Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patriarhul BOR despre conflictul din Ucraina: Război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent

patriarhul-daniel-basilica.jpg

Patriahul BOR Daniel
Sursa imaginii: 
Basilica.ro / Raluca Ene

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române se poziționează clar în privința invaziei ruse din Ucraina. El a adresat un mesaj de pace şi de continuare a ajutorării refugiaţilor ucraineni care tranzitează România. Întâistătătorul BOR a mai precizat că "violenţa militară din război nu trebuie imitată prin violenţă verbală, prin atac la persoană sau denigrare".

Patriarhia Română anunță că a luat act cu maximă îngrijorare, încă de la început, de începerea războiului din Ucraina, război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent.

Încă de la început, Patriarhia Română a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina, război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent. De asemenea, Patriarhia Română a făcut apel la rugăciune şi solidaritate pentru sprijinirea și ajutorarea cetățenilor ucraineni refugiați în România din cauza războiului. Astfel, în toată Biserica Ortodoxă Română au fost organizate colecte sau acțiuni de ajutorare a refugiaților din Ucraina. În ultimele zile, sute de mii de ucraineni au intrat în ţara noastră, fugind din calea războiului. Aceştia au fost întâmpinați încă de la intrarea lor în România cu multă compasiune, prietenie şi solidaritate de reprezentați ai eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române, care le-au oferit ajutorul”, transmite Patriarhia într-un comunicat.

Patriarhia mulţumeşte tuturor eparhiilor care au răspuns la „apelul ei de cooperare frăţească şi contribuie în continuare la ajutorarea refugiaților ucraineni”.

În contextul actual, marcat de violenţă şi multă suferință în Ucraina, este necesară în continuare ajutorarea refugiaților ucraineni care tranzitează România sau rămân aici pentru o vreme. Totodată, suntem chemaţi să înmulțim rugăciunea către Dumnezeu ca să înceteze războiul şi să fie pace, pentru ca refugiaţii să poată reveni în patria lor. Mai ales acum, în timpul Postului Sfintelor Paşti, când rugăciunea stăruitoare susţine pocăinţa sinceră pentru păcate şi face postul roditor de smerenie, pace şi bunătate, este necesar să cultivăm pacea inimii noastre şi să ne rugăm pentru pacea între popoare. Violenţa militară din război nu trebuie imitată prin violenţă verbală, prin atac la persoană sau denigrare. Dacă în slujbele ortodoxe ni se oferă adesea binecuvântarea <Pace>, este necesar ca această pace să o facem prezentă şi roditoare în Biserică, în familie, în societate şi în relaţiile dintre popoare, spre slava Preasfintei Treimi şi binele omenirii!”, se atată în finalul mesajului.