpg

Poliția reține un demonstrant în timpul unui protest împotriva atacului Rusiei asupra Ucrainei la Sankt Petersburg, Rusia, duminică, 27 februarie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Foto/Dmitri Lovetsky

Camera inferioară a parlamentului rus (Duma) a adoptat, vineri, o lege care impune o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani pentru răspândirea de informaţii ”false” în mod intenţionat despre forţele armate, Moscova ripostând, astfel, în presupusul război informaţional referitor la conflictului din Ucraina. Oficialii ruşi au susținut în mod repetat că inamicii Rusiei, precum SUA şi aliaţii săi, au răspândit informaţii ”false” pentru a semăna discordie şi a dezbina poporul rus.

Deputaţii ruşi au adoptat vineri un text care prevede pedepse grele cu închisoarea şi amenzi pentru orice persoană care publică ''informaţii false'' despre armată, în plină invadare a Ucrainei de către forţele Moscovei, transmit AFP, Reuters şi DPA preluate de Agerpres.

Acest amendament, adoptat în a treia lectură de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), prevede diverse pedepse cu închisoarea care pot ajunge la 15 ani dacă ''informaţiile false'' atrag ''consecinţe grave'' pentru forţele armate.

De asemenea, un alt amendament adoptat vineri prevede sancţiuni pentru ''apelurile la impunerea de sancţiuni contra Rusiei''.

În ultimele zile Kremlinul încearcă să se asigure că versiunea sa asupra războiului din Ucraina ajunge la publicul rus.

Postul de radio Eho Moskvî şi canalul de ştiri online Dojd au fost închise joi, la scurt timp după ce Parchetul general rus făcuse o recomandare în acest sens, din cauza modului neagreat de putere în care cele mai importante media independente ruse rămase relatau despre invazia militară rusă în Ucraina.