Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Masca nu mai e obligatorie nici la interior, doar recomandată "cu tărie"

coronavirus-masca-manusi-echipament-protectie-pixa.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Purtarea măștii de protecție, atât la interior cât și la exterior, va fi doar recomandată, nu obligatorie, începând de miercuri. Ministrul Sănătății spune că, după ridicarea stării de alertă, prudenţa şi responsabilitatea individuală trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare.

Masca de protecție va fi complet eliminată începând de miercuri, dar autoritățile continuă să recomenda purtarea acesteia în anumite zone. De asemenea, la intrarea în țară nu mai este nevoie de certificatul verde, dar în unele state europene da.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți că se ajunge într-o situație nouă în care toate restricțiile vor fi ridicate, dar dorința este ca ridicarea măsurilor să nu ducă la creșterea cazurilor, a cazurilor grave și a deceselor.

Practic, prudența și responsabilitatea individuală trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”, declară Rafila.

Începând de miercuri, utilizarea măștii atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, nu vor exista limite privind accesul în diversele spații publice, fie că e vorba de spații comerciale, instituții de alimentație publică, sau instituții publice, nu va mai exista limită în privința orarului, iar la călătorii nu se va mai cere certificatul de localizare.

De asemenea, la intrarea în România nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID.

Totuși, sunt niște lucruri pe care trebuie să vi le spun și pe care le recomandăm cetățenilor legat de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru. Recomandarea este să se consulte condițiile de călătorie. Noi suntem pregătiți și păstrăm partea aceasta de legislație care permite emiterea acestui certificat electronic pentru orice persoană care călătorește”, spune ministrul.

Rafila a adăugat că, totuși, există măsuri pe care autoritățile sanitare le recomandă „cu tărie”.

Noi ne găsim încă în situația unei transmiteri comunitare și, chiar dacă scăderea a fost foarte rapidă, totuși 5.000 de cazuri pe zi câte au fost astăzi, o incidență de 14 la mie în București și 100 de decese ne îndeamnă să fim prudenți”, afirmă Rafila.

Acesta recomandă purtarea în continuare a măștii de protecție: „continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, de exemplu în piețe sau în spații extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli, universități”.

Rafila mai recomandă evitarea spațiilor aglomerate, spălarea și dezinfectarea mâinilor, dezinfectarea mijloacelor de transport în comun și a unităților de interes public. Persoanele care vor avea simptome e bine să se tezteze, să se prezinte la medicul de familie, iar dacă e pozitiv, la centre de evaluare.