Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat doar cu mici progrese privind culoarele umanitare

podoliak-negocieri-ucraina-ap22062582173180.jpg

Membrii delegației ucrainene, ministrul adjunct al Afacerilor Externe Mykola Tochytskyi, stânga, ministrul apărării Oleksiy Reznikov, al doilea din stânga, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mykhailo Podoliak, dreapta
Sursa imaginii: 
Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP

A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurate după ce Rusia a lansat cu 12 zile în urmă o invazie asupra Ucrainei s-a încheiat luni seară cu mici progrese privind logistica şi evacuarea civililor, fără a se reuşi obţinerea unor înţelegeri mai largi, potrivit unui negociator ucrainean.

''A treia rundă de discuţii s-a încheiat. Mici paşi pozitivi pentru îmbunătăţirea logisticii coridoarelor umanitare'', a scris pe Twitter negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, transmite Reuters preluată de Agerpres.

Într-o declaraţie video, acesta a menţionat de asemenea că vor continua discuţiile asupra unui armistiţiu.

La rândul său, negociatorul rus Vladimir Medinski a estimat că este prea devreme pentru a vorbi despre ceva pozitiv după această nouă rundă de negocieri.

Cele două tabere implicate în război după invazia Rusiei în Ucraina conveniseră joi seara, la a doua rundă de negocieri, crearea de culoare umanitare pentru evacuarea populaţiei în sectoarele unde se duc lupte şi un armistiţiu temporar în respectivele zone, dar acest acord nu a putut fi pus în practică şi cele două părţi s-au acuzat reciproc pentru nerespectarea celor convenite.

Negocierile desfăşurate luni au avut loc la Belovejskaia Puşcea, o localitate din regiunea Brest, în apropiere de frontiera cu Polonia, unde s-a ţinut şi a doua rundă de negocieri. Conform agenţiei Interfax, pe agenda discuţiilor sunt trei grupuri de teme majore, respectiv soluţionarea politică a conflictului, aspectele umanitare şi chestiunile militare.